Hírek

Piknik a környezettudatosság jegyében

2022. szeptember 19.   SZKKK  

Trükkös bringák, kerékpáros bemutatók, környezettudatos foglalkozások, az Alba Innovár Digitális Élményközpont digitális játszóháza, Petőfi-busz a Petőfi Irodalmi Múzeum vándorkiállításával: a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ Európai Mobilitási Héthez kapcsolódó programjai között szervezett Belvárosi piknik számos hasznos és érdekes családi programmal csábított vasárnap délután a Prohászka ligetbe.

Az egész vasárnap a környezettudatosság jegyében telt a belvárosban: Menő jövő címmel a Rákóczi utca–Várkörút lezárt szakaszán a technika legújabb vívmányaival idén is megrendezték az Elektromos járművek napját. A lezárt területen egész nap köröztek az elektromos rollerek, kerékpárok és robogók, hisz nemcsak az autókat, de ezeket a kétkerekű járgányokat is ki lehetett próbálni, ahogy a segway-eket is.

Délután, a Belvárosi piknik idején már a hagyományos kétkerekűek kerültek a középpontba: a Triál Sportegyesület eme extrémsport világába engedett betekintést látványos bemutatóival, sőt, kipróbálási lehetőséget is biztosított a vállalkozó szelleműeknek. Ide, a Várkörútra érkezett az SZKKK és Magyar Kerékpárosklub Székesfehérvár „Bringázz, Fehérvár!” kerékpáros felvonulása is.

A rendezvény idején a Gaja Környezetvédő Egyesület környezeti, komposztálási, energiahatékonysági tanácsadást és bemutatót, ökológiailábnyom-számítást tartott, valamint hozott vízminta alapján ásott és fúrt kutak nitrátszint-mérését is elvégezte. Az Alba Innovár Digitális Élményközpont Digitális játszóházában az érdeklődők találkozhattak humanoid, LEGO és golyó-robottal, kicsiknek való irányítható autóval is.

A piknik színpadán komoly logisztikai probléma támadt: a sárkány és az ördög egyszerre érkeztek meg a király várához, hogy elrabolják a királykisasszonyt – úgyhogy valamilyen módon el kellett dönteni, ki rabolja el. Kő-papír-olló? Vagy ki bírja tovább a tűzön járást? Netán egyszerűen bízzák a királykisasszonyra, kivel raboltatja el magát? Aztán a nézőtéren helyet foglaló gyerekek és a produkcióban zenészként közreműködő Lengyel Levente aktív közreműködésével a mese minden eleme helyére került, és a bábokat mozgató mesélő, Horváth Szervác eljutott a történet végére. A Kámfor Zenés Bábszínház a magyar népmesékből ismert hősöket viszi új kalandokba; előadásaik nemcsak a gyerekeknek, hanem felnőtteknek is szórakoztatóak.

A színpadi programok a Triál Sportegyesület látványos bemutatóival folytatódtak – és a hirtelen érkező zápor itt véget is vetett az eseményeknek, a tánccsoportok fellépése elmaradt.

Akik a forgatagban pihenésre vagy szépirodalmi feltöltődésre vágytak, ellátogathattak a Petőfi Irodalmi Múzeum ingyenes vándorkiállítására: ezen a napon a Várkörúton táborozott a Petőfi-busz. Akik felszálltak a gyorsszekérre Petőfi mellé, azoknak a költő a „változó szerencse szekerén” felidézte múltjának meghatározó állomásait, és velük együtt fürkészte jövőjét.

Fotó: Kopcsai Margo és Lőrincz Miklós

 


 

,