Hírek

Zene, szöveg és látnivaló a tóparton

2022. szeptember 17.   SZKKK  

Öko-design kiállítás, slam poetry est, filmvetítés, légtánc, tűztánc és koncert is várta pénteken este a közönséget a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ Fürdő sori épületében. A kiállítást szeptember 22-ig láthatják az érdeklődők a házban.

Mutatós estélyi ruha, mellényke, kiskabát a próbababákon, vidám, színes takarók és díszpárnák, a hölgylátogatókat hosszas szemlélődésre késztető csinos táskák, kisbútorok – az SZKKK aulájában és a kis kiállítóban látható tárlat darabjait a környezettudatos gondolkodás köti össze. A Circular Design kiállításon megjelent tervezők – Horn Enikő, Cserba Anna, Szabó Anikó, László Edina, Buza Krisztina, Botos Balázs, Kesserű Andrea és Szakos Kriszta – maradék vagy újrahasznosított anyagokat használnak, a tervezés és gyártás során fontos számukra, hogy a lehető legkevésbé károsítsák a környezetet.

„Mikor felismerjük, hogy a design nem csupán a tárgy tervezéséről szól, hanem annak következményeiről, akkor belépünk egy új korba, a circuláris, vagyis körkörös design világába” – fogalmazott a kiállítást megnyitó Papp Anett textiltervező. A körkörös design lényege, hogy a tervezők természetes alapanyagokat használnak, a gyártás során minimalizálják a vegyi és adalékanyagok, a víz felhasználását. Előre kell tervezni a szennyezést és a hulladékot, ennek érdekében például előnyben kell részesíteni a helyben beszerezhető anyagokat, a közeli gyártási helyszíneket, de lényeges a tudatos csomagolás megtervezése is. Természetesen fontos cél az is, hogy a megszületett termékek a lehető leghosszabb ideig használatban maradhassanak, legyenek könnyen javíthatók vagy akár újragyárthatók, ezzel megakadályozható, felszámolható a túltermelés.

A kiállításmegnyitót után egy másik művészeti ág képviselői álltak színpadra. A Kamu péntek slam poetry est ifjú előadói – Szolnoki Zsófia Sára, Szvoren Eszter, Fésű Anna és Laczkó Borbála – érzékenyek és tehetségesek, aktuális, jó témákat feldolgozó, élvezetes stílusban előadott szövegekkel mutatkoztak be az SZKKK közönsége előtt, többek között például az oktatás problémáiról is hallhattunk egy – a műfaj szabályainak megfelelően három percre szabott – összefoglalót.

A színházteremben az este folyamán rövidfilmeket vetítettek: a slammernek is kiváló Szolnoki Zsófia filmjei mellett Szakter Viktória és Petró Borsika alkotásait láthatták a nézők. Akrobatika, tűztánc, légtánc és zsonglőrködés – a ház mellett este nyolctól a Hajnal Mozgástér társulata Molnár Hajnalka vezetésével látványos bemutatót tartott: a hihetetlenül hajlékony lányok különleges zenékre koreografált mozdulatait csodálhattuk, akik már csak azért is elismerést érdemelnek, mert bevállalták a fellépést a hűvös estén.

A napot egy szintén tehetséges fiatalokból álló zenekar, a Crescendo Selecta koncertje zárta: a saját számok mellett ismert dalok feldolgozásait is játszotta az együttes, amely a Hang-Szín-Tér Művészeti Iskola és a Gorsium Gimnázium diákjaiból áll, az énekese a 2019-es Fehérvár Hangja verseny győztese, Kovács Aliz, aki pénteken is bizonyította: nem hiába ítélte neki a zsűri a címet.

Fotó: Lőrincz Miklós


 

,