Hírek

Novellák mindenkinek a mindennapokról

2022. október 27.   SZKKK  

Jánoki-Kis Viktória első, Átlépsz velem a víz fölött című novelláskötetét mutatta be csütörtökön este a Királykúti esték sorozatban Bakonyi István irodalomtörténész és a szerző a Királykút Emlékházban.

„Jánoki-Kis Viktória személyében olyan szerzőt köszönthetünk, aki csak 3–4 éve van csak jelen a magyar irodalmi életben: az építőművészet felől érkezett az irodalomba, és a Magyar Napló Kiadó máris kiadta első novelláskötetét” – mutatta be röviden az est vendégét a sorozat állandó házigazdája, Bakonyi István. Jánoki-Kis Viktória természetesen bővebben is beszélt erről a pályaelhagyásról: mint mondta, ipari üzemeket kellett terveznie, és úgy érezte, ez nem az ő világa. Az irodalom azonban gyerekkora óta érdekelte, sokat olvasott, főként regényeket – ehhez képest talán meglepő, hogy mégis novelláskötete jelent meg elsőként.

Bakonyi István a kötetről korábban már megfogalmazott gondolatait osztotta meg a hallgatósággal, rámutatva, hogy Jánoki-Kis Viktória a hagyományosnak nevezhető erkölcsi értékrend jegyében mutatja föl a modern próza lehetőségeit ebben az első, ígéretes novelláskötetében. „Lelki sebek, lélektani feszültségek, a feloldás lehetőségei, családi válságok, szeretet, empátia – e fogalmak köré csoportosulnak az írások. Gyorsan szögezzük le: mindezt tehetséggel és érzékenységgel teszi, az építészből lett író precizitásával” – írta ebben a kötetbemutatóban az irodalomtörténész, majd egyenként kiemelte egy-egy novella értékeit. „Általában izgalmas cselekményszövés, a drámai pillanat ereje, a tömör sorsábrázolás jellemzi a novellákat. Gyakoriak a lelki sérülések, amelyek itt-ott gyógyíthatók. Humanista próza ez, s van, ahol a hit ereje nyújt segítséget a nehéz élethelyzetben” – foglalta össze az írásokat az est házigazdája.

Jánoki-Kis Viktória a kötet tavalyi megjelenésekor Móricz Zsigmond-ösztöndíjasként már első regényén dolgozott, idén pedig a forgatókönyvírás is bekerült a repertoárjába: az ELTE és a Budapest Film Academy közös kurzusán egy munkáját beválogatták a megvalósítandók közé. Hódi Jenő rendezésében, Farkas Franciska, Székely B. Miklós és Mészáros Béla főszereplésével le is forgatták a Hintaszék című rövidfilmet – a forgatás kulisszatitkairól is beszélt ezen az estén, hiszen scriptesként maga is részese volt a film megszületésének.

Fotó: Lőrincz Miklós