Hírek

Népzenei minősítő és Márton-napi vigasság Kisfaludon

2022. november 5.   SZKKK  

A népzene, a néptánc jegyében telik november második vasárnapja a Kisfaludi Közösségi Házban: délelőtt tíztől a térségi és országos népzenei minősítő fellépőinek műsorait élvezheti a közönség, délután négytől pedig a Márton-napi hagyományokat is felelevenítő zenés, táncos program várja a családokat november 13-án.

Több évtizedes múltra tekint vissza az országban és Székesfehérváron is a KÓTA Aranypáva Térségi és Országos Népzenei Minősítő, amelyet a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége (KÓTA) ebben az évben is Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központtal (SZKKK) karöltve rendez meg. Az eseményen a csoportok vezetői nemcsak a minősítő oklevelet vehetik át, de további munkájukhoz, fejlődésükhöz hasznos tanácsokat is kaphatnak a szakmai testülettől. A program „házigazdája” a Kisfaludi Közösségi Ház, amely nyáron is hangulatos helyszíne volt a rendezvénynek.

A minősítőn öt népdalkör vesz részt Budapestről, Kisapostagról, Nagylókról és Nagyvenyimről – mindnyájan országos fokozatért indulnak. Elsőként, „versenyen kívül” a házigazda Kisfaludi Búzavirág Dalkört hallhatja a közönség, majd a minősítőre nevezett dalkörök műsorát láthatják, hallhatják a jelenlévők.

A minősítőn elérhető fokozatokról háromfős zsűri – Zsíros Tímea népdalénekes, a ĶÓTA népzenei titkára, Birinyi József népzenész, a KÓTA társelnöke és Varró János népzenész, népzenepedagógus, a Hermann László Zeneművészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola tanára – dönt. Az arany, ezüst és bronz fokozatok mellett kiosztják az Aranypáva-díjat is, melynek nyertesei jelentkezhetnek a KÓTA Országos Aranypáva Népzenei Gála szintre.

Délután négy órára a családokat hívják Márton-napi vigasságra a szervezők: a Netz produkció műsora garantáltan jó szórakozás lesz kicsinek és nagynak egyaránt. Családi örömzene, örömtánc várja az érdeklődőket, amelybe a felnőttek is belefeledkezhetnek, újra gyerekké lehetnek a saját gyerekeikkel együtt. A mozgalmas, dinamikus előadásban a nézők is aktívan részt vesznek, a Márton-napi hagyományokat is felidézik.


 

,