Királykúti esték: Más Petőfi az enyém

2023. április 4.   SZKKK  

Mikor:
2023. május 4., csütörtök @ 18:00 – 19:00 Europe/Budapest Időzóna
2023-05-04T18:00:00+02:00
2023-05-04T19:00:00+02:00
Hol:
Királykút Emlékház
Székesfehérvár
Mikszáth Kálmán u. 25.
Költség:
Ingyenes
Kontakt személy:
Zichy-Orosz Júlia
+3670/443-7068

A Királykúti esték idei első alkalma igazi csemegét ígér: az est témája az az áprilisban megjelenő új kötet, amelyben a kétszeres Kossuth-díjas Juhász Ferenc Petőfiről szóló, őt megidéző, elemző írásait, lírai és prózai szövegeit olvashatják majd az irodalombarátok. A Más Petőfi az enyém című, eddig még kiadatlan írásokat is tartalmazó könyvről május 4-én, csütörtökön 18 órakor a költő lányát, Juhász Anna irodalmárt kérdezi a házigazda, Bakonyi István irodalomtörténész.  A program ingyenesen látogatható.

„A Más Petőfi az enyém című kötetben a 95 éve született Juhász Ferenc és a 200 éve született Petőfi Sándor életét és életművét tesszük valamiképp egymás mellé, illetve Juhász Ferenc Petőfihez szóló, őt megidéző, elemző írásait mutatjuk be. Több egységre osztva, hét szívütés-fejezetben ismerhetnek meg lírai és prózai szövegeket az olvasók” – írja a kötetről a költő lánya, Juhász Anna. Már a könyv borítója is kuriózum: Szántó Piroska rajza egy képbe foglalja az egymástól egy századra született, ám testi és lelki alkatában sokban hasonlító két költőt.

Juhász Ferenc először huszonhét évesen, 1955-ben fordul Petőfi életműve felé: egy verseskötet összeállításával bízzák meg ekkor, amelynek utószavában így ír: „Neki minden sora fontos, egész élete tündökletes.” A juhászi életműben számos versprózában és prózai írásban fedezhető fel témában, szóval, utalással a nagy költő-előd. A kétszeres Kossuth-díjas költő számos Petőfi versről írt elemzést, és sok vers is született róla vagy az ő ihletésében – ezek is olvashatók az áprilisban megjelenő emlékkötetben.

Irodalmi szenzációt is tartalmaz a jubileumi kötet: egy olyan művet is bemutat, amelyet Juhász Ferenc saját ars poeticájának tartott, ám – bár többször is tervben volt – könyv formában sosem jelent meg. Az aranyszeplős levelibéka című „emberszereplős színpadi éposz” kéziratos füzetben, jegyzetlapokon maradt fenn, a Más Petőfi az enyém című kötetben most hosszabb részletet olvashatnak majd az érdeklődők a színpadi műből. Juhász Ferenc lírai és prózai művei mellett két teljesen új tanulmányt is tartallmaz a könyv Debreceni Balázs író, publicistától és Lovász Ádám filozófustól.

A kötetről – amely áprilisában jelenik meg a Petőfi Kulturális Ügynökség kiadásában – Bakonyi István irodalomtörténész beszélget a költő lányával, Juhász Anna irodalmárral május 4-én, csütörtökön este hat órától. A Királykúti esték programjára ingyenes a belépés, mindenkit szeretettel várnak a szervezők!