Jó gyakorlatok

Egyetemisták a Hetedhét Játékfesztiválon

2023. május 17.   SZKKK  

Székesfehérvár egyik legkedvesebb, igen népszerű rendezvénye a Hetedhét Játékfesztivál, amelyet a Szent István Király Múzeum Hetedhét Játékmúzeuma hosszú évek óta a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központtal együttműködve szervez. Ahogy minden más program, úgy a gyermeknapi esemény sem létezhetne az önkéntesek segítsége nélkül. Az SZKKK saját segítői mellett néhány éve – a Játékmúzeum és az ELTE együttműködési megállapodásának köszönhetően – az egyetem Tanító- és Óvóképző Karának, 2023-ban pedig már a Pedagógia és Pszichológia Karának muzeológus hallgatói is részesei az önkéntes csapatnak.

Az egyetemistákkal a Hetedhét Játékmúzeum munkatársai tartják a kapcsolatot, ők azok, akik minden évben workshopokat szerveznek számukra. Ennek keretében múzeumpedagógiai foglalkozáson vesznek részt, és szakmai előadásokkal készítik fel hallgatókat a rendezvényre: ezeken az alkalmakon hallhatnak a fesztivál történetéről, azokról a célokról, amelyek a Játékmúzeum megismertetését, az értékközvetítést szolgálják. Megismerik az aktuális Hétpróbához kapcsolódó mesét is, hiszen az ő feladatuk, hogy a gyerekeket bevonzzák és meg is tartsák a történetben.

A felkészítő napokon ezen kívül megtudhatják azt is, mikor, hogyan kezdődik a rendezvény előkészítése, a programok kiválasztása, mi mindenre kell gondolnia a rendezvény szervezőjének, erről – az együttműködést ezzel is erősítve – minden esztendőben az SZKKK szakmai vezetője tájékoztatja a hallgatókat.

Jó gyakorlatok az SZKKK-ban »