Hírek

Pünkösdkor kivirágzik a belváros

2023. május 16.   SZKKK  

A pünkösdi hétvégén ismét virágba borul a fehérvári belváros. A virágkötő mesterek ebben az esztendőben hat helyszínen alkotnak, az Országalma, a Városháza, a Díszudvar és a Püspöki Palota kapuja mellett a Török-kútnál és a Szent István Király Múzeum Rendház épülete előtt is készülnek kompozíciók. A megnyitó – galambröptetéssel, a kompozíciók bemutatásával – május 26-án, pénteken 17 órakor lesz a Városháza előtt.

A Pünkösdi Virágálom rendezvénye évek óta szép hagyomány Székesfehérváron, minden esztendőben sokan csodálják meg a virágkötő mesterek munkáit a belvárosban. A Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ május 26–29. között szervezi meg az eseményt, amely ebben az évben színpadi programok nélkül zajlik majd, de a sokak által kedvelt virágárverést most is megtartják.

Az ünnepélyes megnyitó május 26-án, pénteken 17 órakor kezdődik, Cser-Palkovics András polgármester és Spányi Antal megyés püspök köszönti a résztvevőket. Idén is lesz galambröptetés a V-61 Alba Regia Galamb- és Kisállattenyésztők Egyesülete Székesfehérvár közreműködésével. A megnyitón két dalt énekel a Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnázium és AMI-ból a Legkisebbek kórusa, amely ebben az évben az Éneklő Ifjúság hangversenyen arany diplomás minősítést kapott.

Idén hat virágüzlet vesz részt a belváros virágosításában: az Országalmánál a Budai 66, a Városháza és a Díszudvar kapuján a Tűzvirág, a Török-kútnál a Hortenzia, a Püspöki palota kapuján a Virágvár kompozícióit láthatja a közönség.  A Szent István Király Múzeum Rendház épülete előtt a Hetedhét Játékfesztivál Hétpróbájához kapcsolódva készül díszítés az Anemone Fleurnek köszönhetően – a gyermeknapi esemény május 28-án, vasárnap gólyalábas felvonulással kezdődik 9.50 órakor és egészen este nyolc óráig várja a vendégeket.

A Pünkösdi Virágálomra készült virágkompozíciókról Pánczél Péter ifjúsági Európa-bajnok, mester virágkötő, valamint Szabó János szakújságíró, a Virágkötők és Virágkereskedő Vállalkozók Magyarországi Szakmai Egyesületének képviselője beszél a közönségnek. Kettejük vezetésével zajlik a színpadi virágkötés és árverés a Tűzvirág virágüzlet közreműködésével. A csokrokért befolyó összeget a Fejér Vármegyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház Újszülött-, Csecsemő- és Gyermekosztályának javára ajánlják fel a szervezők.