Pünkösdi Virágálom

2023. január 8.   SZKKK  

Mikor:
2023. május 26., péntek @ 17:00 – 2023. május 29., hétfő @ 20:00 Europe/Budapest Időzóna
2023-05-26T17:00:00+02:00
2023-05-29T20:00:00+02:00
Hol:
Belváros
Székesfehérvár
Városház tér
Költség:
Ingyenes

(English content below)

A pünkösdi hétvégén ismét virágba borul a fehérvári belváros. A virágkötő mesterek ebben az esztendőben hat helyszínen alkotnak, az Országalma, a Városháza, a Díszudvar és a Püspöki Palota kapuja mellett a Török-kútnál és a Szent István Király Múzeum Rendház épülete előtt is készülnek kompozíciók. A megnyitó – galambröptetéssel, a kompozíciók bemutatásával – május 26-án, pénteken 17 órakor lesz a Városháza előtt.

A Pünkösdi Virágálom rendezvénye évek óta szép hagyomány Székesfehérváron, minden esztendőben sokan csodálják meg a virágkötő mesterek munkáit a belvárosban. A Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ május 26–29. között szervezi meg az eseményt, amely ebben az évben színpadi programok nélkül zajlik majd, de a sokak által kedvelt virágárverést most is megtartják.

Az ünnepélyes megnyitó május 26-án, pénteken 17 órakor kezdődik, Cser-Palkovics András polgármester és Spányi Antal megyés püspök köszönti a résztvevőket. Idén is lesz galambröptetés a V-61 Alba Regia Galamb- és Kisállattenyésztők Egyesülete Székesfehérvár közreműködésével. A megnyitón két dalt énekel a Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnázium és AMI-ból a Legkisebbek kórusa, amely ebben az évben az Éneklő Ifjúság hangversenyen arany diplomás minősítést kapott.

Idén hat virágüzlet vesz részt a belváros virágosításában: az Országalmánál a Budai 66, a Városháza és a Díszudvar kapuján a Tűzvirág, a Török-kútnál a Hortenzia, a Püspöki palota kapuján a Virágvár kompozícióit láthatja a közönség.  A Szent István Király Múzeum Rendház épülete előtt a Hetedhét Játékfesztivál Hétpróbájához kapcsolódva készül díszítés az Anemone Fleurnek köszönhetően – a gyermeknapi esemény május 28-án, vasárnap gólyalábas felvonulással kezdődik 9.50 órakor és egészen este nyolc óráig várja a vendégeket.

A Pünkösdi Virágálomra készült virágkompozíciókról Pánczél Péter ifjúsági Európa-bajnok, mester virágkötő, valamint Szabó János szakújságíró, a Virágkötők és Virágkereskedő Vállalkozók Magyarországi Szakmai Egyesületének képviselője beszél a közönségnek. Kettejük vezetésével zajlik a színpadi virágkötés és árverés a Tűzvirág virágüzlet közreműködésével. A csokrokért befolyó összeget a Fejér Vármegyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház Újszülött-, Csecsemő- és Gyermekosztályának javára ajánlják fel a szervezők.

 

 


Pentecost FlowerDream

During Pentecost weekend, the downtown of Székesfehérvár will, once again, be in full bloom. This year, the florists will create their compositions at six locations on Városház tér and Fő utca, and the opening ceremony will take place on Friday, May 26, at 5 pm in front of the City Hall, with a flight of pigeons and presentation of the floral arrangements.

The Pentecost Flower Festival has been a beautiful tradition in Székesfehérvár for years, with many people coming to admire the florists’ works in the city center. The Székesfehérvár Community and Cultural Center organizes the event from May 26 to 29 this year, without any stage performances, but the popular flower auction will still be held. Six florist shops will participate in the city center’s floral decoration: Budai 66, Syl de fleur, Tűzvirág, Hortenzia, Virágvár, and Anemone Fleur.

The grand opening ceremony will begin at 5 pm on Friday, May 26, with speeches by Mayor András Cser-Palkovics and Bishop Antal Spányi. As a prelude to the event, there will be a ribbon-cutting and a pigeon release, organized by the V-61 Alba Regia Pigeon and Small Animal Breeders Association of Székesfehérvár.

Peter Pánczél, a youth European champion and master florist, and János Szabó, a professional journalist and representative of the Association of Florists and Flower Traders of Hungary, will talk to the audience about the flower compositions. They will lead the flower arranging and auction, with the participation of the Tűzvirág flower shop.