Hírek

A tárkonyos-tejszínes ragu volt a nyerő

2023. június 11.   SZKKK  

Finom ételek, jó hangulat, szórakoztató programok – idén a nyolcadik Borsófesztivált rendezte meg a Székesfehérvári Kertbarát Egyesület és a Székesfehérvári Kulturális Központ a Közösségi Központ – Feketehegy-Szárazréti Kultúrudvarban. A főzőversenyt a Hódok csapata nyerte meg az OBI-módra készített tárkonyos-tejszínes raguval, de a verseny nagyon szoros volt – emelte ki a zsűri a díjátadón.

Sose voltak még ennyien a Borsófesztiválon – állapították meg a szervezők tíz órakor, a rendezvény nyitányakor, de a közönség később is folyamatosan érkezett az eseményre. A régi, évről évre visszajáró csapatok mellé újoncok is jelentkeztek, ötletes csapatneveket olvashattunk a főzőhelyek tábláin – a főzőversenyre idén 17 csapat nevezett, de két csapat egyesült, így végül 16 szállt versenybe a díjakért.

Előételek, levesek, főételek és desszertek is készültek borsóból a fesztiválon, amelynek gondolata Szöllősi Istvánnétól, a Székesfehérvári Kertbarát Egyesület alelnökétől származik. Az ötletgazda-főszervező a megnyitón elmondta: a borsóról sokaknak csak a leves és a főzelék jut eszébe, a fesztivál viszont évek óta bizonyítja, milyen bőséges a borsóból készült ételek tárháza. „A zöldborsó nagyon sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, számos betegség megelőzésében segít és a diétázók is bátran fogyaszthatják” – érvelt Szöllösiné Irénke a borsófogyasztás mellett.

A fesztiválon bármit lehet sütni-főzni zöldborsó felhasználásával, a lényeg, hogy az étel a helyszínen készüljön – ennek érdekében többen is egy egész konyhát hoztak magukkal: a szervezők által biztosított üstök és üstházak mellett indukciós főzőlapok, rezsók, robot- és turmixgépek, megannyi konyhai eszköz sorakozott a főzőhelyeken.

A háromtagú zsűri – Hermanné Nagy Veronika, a Hatpöttyös Étterem vezetője, Boda János gasztronómus  és Sasvári Csilla, a Vörösmarty Rádió szerkesztő-műsorvezetője – a főzés ideje alatt folyamatosan körbejárt a csapatoknál, és nemcsak a készülő fogások iránt érdeklődtek, de tanácsokat is adtak. A zsűrizés során az értékelés mellett ugyancsak hasznos tudnivalókkal látták el a szakácsokat annak érdekében, hogy ételeik a következő főzés során még ízletesebbek legyenek.

A fesztivál főzőversenyében az I. helyet a Hódok csapata szerezte meg az OBI-módra készített tárkonyos-tejszínes raguval

Többen is komplett menüsort főztek: például a második helyet megszerző, évről évre visszajáró Borsószemek borsólevessel indította a zsűri elé tálalt menüt, ezt csirkemell követte fűszeres borsóval és édesburgonyával, desszertként pedig zöldborsós fánkot szolgáltak fel. Volt, aki már ismert ételnek adott új ízt borsóval – ilyen volt a közönségdíjat elnyerő Joómadarak csapatának zöldborsós brassóija is –, mások pedig teljesen új ételekkel álltak elő, például a legszebben tálalt ételnek talált Trikrek zöldborsós őzet készítettek répával és újburgonyával vajágyon, és ehhez zöldborsós házikenyeret kínáltak, a tálaláshoz pedig saját termésű borsót és ehető virágot, sarkantyúkát is használtak. Szintén új ételnek tekinthető a 4 szem borsó csapatának zöldborsókrémes-parmezánsajtos pennetésztája, amellyel a harmadik helyet szerezték meg. A főzőversenyben az első helyen a Hódok csapata végzett az OBI-módra készített tárkonyos-tejszínes raguval, és ők is előrukkoltak egy új desszerttel, a zöldborsós pohárkrémmel.

Hatodik alkalommal, ezúttal rendhagyó módon szervezte meg a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom a Gyereket a magasba! rendezvényét, idén ugyanis flashmob formájában lehetett csatlakozni hozzájuk. Az esemény székesfehérvári helyszíne a VIII. Borsófesztivál volt, itt a negyven további helyszínnel egyidőben, 11.00 órakor indult a SZÉNA Egyesület szervezésében megvalósult esemény, amelynek mottója a „Körülöttünk forog a világ!” volt, ezzel is utalva arra, hogy a szülőnek a gyermek, a gyermeknek pedig a szülő jelenti az egész világot.

A nap során Unyi József hangulatos aláfestő zenét szolgáltatott, és az eseményt szórakoztató műsor is színesítette: előbb a Pátkai Jómadarak Baráti Társaság, az eredményhirdetés előtt pedig a Maya Trió műsorát láthatta-hallhatta a közönség. Idén sem maradt el – bár a hirtelen lecsapó zivatar majdnem meghiúsította – a hagyományos borsófejtő verseny, ezt a Trikrek csapat egyik tagja, Zalka Vajk nyerte, jutalma nemcsak kifejtett borsó volt, de emellé még édesség is járt.

És ha már édesség: a borsós ételek után idén is a Damniczki Cukrászda hozta a desszertet; csoki-, citrom sorbet- és szederfagyit kóstolhattak a rendezvény résztvevői. A fesztiválon a Gaja Környezetvédő Egyesület környezeti tanácsadást tartott, ökológiai lábnyomszámítást végzett, öko játékokat hozott, emellett ásott és fúrt kutak nitritszintjét mérte.

Fotó: Bácskai Gergely, Sasvári Csilla és Lőrincz Miklós

Gratulálunk a díjazottaknak, mind a 16 csapatnak köszönjük a részvételt, és köszönjük a zsűri – Boda János gasztronómus, Hermanné Nagy Veronika, a Hatpöttyös Étterem vezetője és Sasvári Csilla, a Vörösmarty Rádió szerkesztő-műsorvezetője – munkáját! Találkozzunk jövőre is!


 

,