Hírek

Randevú a királyokkal, ötkor a belvárosban

2023. július 9.   SZKKK  

Szent István király apja, Géza fejedelem és anyja, Sarolt fejedelemasszony társaságában vonult végig a Fő utcán szombaton délután – a Királyok a belvárosban idei sorozatának első eseményén ők várták az érdeklődőket a Vörösmarty Színház előtt. És nem is hiába: ahogyan évek óta mindig, most is sokan eljöttek, hogy találkozzanak az óriásbábokkal. A menetet a Sonivius Vappea zenészei és a Fejér Baranta HSE hagyományőrzői kísérték. Este hattól az idei első koncerten, a Zichy ligetben a Sára és a Casablanca Club koncertjét hallhatta a közönség.

Fehérváron ma mindenki videózik vagy fotózik – állapította meg valaki bölcsen a szombati Fő utcai sokaságban, és nem is tévedett: a telefonok mellett kamerák és igazi fényképezőgépek is „kattogtak” szinte folyamatosan – még az éttermekben vacsorához készülődőket is tettre késztették az óriásbábok A többség az óriásbábokat igyekezett megörökíteni, de voltak bőven, akik a zenészekről, mások meg a barantásokról próbált emléket hazavinni szombaton délután. Mostantól kezdve egészen augusztus 5-ig minden hétvégén megismétlődhet majd a „vadászat”, a szombati „királyi találkozókon” mindig más-más uralkodó jelenik majd meg, és persze a hagyományőrző csapatok és a zenészek is váltakoznak.

Ahogy évek óta mindig, a szombati programon ismét sok-sok gyerek követte végig az óriáskirályokat és kíséretüket, no meg az őket igen szórakoztató stílusban bemutató kikiáltót, Szabó Miklós Bencét, aki azzal is a kedvére tett a gyerekseregnek, hogy „ingyen gombóc fagyit” ígért nekik – anya és apa nevében. (Tanúi voltunk, hogy a szülők többsége be is váltotta az ígéretet!) A gyerekeket amúgy nem is nagyon kellett biztatni, igen lelkesen jártak az óriásbábok nyomában, sőt, egy kislány – apukája nyakában ülve – szinte végig Géza fejedelem kezét fogva tette meg az utat oda és vissza is.

A királyi bemutatókat a Mátyás király-emlékműnél és a Városház téren hallhatta a közönség. Saroltról például megtudhattuk, hogy kevésbé fenséges, inkább igazi nomád nagyasszonyként élte az életét, és szívesebben ivott és lovagolt, mintsem hogy az orsót forgatta volna. Géza fejedelem előrelátó politikusként felvette a keresztény vallást, fiát, Istvánt is megkereszteltette, és még életében királlyá is választtatta, hogy később aztán ő folytathassa az ország építését.

Az Országalmánál a Fejér Baranta Hagyományőrző Egyesület fiataljai mutattak be gyakorlatokat: az egyesület, amely az évszázadokon át ismert, és a magyar nép körében gyakorolt fegyveres és pusztakezes küzdelmi formákat kutatja és oktatja – ezekből kaptak egy kis ízelítőt a nézők, akik a kérés ellenére csak kicsit, viszont a csattogó karikás ostorok hatására jóval nagyobb teret nyitottak a gyakorlatozóknak.

A séta után a királyok „visszavonultak”, a közönség jó része pedig a Zichy liget felé indult, ahol a zenepavilonnál a Sára és a Casablanca Club várta őket. A Vörösmarty Színház művésze, Váradi Eszter Sára és zenésztársai – Tóth Marcell (billentyű), Fövenyi Máté (gitár), Kovács Gergő (basszusgitár), Kovács Zsolt (dob), Cserta Balázs (szaxofon) – többek között Nat King Cole, Ella Fitzgerald és Edith Piaf dalait énekelték, de a szép számban összegyűlt hallgatóság néhány közkedvelt operettslágert is hallhatott az árnyas fák alatt.

A következő alkalommal, július 15-én, szombaton Szent László, Salamon király és Könyves Kálmán óriásbábjait köszönthetik a belvárosban járók, az aláfestő zenével akkor a Tabulatúra Régizene Együttes szolgál, bemutatót a Borostyánkő Hagyományőrző Egyesület tart az Országalmánál, a Zenepavilonban pedig a Corpus Rézfúvós Kvintett muzsikál este hatkor.

Fotó: Kiss László (ÖKK), Lőrincz Miklós, SZKKK


 

, ,