Hírek

Párbajok a királyok előtt, koncert a ligetben

2023. augusztus 5.   SZKKK  

Az esős időben is kitartó, népes közönség várta IV. Béla, IV. (Kun) László és III. András királyt az idei utolsó Királyok a Belvárosban eseményen. Az esőben a felvonulás ugyan elmaradt, de a harcművészeti bemutató nem: a királyok „testőrségét” ezúttal adó Magyar Királyi Kardforgatók Rendje tagjai a fedezékbe húzódott óriásbábok előtt vívtak párbajokat. A Zichy ligetben a Baruts Bence Handpan Project kiskoncertje is szemerkélő esőben kezdődött, de aztán az eső elállt, és a közönség varázslatos zenei világba csöppenhetett egy órára.

A királyi óriásbábok mai megjelenésével véget ért az öt héten át tartó Királyok a Belvárosban programsorozat: az 23 tagú óriásbáb-család tagjai július eleje óta szombatonként várták az „alattvalókat” a Vörösmarty Színház előtt. Az utolsó eseményen, az esős időben a királyok nem indultak sétára, inkább fedezékbe húzódtak a Vörösmarty Színház mögött, de itt is rengeteg közös fotó, szelfi készült a királyokkal és a fegyveres daliákkal. A gyerek fantáziáját nagyon izgatta, kik vannak az óriásbábok belsejében, és kíváncsian kukucskáltak be a bábok „szoknyája” alá. A páncélba öltözött kardforgatók, ahogy mindig, most is nagy feltűnést keltettek. „Nem lesznek rozsdásak a vitézek?” – aggódtak többen is a páncélos lovagok miatt, de Vidermann Csaba, a kardforgatók kapitánya mindenkit megnyugtatott, hogy ennyi esőt bírnia kell a fegyverzetnek, hiszen a középkorban is vívtak csatát esőben. 

Az eseménysorozat az augusztusi Székesfehérvári Királyi Napokat hivatott felvezetni – a Koronázási Ünnepi Játékokon közreműködő hagyományőrző csoportok közül ezúttal a Magyar Királyi Kardforgatók Rendjének tagjai adták a királyok testőrségét, és kis időre magukkal vitték a közönséget a középkorba. A 2020-ban önállóvá vált egyesület több mint 15 éve színesíti a fehérvári és az ország más városaiban rendezett történelmi programokat. Harcászati bemutatóikkal az Árpád-ház korát, illetve újabban Mátyás korát idézik meg, így a jelenlévők 15. századi harcművészeti bemutatót, köztük páros és csoportos küzdelmeket láthattak. Vidermann Csaba ehhez hasonló látványos bemutatókat ígért a Koronázási Ünnepi Játékok idejére: harcosaik a Zichy ligetben táboroznak augusztus 18–20. között, bemutatóik is itt lesznek – és mindennap másfajta küzdelmeket mutatnak be.

Az óriásbábokat a kikiáltó, Szabó Miklós Bence mutatta be a közönségnek; a „nagyok”, IV. Béla, IV. (Kun) László és III. András király mellett említést tett a mögöttük megbújó „mini óriásbábról” is: az óriásbáb-rajongó Ács Kristóf és Ács Nóra Emma ezúttal V. Istvánt hozták el édesapjuk segítségével – és most azt is láthattuk, hogy a nagyokkal ellentétben a mini óriásnak esőkabátja is van 🙂 Az eseményhez az aláfestő zenét a Sub Rosa régizenei együttes szolgáltatta. Az együttes középkori, azon belül is legfőképpen 13. századi, európai hangszeres zenét játszik. A többszáz éves darabokat a középkorban használt hangszereken, a korszakot idéző kosztümben szólaltatják meg.

A program zárásaként a Zichy ligetben a Baruts Bence Handpan Project kiskoncertjét élvezhette a hallgatóság. A szemerkélő eső szerencsére gyorsan elállt, és a közönség varázslatos zenei világba csöppenhetett egy órára. A koncerten főként a zenekarvezető saját szerzeményei hangzottak el, ezek hangzását a handpan és a fuvola találkozása a ritmusszekcióval – vagyis a basszusgitárral és a dobbal – teszi egyedivé. Erre a koncertre egy új szerzeménnyel is készült a zenekar, amelynek tagjai: Baruts Bence (handpan), Tóth Mátyás Kristóf (basszusgitár), Sütő Balázs (fuvola), Müller Tamás (dob).

Baruts Bence a zenekar tagjait bemutatva elárulta, hogy az együttes baráti társaságból, képzett zenészekből alakult. Valamennyien a jazz világából érkeztek, így nem áll távol tőlük az improvizáció, és saját ötleteiket is beleviszik a zeneszámokba. A zenekarvezető a tibeti hangtálakra emlékeztető hangszer történetéről is beszélt. Az első handpant Felix Rohner és Sabina Schärer alkotta meg 2000-ben a svájci Bern városában, és először a 2001-es Frankfurti Zenei Vásárban mutatták be.

Köszönjük közönségünknek, hogy az elmúlt öt hétben velünk tartottak! Találkozzunk a jövő vasárnap kezdődő Székesfehérvári Királyi Napokon, majd pedig a Koronázási Ünnepi Játékokon!

Fotó: Lőrincz Miklós


 


 

, ,