Hírek

Rekkenő hőség, rettentő harcosok

2023. július 15.   SZKKK  

A bőven harminc fok feletti kánikula sem tartotta vissza a közönséget, szombaton ismét sokan eljöttek a belvárosba, hogy az óriásbáb-család tagjaival találkozzanak – ezúttal a lovagkirály, Szent László, Salamon és Könyves Kálmán fogadta népét a Vörösmarty Színháznál. Kíséretükben most a Tabulatúra régizene-együttes és a Borostyánkő Hagyományőrző Egyesület harcosai vonultak végig a Fő utcán, a vitézek a Városház téren bemutatót is tartottak. A programot a Zichy ligetben a Corpus Rézfúvós Kvintett műsora zárta.

Az óriáskirályokon kívül mindenkinek igencsak melege volt szombaton, ebben biztosak vagyunk. A Tabulatúra zenészeinek korabeli öltözéket idéző ruhái, no és a Borostyánkő Hagyományőrző Egyesület vitézeinek sodronyinge, páncélja nem éppen a legkellemesebb viselet a rekkenő hőségben – a közönség soraiban többen is nagy elismeréssel adóztak a királyi fenségek kíséretében résztvevők kitartásának.

Ahogy körülnéztünk, megint sok-sok gyerekarcot láttunk a nézők között, a fejüket öt méter magasan hordó királyok látványa minden alkalommal lenyűgözi az aprónépet. Aki teheti, legalább a „szoknya” szélét megsimogatja, a kíváncsibbja meg persze be is néz alá, hogy kiderítse: mitől is megy előre a hatalmas figura?

A királyi menet szombaton is ötkor indult a kikiáltó, Szabó Miklós Bence humorral bőven megtűzdelt invitálására, ő mutatta be a három Árpád-házi királyt a közönségnek. Az uralkodók érkezését ezúttal már messziről hallhatta a Fő utca és a Városház tér népe, a Borostyánkő harcosai rettentő ordításokkal rémisztgették a nézelődőket. A Városház téren pedig harci tudományukat is bemutatták: a vitézek többször is egymásnak rontottak, hogy „lekaszabolják” egymást. Ahogy hallottuk, a gyereknézők egy része nagy élvezettel figyelte az összecsapásokat, még kedvenc harcost is választottak maguknak, akinek drukkoltak, míg el nem esett. Mások viszont inkább apa, anya kezét fogva hátrább húzódott: a békésebb kicsik inkább csak biztos távolból követték az eseményeket, és csak a „csata” végén csatlakoztak újra a közönséghez.

Az óriások mellett szombaton megjelent az egyik kis királyfigura is: Aragóniai Beatrix az elejétől a végéig jelen volt, menetelt, méltóságteljesen állt és integetett is a Városház téren, és persze a nagyokkal együtt a kis királyasszony is sok fotón és videón szerepel.

A programot záró Zichy ligeti koncerten a Corpus Rézfúvós Kvintett játékát hallhatták a jelenlévők.  A hőségben a zenészek is hősök voltak: a fúvós hangszereket fújni amúgy sem könnyű, de ilyen melegben még nagyobb kihívás – mondta Hámori János, a zenekar vezetője, aki a szokottnál többet beszélt a darabokról, hogy zenésztársai kipihenjék magukat. Barokk muzsikát, de Bizet Carmen című operájának egy részletét is élvezhette a hallgatóság, akik ismét sokan összegyűltek a Zenepavilonnál.

Július 22-én, szombaton 17 órakor Álmos herceg, II. István és II. (Vak) Béla király „fogadja” az alattvalókat a belvárosban, a menetet a Fehérvári Hagyományőrző Íjász Egyesület tagjai kísérik, az aláfestő zenét a Sub Rosa együttes szolgáltatja. A Zichy ligetben hat órakor a Los Andinos koncertje zárja a programot.

 


 

, ,