Hírek

A jövő közlekedési eszközei a jelenben

2023. szeptember 16.   ÖKK  

A legújabb elektromos autókkal, buszokkal és rollerekkel is megismerkedhettek az Európai Mobilitási Hét nyitórendezvényére, a Menő jövőre kilátogató székesfehérváriak. A fenntarthatóságot, környezetvédelmet és alternatív közlekedési eszközöket bemutató rendezvényen olyan eszközökkel és megoldásokkal találkozhattak az érdeklődők, melyek már nem a jövő, hanem a mindennapjaink részei is lehetnek.

Ötödik alkalommal adott otthont az elektromos járművek napjának Székesfehérvár. A Jövő Mobilitása Szövetség és a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ szervezésében idén is számos izgalmas, már most a mindennapok részévé tehető közlekedési, fenntarthatósági vagy környezetvédelmi megoldással ismerkedhetnek meg a látogatók. A Rákóczi utca – Várkörút lezárt szakaszán és a Prohászka ligetben ki lehetett próbálni a legújabb elektromos autókat, rollereket és közlekedési eszközöket. És nemcsak kipróbálni lehetett őket, de a kiállítók segítségével magát a technológiát és annak működését is megismerhették a résztvevők.

Bejárható és megnézhető volt a Volánbusz Székesfehérváron is használt elektromos busza, az érdeklődők játszhattak autószimulátorral, de volt akadálypálya és KRESZ-tanpálya is. A rendezvényen az Ikarus elektromos busza egy próbakörre is elvitte a látogatókat. A Prohászka ligetbe kitelepült a Gaja Környezetvédő Egyesület is, akik komposztálási, energiahatékonysági tanácsadással, valamint vízvizsgálattal és ökológialábnyom-számítással várták a látogatókat.

Dr. Cser-Palkovics András polgármester a rendezvényen elmondta: évekkel ezelőtt azzal a céllal hívták életre a rendezvényt, hogy az akkor még gyerekcipőben járó elektromos autókat, buszokat, rollereket bemutathassák a székesfehérváriaknak. „Ezek az eszközök környezetvédelmi és közlekedési szempontból is fontosak, különösen egy városban, ahol a zaj- és légszennyezettséget is jelentősen csökkenthetjük velük” – fogalmazott a polgármester, aki hozzátette, hogy a kezdetek óta sok minden változott, manapság például egyre több elektromos meghajtású közlekedési eszköz járja az utakat. A városvezető megköszönte a szervezők és a kiállítók munkáját, akik ezen alkalommal térítésmentesen biztosítják ezeket az eszközöket kipróbálásra.

Manapság már nem csak elektromos autók, de egyéb elektromos közlekedési eszközök is vannak, amik a közlekedés teljes szegmensét lefedik – nyilatkozott Pukler Gábor, a Jövő Mobilitása Szövetség elnökségi tagja. Arról is beszélt, hogy manapság gyakorlatilag mindenki megtalálhatja a számára szimpatikus és megfelelő elektromos közlekedési eszközt, hiszen az autókból is egyre nagyobb a kínálat, valamint a rollerek, biciklik, boardok, robogók is egyre fejlettebb technológiát képviselnek. Fontosnak tartja, hogy az esemény látogatói nem csak magukkal az eszközökkel, de azok fenntartásával, a velük járó kedvezményekkel és előnyökkel is megismerkedhettek.

Szöveg: Józsa Dávid (ÖKK), fotó: Bácskai Gergely (ÖKK), Fiáth Beáta és Lőrincz Miklós

 


 

, ,