Hírek

Menő jövővel indul szombaton az Európai Mobilitási Hét

2023. szeptember 13.   ÖKK  

Idén is az alternatív közlekedési eszközöké, a fenntarthatóságé és a környezetvédelemé lesz a főszerep az Európai Mobilitási Héten. A EMH keretein belül a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ szeptember 16-án, szombaton 10 és 18 óra között Menő jövő címmel rendezi meg az elektromos járművek napját. A programokról szerdán délelőtt a Prohászka ligetben tartottak sajtótájékoztatót.

Az Európai Mobilitási Hét a kontinens legnagyobb közlekedési-környezetvédelmi kampánya, egy összeurópai kezdeményezés része, amely kifejezetten az észszerű közlekedés gazdaságnövelő hatásaira helyezi a hangsúlyt. 2023. szeptember 16. és 22. között huszonkettedik alkalommal szervezik meg a környezetbarát és fenntartható városi közlekedés népszerűsítése céljával. A rendezvénysorozat Magyarországon évről évre egyre népszerűbb, Székesfehérváron is izgalmas programok kapcsolódnak hozzá, idén a „Takarékoskodj az energiával!” mottó jegyében. Szeptember 16-án, szombaton 10 és 18 óra között a Rákóczi utca-Várkörút lezárt szakaszán a technika legújabb vívmányainak bemutatásával rendezik meg az Elektromos járművek napját. A szombati nap és a következő időszak programjairól szerdán délután a Prohászka ligetben tartottak sajtótájékoztatót.

Az Elektromos Járművek Napja társszervezője, a Jövő Mobilitása Szövetség célja a fenntartható közlekedési megoldások és innovációk bemutatása, népszerűsítése, fejlesztése, az érintett hazai piaci szereplők szakmai szintű képviselete. A közel 50 tagot számláló szervezet a szabályozó hatóságokkal és az innovátorokkal működik együtt az alternatív hajtású közlekedési megoldások elterjesztésén, a mikromobilitási, elektromobilitási, közlekedésszervezési és a megosztáson alapuló közlekedési módok népszerűsítésén. Az Elektromos Járművek Napja társszervezője, a Jövő Mobilitása Szövetség célja a fenntartható közlekedési megoldások és innovációk bemutatása, népszerűsítése, fejlesztése, az érintett hazai piaci szereplők szakmai szintű képviselete. A közel 50 tagot számláló szervezet a szabályozó hatóságokkal és az innovátorokkal működik együtt az alternatív hajtású közlekedési megoldások elterjesztésén, a mikromobilitási, elektromobilitási, közlekedésszervezési és a megosztáson alapuló közlekedési módok népszerűsítésén.

A város képviseletében Lehrner Zsolt alpolgármester elmondta, nagy öröm, hogy ismét megrendezik ezt a kiemelt fontossággal bíró rendezvényt. „A mobilitási hét célja, hogy a fenntartható és környezetvédő közlekedést szolgáljuk és népszerűsítsük. Bízom benne, hogy minél több látogató fog érkezni a változatos programokra” – fogalmazott az alpolgármester, aki hozzátette: a város számos piaci szereplője is részt vesz a rendezvényen, ami jól jelzi, hogy a fenntarthatóság és környezetvédelem közös ügyünk. A rendezvény résztvevői: Alteneva Kft., Barta Cégcsoport, EGOWAY Roller Kft., Elektromotive Hungaria Kft., E.ON Hungária, E-TWOW Magyarország, Eurowind Kft., EVsOLUTION Kft., Hellovelo Zrt., OTP Mobil Kft., Pappas Auto Magyarország Kft., Porsche Hungaria Kereskedelmi Kft., Procar Kft., RollerSuli, Rollin Technologies Kft., Volánbusz Zrt.

„Az ilyen események azért is fontosak, mert a felnőtt közönség mellett a jövő generációja számára is átadhatjuk azt az üzenetet, hogy nem autósok, gyalogosok és kerékpárosok, hanem közlekedők vannak jelen az utakon, akiknek együtt kell működniük, ők közösen adják ki egy város közlekedését. És aki egyik nap autós, a másik nap kerékpáros vagy épp rolleres, így ne kategorizáljuk egymást skatulyákba” – mondta Pukler Gábor, a Jövő Mobilitása Szövetség elnökségi tagja. A szakember hozzátette: számos alternatíva áll rendelkezésre a közlekedésben, a rendezvény pedig elősegíti, hogy az emberek nem csak magukat az eszközöket, de működésüket is behatóbban megismerjék. Fontos, hogy már 30-nál is több autótöltő van elhelyezve a városban, ezáltal évről évre egyszerűbbé válik az elektromos autózás Székesfehérváron.

Szombaton a Rákóczi utca–Várkörút lezárt szakaszán az Elektromos járművek napja látogatóit elektromos autók, rollerek, kerékpárok, autóbusz, elektromos autók akkumulátoraiból készült energiatároló, védőfelszerelések, autóalkatrészek, töltők és oktatás, valamint az érvényes jogosítvánnyal rendelkezőket tesztvezetés várja.

A Menő jövő szombati programjában a sokféle jármű, a technikai újdonságok mellett családi programok is várják majd a közönséget a Prohászka-ligetben: amíg apa nézelődik, addig a gyerekek sem fognak unatkozni – ígérte Igaz Krisztina, a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ szakmai vezetője. Kipróbálhatják például a mobil akadálypályát, de a szabályokat is gyakorolhatják a KRESZ-pályán vagy elméletben, egy kvíz segítségével. Ugyanitt a Gaja Környezetvédő Egyesület komposztálási, energiahatékonysági tanácsadással, valamint vízvizsgálattal és ökológiailábnyom-számítással várja a látogatókat. A ligettől kicsit távolabb sétálva, a József Attila utcában a kíváncsiak felszállhatnak az Ikarus cégcsoport új elektromos buszára, amely egy ingyenes városnéző körre viszi utasait – az első járat 10, az utolsó 17 órakor indul majd. A hét további részében a Székesfehérvár Városi Természetbarát Szövetség a város kiemelt zöldterületeit megismertető sétákra, biciklis túrára hívja az érdeklődőket, akik akár nordic walking oktatáson is részt vehetnek.

Talán a legkedvesebb, hagyományos eseménye a rendezvénysorozatnak az óvodásoknak meghirdetett Gurulj velünk! felvonulás, amely 22-én, pénteken lesz a Gáz utca lezárt szakaszán. Idén is megrendezik a Legmobilisabb osztály vetélkedőt, amelyben az általános iskolás korosztályra számítanak a szervezők, akik játékos ügyességi feladatok várják a diákokat, akiket arra kérnek a szervezők: használjanak minél több alternatív eszközt a helyszínre való közlekedés közben, hiszen ezt is pontozzák a vetélkedőn. A két eseményre az óvodák és az iskolák szeptember 15-ig jelentkezhetnek honlapunkon.

Szöveg: Józsa Dávid (ÖKK) és SZKKK, fotó: Lőrincz Miklós

 
Az Európai Mobilitási Hét részletes programja »

 
 


 

,