Hírek

Régi és új tagok a Lecsó zsűrijében

2023. szeptember 28.   SZKKK  

Az idei Fehérvári Lecsófőző Vigasságon hat ismert séf mond véleményt október elsején, vasárnap a lecsófőzők remekeiről: a már nagyon várt eseményen Adamek Balázs, Barsch Tamás, Bóza Roland, Selymes Péter, Tőkés Dániel és Ulrich Tamás kóstolja és minősíti az elkészült lecsókat. A zsűri tagjai délelőtt körbejárnak a főzők között, és tanácsokkal is segítik majd az üstök mellett szorgoskodó résztvevőket.

A Fehérvári Lecsófőző Vigasság nemcsak jó buli, családdal, barátokkal töltött kellemes pihenőnap, hanem sokak számára izgalmas főzőverseny is. Ahogyan tavaly, úgy idén is hat kiváló szakember érkezik a rendezvényre szeptember 23-án, szombaton, hogy zsűritagként eldöntse, melyik csapatnak sikerült a legjobban a főztje, ki érdemli meg a Lecsókirály címet 2023-ban. Ismerjék meg a zsűritagokat!

Új tag a döntnökök között Ulrich Tamás privát séf. Szakmai pályafutását a Gundel Károly Vendéglátóipari Iskola után Budapesten kezdte, az akkori egyik leghíresebb olasz étteremben. Ezt követően Siófokon, Balatonfüreden és Tihanyban is dolgozott olyan rangos helyeken, mint a Mala Garden, az Echo Residence vagy a 3P&Vino, majd további szakmai tapasztalatokat szerzett Ausztriában és Németországban. Séfként számos kiváló étteremben tevékenykedett, köztük a dunaújvárosi Kiskohász Vendéglőben és a budapesti Mátka étteremben, emellett kiemelkedő szerepet játszott a fehérvári Pady’s Bistro megnyitásában. A Covid járvány idején indította el a térségben egyedülálló privát séf szolgáltatását. „Szilárdan hiszem, hogy minden ételnek egy történetet kell mesélnie és érzelmeket kell kiváltania. Ezért gondosan személyre szabom az étlapokat, hogy minden vendégem egyéni ízlését és étrendi igényét kielégítsem. Szenvedélyem a magyar gasztronómia, és a magas színvonal iránti elkötelezettséggel mindig azon dolgozom, hogy a vendégeimnek kivételes élményt nyújtsak” – mondja magáról a séf.


A zsűri másik új tagja Barsch Tamás, a Rosetta Étterem séfje. A vendéglátó szakiskola elvégzése után első munkahelye a Postakocsi Vendéglő volt, ahol gyakorlati idejét is töltötte, de szakmai pályafutásának valódi kezdetét a népszerű fehérvári „Belga” jelentette, ahol hat évig dolgozott. Ezután Siófokon a Mala Garden Hotel és Étterem szakácsa, majd séfje lett. Itt érte az újonnan nyíló fehérvári étterem, a Rosetta tulajdonosának megkeresése – Barsch Tamás részt vett a konyha kialakításában, a leendő személyzet kiválasztásában, az étlap megálmodásában. „Különleges érzés volt visszatérni a régi Belga étterembe, ahol a pályafutásom indult, az új étterem a szívemhez nőtt, immáron hét éve a munkahelyem.” A séf 2018-ban sikeres mestervizsgát tett, így átadhatja tudását, a főzés iránt érzett szenvedélyét a fiatal szakácsoknak is.


Ahogyan a múlt évben, úgy az idei Lecsó-zsűriben is szerepet vállalt a fehérvári LecsóHáz üzletvezetője, Selymes Péter. Családjában mindennapos volt a vendégjárás, édesanyja pár alapanyagból is nagyszerű fogásokat tudott varázsolni, így már kisgyerekként körvonalazódott benne: ő is főzni akar. Péter bejárta és „meg is kóstolta” a világot, konyhája étlapján is visszaköszönnek a nemzetközi ételek. Nemcsak itthon, hanem Németországban is tanult, sok szakmai tapasztalatot, rutint és barátokat is szerzett. Szerencsésnek tartja magát, hogy azt csinálhatja, amit szeret. Kifőzdéjüket 2004-ben nyitották meg Fehérváron. Hiszi, hogy a jó étel összehozza az embereket, megrendelőik közül is egyre többen a barátaikká váltak.


Negyedik zsűritagunk a Fehérváron ugyancsak jól ismert Adamek Balázs, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség szakács alelnöke, aki több mint húszéves elhivatott szakmai munkásságáért, a számtalan hazai és nemzetközi versenyen elért kimagasló eredményéért idén áprilisban Venesz József-díjat kapott. Balázs több mint húsz éve főz a Diófa Étterem vendégeinek. Édesapja is szakács volt, így számára nem volt kérdés, hogy ő is erre a pályára lép. Lételeme a versenyzés is: hat éve Prágában segítőjével megnyerte a Global Chefs Challenge európai fordulóját, így kijutott a 2018-as malajziai világdöntőre, tavaly a Magyar Nemzeti Szakácsválogatott kapitánya volt a luxembourgi Kulináris Világbajnokságon. Két éve a Bocuse d’Or magyar döntőjében harmadik lett, tavaly júniusban pedig részese volt a Worldchefs Abu Dhabi világdöntőjének.


Visszatérő ítész Tőkés Dániel, a Böllér Boutique tulajdonos-vezetője is, aki jó néhány év világjárás után 2019-ben tért haza. Külföldön hosszabb ideig dolgozott Norvégiában és Londonban is, itthon olyan luxus éttermekben, szállodákban kóstolhatták a főztjét a vendégek, mint a New York Palota vagy a Bábel Budapest. Bár neves konyhákat vezetett, mindig saját helyről álmodott. A pandémia, mint oly sokakat, őt is új helyzet elé állította – így született meg a Böllér Boutique ötlete, amely nem egyszerűen egy újabb fehérvári „kajálós” hely akar lenni. A Boutique egy életérzést közvetít, olyan helyet kínál a vendégeknek, ahol a lelkes gasztro-amatőrök nemcsak a profikkal, de egymással is „szakmázhatnak”.


Idén is a Fehérvári Lecsófőző Vigasság zsűrijében köszönthetjük Bóza Rolandot, aki megnyerte az RTL Klub A Konyhafőnök című gasztrovetélkedőjének nyolcadik évadát. Roland életét a főzés már gyermekkora óta meghatározta, felnőttként pedig végleg emellett kötelezte el magát. Külföldön – az Egyesült Királyságban, Dél-Afrikában, majd Németországban és Ausztriában – szerzett több évtizedes gyakorlatot, mielőtt A Konyhafőnök révén hazánkban is ismert lett a neve. A séf streetfood éttermei sikeresek, különböző ízekben készülő szendvicsét, a Bag-Dogot tavaly a Kortárs Művészeti Fesztivál közönsége is megkóstolhatta.