Hírek

Takarékoskodj az energiával! – Európai Mobilitási Hét Fehérváron

2023. szeptember 7.   SZKKK  

Az Európai Mobilitási Hét a kontinens legnagyobb közlekedési-környezetvédelmi kampánya, egy összeurópai kezdeményezés része, amely kifejezetten az észszerű közlekedés gazdaságnövelő hatásaira helyezi a hangsúlyt. 2023. szeptember 16. és 22. között huszonkettedik alkalommal szervezik meg a környezetbarát és fenntartható városi közlekedés népszerűsítése céljával.

A rendezvénysorozat Magyarországon évről évre egyre népszerűbb, Székesfehérváron is izgalmas programok kapcsolódnak hozzá, idén a „Takarékoskodj az energiával!” mottó jegyében. A Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ szeptember 16-án, szombaton 10.00 és 18.00 óra között a Rákóczi utca–Várkörút lezárt szakaszán Menő jövő címmel a technika legújabb vívmányaival ismét megrendezi az Elektromos járművek napját, szeptember 22-én pedig a gyermekeket várják a Salétrom utcába a „Gurulj velünk!” felvonulásra és a Legmobilisabb osztály vetélkedőre.

A jövő közlekedési eszközei most kipróbálhatók – hirdeti az Elektromos Járművek Napja társszervezője, a Jövő Mobilitása Szövetség, melynek célja a fenntartható közlekedési megoldások és innovációk bemutatása, népszerűsítése, fejlesztése, az érintett hazai piaci szereplők szakmai szintű képviselete. A közel 50 tagot számláló szervezet a szabályozó hatóságokkal és az innovátorokkal működik együtt az alternatív hajtású közlekedési megoldások elterjesztésén, a mikromobilitási, elektromobilitási, közlekedésszervezési és a megosztáson alapuló közlekedési módok népszerűsítésén. A szövetség hangsúlyozza, hogy fontos lenne annak megértése, nem autósok, gyalogosok és kerékpárosok, hanem közlekedők vannak az utakon.

Szeptember 16-án a Rákóczi utca–Várkörút lezárt szakaszán az Elektromos járművek napja látogatóit elektromos autók, rollerek, kerékpárok, autóbusz, elektromos autók akkumulátoraiból készült energiatároló, védőfelszerelések, autóalkatrészek, töltők és oktatás, valamint az érvényes jogosítvánnyal rendelkezőket tesztvezetés várja. A rendezvény résztvevői: Alteneva Kft., Barta Cégcsoport, EGOWAY Roller Kft., Elektromotive Hungaria Kft., E.ON Hungária, E-TWOW Magyarország, Eurowind Kft., EVsOLUTION Kft., Hellovelo Zrt., OTP Mobil Kft., Pappas Auto Magyarország Kft., Porsche Hungaria Kereskedelmi Kft., Procar Kft., RollerSuli, Rollin Technologies Kft., Volánbusz Zrt.

A Prohászka ligetben és az előtte lévő lezárt útszakaszon idén is családi programok színesítik az eseményt: népi ügyességi fajátékok, mászófal, ötkiállásos, mobil kalandpark, KRESZ-oktatópálya és kvíz, valamint ügyességi akadálypálya vár kicsit és nagyot. 10 és 14 óra között a környezettudatosságot népszerűsíti a Gaja Környezetvédő Egyesület is környezeti, komposztálási, energiahatékonysági tanácsadással és bemutatókkal, ökológiailábnyom-számítással, vízvizsgálattal.

Szeptember 17. és 20. között a Székesfehérvár Városi Természetbarát Szövetség is csatlakozik az Európai Mobilitási Hét programsorozatához. Egyórás nordic walking oktatást szerveznek szeptember 18-án, hétfőn a Bregyó közi Ifjúsági Szabadidő Központ mögötti kiserdőben, szeptember 19-én, kedden a Halesz parkban, szeptember 20-án, szerdán Rácbányán 16 órakor, mely sétákra a botokat 20 főig biztosítják. Gyalog többet látsz! címmel szeptember 17-én, vasárnap 15 órakor városi barangolásra hívják a mozogni vágyókat, hogy együtt fedezzék fel Székesfehérvár természeti szépségeit a Vörösmarty térről indulva. Szeptember 19-én, kedden (rossz idő esetén szeptember 20-án) 15 órakor Tedd le az autód, kerekezéssel sokszoros az élmény! felhívással vezetett 13 km-es, bringás kalandozást hirdetnek a Csitáry-kút, Palotavárosi tavak, Királyok parkja, János vitéz park, Hosszúsétatér, Aquamobil, Béke tér, Halesz park, Rácbánya, Aszalvölgyi árok, Zichy liget, Csitáry-kút.

A rendezvénysorozat zárásaként, szeptember 22-én, pénteken délelőtt az óvodásokat és az iskolásokat szólítja meg a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ. A legkisebbek 10.00 órától gyülekeznek a Németh László Általános Iskola (Salétrom utca 4–6.) előtt, hogy a hagyományokhoz híven 10.30 órától kismotorjaikkal, futóbiciklijeikkel, biciklijeikkel, rollerjeikkel bevegyék a Gáz utca lezárt szakaszát, ezzel is jelezve, hogy a környezettudatos közlekedés jövőnk kulcsa. A „Gurulj velünk!” felvonulásra az óvodás csoportok szeptember 15-ig jelentkezhetnek a www.fehervariprogram.hu weboldalon.

Az iskolásokra idén is izgalmas feladatok várnak a Legmobilisabb osztály vetélkedőn. A 11.00 órakor kezdődő versenyt az az osztály nyeri meg, amelyik a legtöbb alternatív közlekedési eszközzel – bármivel, amivel gurulni lehet: biciklivel, rollerrel, gördeszkával, görkorcsolyával, segway-jel – jelenik meg a Salétrom utcában, és a legtöbb pontot szerzi meg a közösségi közlekedés szabályai vetélkedőn. A megmérettetésre az iskolák szeptember 15-ig jelentkezhetnek a www.fehervariprogram.hu weboldalon.

Kicsiknek és nagyoknak is érdemes részt venniük az egész programon, hiszen 10.00 és 13.00 óra között az övék a Salétrom utca: a Gaja Környezetvédő Egyesület ezen a rendezvényen is részt vesz a megújuló energiát népszerűsítő eszközeivel, ökológiailábnyom-számítással és mini komposzt ismertetővel.
 

Az Európai Mobilitási Hét részletes programja »