Hírek

Zenészlegenda az Öreghegyen

2023. november 10.   SZKKK  

Felkai Miklós rockzenész, gitáros, zeneszerző új fehérvári formációja, a Jam Force adott telt házas koncertet pénteken az Öreghegyi Közösségi Házban. A Felkai Miklós (gitár), Kovács Gergő (basszusgitár) Potesz Balázs (dob) és Bérces Viktor (billentyűk) felállásban működő zenekar főként a zenekarvezető saját szerzeményeit játszotta, de felcsendültek feldolgozások is.

A debreceni születésű Felkai Miklós gyerekkora óta zenél: énekel, gitározik és billentyűs hangszereken is játszik. Zenei általánosba járt, első zenekarát Plutó néven nyolcadikosként alapította. A középiskolában a Kingstonesban és a Nautilus zenekarban játszott. A katonaság idején a Radar Beat együttessel részt vett az Országos Pop-Rock Fesztiválon, ahol egészen a döntőig jutottak, ezüst diplomát szereztek.

Felkai 1975 és 1979 között a legendás, itthon és külföldön is sikeres Apostol együttes tagja volt; 1980 és 1984 között a Colorban zenélt; 1986-ban megszervezte az első Gitárpárbaj elnevezésű koncertet, amelyen az ország legjobb gitárosai közül nyolcan játszottak együtt (a második párbaj 2002-ben volt). A következő évben, 1987-ben a Deák Bill Blues Band tagja volt, ahol közelebbről is megismerkedhetett a blues zenével. Néhány évig külföldön játszott, járt Svájcban, Dániában, Angliában és Hollandiában is. 1993-ban tért haza, megalapította saját zenekarát Felkai Blues Brothers néven, majd öt év múlva ismét egy új formációhoz adta a nevét, ekkor jött létre a Felkai Jam.

Fehérvári zenekara, a Jam Force 2021-ben alakult, amikor Felkai Miklós  Budapestről a városba költözött – ekkor merült fel benne az igény új zenei társulás létrehozása a város ismert zenészeivel, hogy aktívan vegyen részt Fehérvár és térsége zenei életében. Felvette a kapcsolatot Kovács Gergő basszusgitárossal és hamarosan kiderült, hogy már kész is a zenekar, hiszen Gergő évek óta együtt zenélt Potesz Balázs dobossal és Bérces Viktor billentyűssel. A Jam Force jazz-rock fúziós formáció: koncertjeik anyaga részben külföldi zenékből, részben Felkai Miklós szerzeményeiből áll össze.

Felkai Miklósnak négy szólólemeze jelent meg, az első 1988-ban A magyar tenger címmel, a második a Baby Jazz volt 1991-ben, a harmadik Felkai III. címmel került a polcokra 2015-ben, a negyediket pedig tavaly, Felkai New Age címmel adta ki. Számos albumon szerepelt vendégként, többek között Presser Gábor, Dés László, Sass Sylvia, Szörényi Levente, Varga Miklós, Koltay Gergely projektjeiben is részt vett. Felkai Miklós jelenleg saját zenekarában, a Felkai Jamben, a debreceni Lux együttesben, valamint a Bergendy zenekarban gitározik. Tavaly májusban Székesfehérváron, az Ifj. Ocskai Gábor Jégcsarnokban adott életműkoncertet.

Fotó: Lőrincz Miklós


 

,