Hírek

Szerencsehozó lencsével indult 2024

2024. január 1.   ÖKK  

A hagyományokhoz hűen szerencsehozó lencsével indult az új esztendő Székesfehérváron. A Magyar Honvédség gulyáságyúiban és a Lecsóház fazekaiban összesen 1500 adag ízletes étel készült, amelyet január 1-jén, hétfőn délután közösen fogyasztott el a város apraja-nagyja.

A lencséhez, illetve az aprószemű zöldségekből készült ételekhez a néphit a pénzt, a gazdagságot társítja – minél többet eszik belőle valaki ezen a napon, annál nagyobb szerencséje lesz e téren, és bőség jellemzi majd az évet. Hogy ebből Székesfehérváron se legyen hiány, erről sokan gondoskodtak az új év indításaként. Évről-évre egyre több fehérvári család, baráti társaság évindító programja, hogy január elsején kora délután a Palotai kapu téren találkoznak, ahol a szerencsés év reményében közösen fogyasztanak el egy tál lencsét.

Székesfehérváron 2013 óta a Szerencsehozó lencse rendezvénnyel kezdődik az új esztendő. Idén is sokan elfogadták a város meghívását e szép hagyománnyá vált évindító eseményre – kezdte köszöntőjét dr. Cser-Palkovics András. Székesfehérvár polgármestere kiegyensúlyozottabb, békés, nyugodt, boldog új esztendőt kívánt a fehérváriaknak. Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője, miniszterhelyettes köszönetet mondott a Magyar Honvédség katonáinak, hogy minden évben részt vesznek a Szerencsehozó lencse programban. A köszöntők zárásaként dr. Cser-Palkovics András kérésére a jelenlévők hosszantartó tapssal köszöntötték Kovács Saroltát, aki néhány órával korábban jelentette be visszavonulását. Az olimpiai bronzérmes, világbajnok öttusázó edzőként folytatja pályafutását.

E rendhagyó köszöntést követően került a tányérokba a Szerencsehozó lencse. A katonai gulyáságyúkban 1000, míg a Lecsóház fazekaiban 500 adag ízletes egytálétel készült, amelyet meleg teával kínált az országgyűlési képviselő, a város polgármestere, valamint Lehrner Zsolt, Mészáros Attila és Róth Péter alpolgármesterek. Az ételosztásban Székesfehérvár önkormányzati képviselői: Deák Lajosné, Fazakas Attila, dr. Kovács Zsoltné, Molnár Tamás, Östör Annamária, Viza Attila mellett Szontághné Kovács Erika, a Magyar Honvédség katonái, a Szárazréti Nyugdíjasklub és a Székesfehérvári Kulturális és Közösségi Központ munkatársai vettek részt.

Szöveg: Csordás Csilla, fotó: Simon Erika (ÖKK)

 


 

,