Hírek

Itt vannak a bábok, az óriásbábok

2024. június 20.   Gruber Nóra  

Székesfehérváron a nyár beköszöntével eljön az ideje annak, hogy az óriásbábok is felébredjenek téli álmukból és újra megmutassák magukat az őket oly nagyon váró közönségnek. A már országszerte híressé vált bábokat nem csak a Székesfehérvári Királyi Napok során lehet megtekinteni, de hogy pontosan hol és mikor, azt most eláruljuk.

Habár már néhány hete felkeltettük téli álmukból az óriásbábokat, hiszen néhányukat javítási munkálatokra kellett szállítani (erről itt olvashatnak bővebben: https://fehervariprogram.hu/2024/05/gyogyulnak-es-szepulnek-az-oriasbabok/). A nyári időszakban nemsokára újra feltűnnek a fák koronái között Székesfehérvár legmagasabb lakói.

Első alkalmak egyike az első promóciós szombat lesz július 6-án, a Királyok a Belvárosban program keretében, amikor is a Fő utcán, a színház elől indulva vonulnak majd végig egy régizenei együttessel az Országalmáig és vissza, majd a program zárásaként a Zichy liget zenepavilonjában egy kisebb koncertet élvezhet a közönség. Ez az eseménysorozat minden szombaton folytatódik, egészen a Királyi Napok megkezdéséig, és minden szombaton más-más óriásbábok mutatják meg magukat – érdemes tehát mindegyik alkalomra kilátogatni.

Az egész évben várt, több mint egyhetes programsorozat nyitó- és zárónapján is lencsevégre lehet kapni az óriásbáb-család tagjait, például a Királyi Napok megnyitóján, augusztus 11-én a Zichy-színpadnál ott lesz Szent István, Szent László, Könyves Kálmán, III. Béla és IV. András, valamint augusztus 20-án a zárónapon és ünnepi koncerten szintén a helyszínen lesznek.

Augusztus 14-én várhatjuk a Szent Család ereklyéinek átvitelét és körmenetet, valamint ünnepi szentmisét, ekkor a Szent Imre-templom előtt a következő óriásbábokkal találkozhatnak az érdeklődők: Szent István király, Gizella királyné, Szent Imre herceg, Asztrik püspök.

A Nagyboldogasszony-napi ünnepi szentmisére Géza fejedelem és felesége Sarolt alakjaival lehet majd találkozni augusztus 15-én a Géza Nagyfejedelem téren.

Augusztus 16-án két alkalommal is más-más óriásbábot pillanthatnak meg az érdeklődők a városban, ugyanis a Fricsay Katonazenekari Fesztiválon Szent László király és II. András király is jelen lesz, a Szent István-emlékérem és -díj átadásán pedig Szent Erzsébet és Szent Margit lesznek láthatók.

A bábokat egyszerre – egy helyen és egy időben – a Koronázási Ünnepi Játékok idején, augusztus 18–20. között lehet majd megtekinteni az Országzászló téren. Természetesen augusztus 20-án sem maradunk az óriásaink nélkül: hagyományőrzőkkel és régizenei együttesekkel kiegészülve vonulnak végig megszokott belvárosi útvonalukon, reméljük, minél több városlakó csodálatára.

Minderről részletes programleírást találhatnak majd a https://kiralyinapok.szekesfehervar.hu honlapon.

A 23 óriásbáb már izgatottan készül a következő hetekre és hónapokra, várják a kicsik és nagyok rajongó csodálkozását és ámuldozását, a családok érdeklődő kíváncsiságát – mi pedig igyekszünk ennek eleget tenni.