Hírek

Az Outside the box 2. első átalakulása

2024. június 3.   SZKKK  

Az Outside-the-box 2. – Molnár Judit Lilla kooperatív egyéni kiállítása keretében megvalósult helyspecifikus installációt a felkért művészek közül elsőként Bagi Attila alakította át június első hétvégéjén a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ aulájában.

Bagi Attila (1991, Debrecen) művészete a festményektől, a murális munkákon keresztül az installációkig terjed. Sokszor ezek együtteséből, kombinációjából hoz létre több érzékszervre is ható komplex térélményeket. Festményein a hétköznapi tárgyak átlényegítve, álomszerű módon és töredékesen jelennek meg. Az ismerős elemek alkotta kompozíciók éteri víziókká állnak össze, vizuálisan megidézve az abszolút érzékelés és az emlékezet emberi tudat számára korlátozottan hozzáférhető, rejtett tartományait.

Portré Bagi Attiláról, fotó: Wertán Botond / A művész jóvoltából

A legalapvetőbb hozzáállás, ami már gyerekkora óta jellemzi őt, az a megfigyelés szeretete és az anyagok iránti kíváncsiság. Művészeti nyelvének alakulására hatással van a jelen észlelése és az emlékfoszlányok vagy ennek a kettőnek a bűvös kapcsolata. Örök dilemmája, hogy kell-e a jelentéstartalmát ismernie a befogadó nézőnek, hiszen ha ismeri a történetet, a háttérben meghúzódó gondolatokat, hamar beindítja a közönség saját gondolatait is. Azonban „a műtárgyak befogadásának nagyon fontos része azok nézése, valamint a gondolkodás folyamata”, ezért, hogy ne kényelmesedjen el a néző, billen mindig Bagi Attila is inkább abba az irányba, hogy nem feltétlen kell tudnia a hátterét az alkotásoknak. Mindezt Molnár Judit Lillával készített interjúban mondta el, ahol sok más személyes információ, művészi pálya kontúrozása is szóba került. (https://ujmuveszet.hu/kunszt/jelenbe-agyazott-emlekfoszlanyok/)

Bagi Attila térintervenciója 2024. június 3. és június 7. között látogatható, hétfőtől péntekig 08.00–20.00 óra között az SZKKK aulájában.

Ezután majd még egy átalakítás következik a kiállításban Kocsi Olga által.