Hírek

Épített örökségünk nyomában

2024. szeptember 21.   ÖKK  

Székesfehérvár idén is csatlakozott a Kulturális Örökség Napjai kezdeményezéshez. Több közintézmény, közgyűjtemény kínált programokat a különleges alkalomra, és hagyományosan megnyitotta kapuit Székesfehérvár legfontosabb középülete, a Városháza is, ahol dr. Cser-Palkovics András polgármester részvételével zajlott vezetett séta.

A Kulturális Örökség Napjai programsorozat alapötlete 1984-ben Franciaországban született meg. Ekkor indították útjára a Történelmi Műemlékek Nyílt Napját, melynek keretében egy hétvégére megnyitották a sok érdeklődőt vonzó, ám egyébként zárva tartó műemléképületek kapuit. Magyarország 1999-ben csatlakozott a nemzetközivé szélesedett kezdeményezéshez azzal kiegészítve, hogy nálunk minden évben egy-egy központi téma köré szerveződnek a programok.

A Kulturális Örökség Napjai rendezvénysorozat idei témája az utak-kapcsolatok-hálózatok, amely a közlekedéshez kapcsolódó helyszínek bemutatása mellett alkalmat kínál arra, hogy bemutassák egy-egy közösség kulturális és vallási kapcsolatait. Szombaton a Szent István Király Múzeum, a Városi Levéltár és Kutatóintézet, továbbá a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum rendhagyó sétát szervezett „Zarándokutak, búcsújárás Székesfehérváron egykor és ma” címmel. A séta az egykori székesfehérvári keresztes konvent helyétől, a Palotavárosi központi parkból indult, érintette az egykori királyi bazilika romjait és a Székesfehérvári Egyházmegyei Látogatóközpontot, és a Szent Sebestyén-plébániatemplomnál zárult.

Az örökségnapok állandó résztvevője a Rác utcai Szerb Ortodox templom, amely a hétvége mindkét napján nyitva tart 10 és 17 óra között. Az 1770 és 1780 között barokk stílusban épült templom belseje rendkívül gazdagon díszített, rokokó stílusú ikonosztáza egyedülálló Magyarországon. Itt igény szerint épületbemutató, Katarina Ivanović, Szerbia első festőnőjének alkotásainak bemutatása, a róla készült film megtekintése, valamint az ősök, felmenők munkásságáról szóló kiállítás megtekintése várja a látogatókat.

Nyitott Városháza is várta a résztvevőket szombaton 18 órától, a programra mintegy harmincan voltak kíváncsiak. A vezetett séta alkalmával dr. Cser-Palkovics András polgármester és Kulcsárné Németh Mariann idegenvezető kalauzolták a vendégeket, és mutatták be Székesfehérvár legfontosabb középületét. Beszéltek az épületegyüttes történetéről, az itt található műalkotásokról, a város történelme, története szempontjából fontos tárgyakról. Az érdeklődők láthatták a Városháza átépítéséről összeállított, emeleti fotókiállítást, továbbá a koronázási palástról készült olajfestmény másolatát, melyet – mint elhangzott – szándékai szerint szeretne megvásárolni a város. Az épület emeletén a Szent Korona, a koronázási kard és az országalma hiteles másolatai, valamint Aba-Novák Vilmos és Kontuly Béla szekkói láthatók, a közönség megtekinthette továbbá a Dísztermet, a polgármesteri irodát és a kistanácstermet is.

A KÖN programjai szeptember 22-én, vasárnap is folytatódnak Székesfehérváron. 15.00 órakor az Alba Plaza mellől Domány Adél művészettörténész vezetésével indul belvárosi séta, melynek során városunk szakrális kisemlékeit, köztéri szobrait, domborműveit, épületdíszeit ismerhetik meg az érdeklődők. A program ingyenes, de regisztrációhoz kötött, jelentkezni a domany.adel@szikm.hu címen lehet. Az eseményen maximum 50 fő vehet részt.

Izgalmas sétára invitálja a Szent István Király Múzeum is a látogatókat szeptember 22-én, vasárnap 16.00 órai kezdettel. A résztvevők a Múzeum Fő utcai épület egy olyan részét, az egykori jezsuita kolostor főlépcsőházát és a lorettói litánia falképes megjelenítését ismerhetik meg, amely a nagyközönség számára csak ritka alkalmakkor látogatható. A program regisztrációköteles, jelentkezni a marketing@szikm.hu címen lehet. Az eseményen legfeljebb 30 fő vehet részt.

A Kulturális Örökség Napjain a Szent István Király Múzeum aktuális időszaki és állandó kiállításai kedvezményes, 50 százalékos belépőjeggyel látogathatók.

Szöveg: Havasi Tímea (ÖKK) és Lőrincz Miklós, fotó: SZIKM, Simon Erika és Kiss László (ÖKK)


 

,