20. Jam-Bory-Vár

2019. május 5.   Lőrincz Miklós  

Mikor:
2019. május 18., szombat @ 16:00 – 22:00 Europe/Budapest Időzóna
2019-05-18T16:00:00+02:00
2019-05-18T22:00:00+02:00
Hol:
Bory-vár
Székesfehérvár
Máriavölgy 54.
Költség:
900 forint, 12 éves kor alatt ingyenes
Kontakt személy:

Kisfesztivál a Bory-várban 

A Kortárs Művészeti Fesztivál egyik legnépszerűbb, minden évben sokak által várt eseménye a MéhKasAula és a Bory-vár közös szervezésében zajló, az egész várat elfoglaló összművészeti piknik.

Belépő: 900 forint, 12 éves kor alatt ingyenes

Esőhelyszín: A Szabadművelődés Háza

16.00 Spirotic retextil mandala workshop a Százoszlopos udvarban

A workshopon mandalákat készíthetnek a résztvevők. Pamut és egyéb textilekből, különböző kézműves technikákkal (szövés, horgolás, makramé) készülnek alkotások. A textilt csíkokra vágjuk, majd a csíkokból hulahoppkarikára, középről induló, sugár irányú vázat készítünk, és ebbe fűzzük spirális, körkörös irányba az anyagot.

16.30 Ágoston Béla: Versi varsa – gyerekprogram a Napsugárkertben

A koncerten felcsendülnek a legújabb versmegzenésítések a Friss Tinta című antológiából világzenei körutazással, hangszer bemutatóval, etno-jazz improvizációkkal gazdagítva. Felnőtteknek, fiataloknak, gyerekeknek egyaránt szórakoztatóan jelenik meg a zenei építkezés sokféle lehetősége, mely a természetből, az ember zenéjéből, a költészetből a humorból és különböző hihetetlen történetekből merítve ad hitet a vidámsághoz és az örömhöz. A zenészek: Horváti Kata (ének, tilinkó), Ágoston Béla (ének, gitár, fúvósok, steel drum), Farkas Virág Zazie (harmonika), Móser Tamás (gitár, mandolin, bendzsó), Rózsa István (tuba), Gyulai Csaba (ütőhangszerek).

16.30 Handpan piknik, Viabhadra, ToSoDa project a Százoszlopos udvarban

A Virabhadra egy világzenei projekt, amelyben a zenészek a saját zenei világukon kívül a pszicheledikus zene elemeit építik dalaikba. A handpan és didgeridoo találkozása egyedi hangzást kölcsönöz a zenekarnak. Hatott rájuk az összes zene, amit eddig hallgattak, az összes festmény, amit eddig láttak, az összes hullámvasút, amin eddig ültek, az összes élmény, amit eddig átéltek… A zenészek: Fonyódi Ádám (didgeridoo), Kanalas Attila (handpan), Pierre Martin (dob), Takács Dániel (gitár), Tóth Mátyás Kristóf (basszusgitár/nagybőgő) és vendégeik.
A ToSoDa Projekt 2016 tavaszán alakult Kácser Tamás, gitár (Toma=TO), Szombathelyi Patrik, handpan, hangdrum (SO) és Dankowsky Áron-cajon (DA) együttműködéseként. Az azóta eltelt közel három évben számos fesztiválon, több országban is muzsikáltak már. Különleges, egyedi hangzásviláguknak köszönhetően egyre több helyre hívják őket hazánkban is. Stílusuk maguk általi meghatározása: sprituális drum ‘n bass (is) – többnyire lágy, ellazulós medítativ dallamok, néhol kicsit felpörgetve, egy kis latinos vagy drum’n bass-es lüktetéssel megspékelve.

17.00 Mesterházy Kata és Mákó Rozi dj set az Elefántos udvarban

A Mákó Rozi (Comittee) – Mesterházy Kata (Fräulein G|M) formáció zeneileg a techno-minimal-deep house atmoszférában mozog, kiegészülve melankolikus, oriental, olykor industrial elemekkel.

18.00 Megnyitó a Százoszlopos udvarban

18.30 20 éves a Jam-Bory-Vár – a MéhKasAula kiállításának megnyitója a Vagyóczky-teremben

19.00 Mörk koncert a Százoszlopos udvarban

A Mörk soul és funky alapokra épülő zenét játszik, mely elgondolkodtató társadalmi, pszichológiai és hétköznapi témában íródott dalszövegekkel, improvizációval és más stíluselemekkel együtt különleges zenei élményt nyújt a hallgatónak. A zenekar először barátaik nappalijában, mászóteremben és egyéb nem megszokott helyszínen adott koncerteket, melyeknek híre gyorsan elterjedt a budapesti undergroundban, így nem sok időnek kellett eltelnie, hogy szélesebb közönség is megismerhesse a zenekart. A 2018. október végén megjelent öt dalból álló EP, a The Death of Mōrk egy komorabb hangvételű zenei gyűjtemény, melyben szó van halálról, elmúlásról és a bennünk rejlő félelmekről. A zenekar ezzel az anyaggal magyar és német területen is turnézott 2018 őszén. Idén áprilisban megjelent egy kislemez, mely inkább egy fesztelen érzelmi állapotot közvetít – ez a két ellenpólus állt össze egy nagylemezzé 2019 tavaszán. A zenekar tagjai: Zentai Márk (ének), Novai Gábor Jr. „Novan” (billentyűk), Szeifert Bálint (basszus gitár, gitár), Szabó Dániel Feren (dobok).

20.00 JamBory Slam az Elefántos udvarban

Idén is a fehérvári slammerek és vendégeik „szövegelnek” . Penguin Sound System (dj Zöld) 1998-ban már dolgozott együtt költőkkel, ebből született a Versek lantkísérettel album. Az idén dubos alapokat pakol a slammerek szövegei alá-közé.

20.40 ColorStar koncert a Százoszlopos udvarban

Az idén megjelenő, Time Is The Drug című lemezével a ColorStar a minket körülvevő párhuzamos világokat és dimenziókat fedezi fel. Mesterséges intelligencia, VR, szimulációk, hologramok úsznak be a zenekar eddig ismert univerzumába. Pszichedelikus tánczene űrutazáshoz. Robbanó televíziók, elektronikus tánczene, pszichedelikus utazás, új dimenziók, party, világzene, belső filmek, lüktető ritmusok, gitáralapú elecktrock.

22.00 Project Prometheus – tűztánc-színház a vár egész területén

A Project Prometheus a középkori vásári mutatványosságot modern formába öntve kápráztatja el közönségeit 2015 óta. A fehérvári és veszprémi tűzzsonglőröket felölelő társulat virtuóz és vakmerő kunsztok tárházát vonultatja fel előadásai során, egyaránt kölcsönözve olyan tradíciókból, mint a tűzfújás, távol-keleti harcművészetek és közel-keleti hastánc.

EGYÉB PROGRAMOK:

• Moiré „elektro zen kert”

• Sötétedéstől a vár külső homlokzatát a Fullkolor vetíti be, a Százoszlopos udvaron és a tornyokon a Méhkas Dia Project munkái láthatók

A Moiré helyszín története azokra az időkre nyúlik vissza, amikor a Bory-várbeli rendezvények tematikájához csupán érintőlegesen kapcsolódó vagy inkább azt tágító kis szervezetek kezdtek beszivárogni a fél hektáros területre. A Moiré is egy ilyen kis szervezet, alapvetően számítógépes kísérleti zenével foglalkozik. A Moiré helyszínen javarészt a Moiré kollektívájának improvizatív, szó szerinti hang-versenye hallható. A kollektív zenélés helyet ad az egyes résztvevőknek is, és mint minden improvizáció, olykor eléri, olykor elvéti célját.

A Bory-vártól a KNYKK különjáratai díjtalanul szállítják be a közönséget a városközpontba.

A hivatalos after a Kossuth Udvarház udvarán a Sexpants-szel.