„Aki nem hiszi, járjon utána” – családi délelőtt a Népmese napján

2023. augusztus 31.   SZKKK  

Mikor:
2023. szeptember 30., szombat @ 09:00 – 12:00 Europe/Budapest Időzóna
2023-09-30T09:00:00+02:00
2023-09-30T12:00:00+02:00
Hol:
Felsővárosi Közösségi Ház
Havranek József u. 27.
Költség:
Ingyenes
Kontakt személy:
Zichy-Orosz Júlia
+3670/443-7068

A Népmese napján családi délelőttre várja az érdeklődőket a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ: szeptember 30-án, szombaton 9 órától délig a Felsővárosi Közösségi Házban minden a meséről szól majd. Csíki Lóránt mesemondó és a Mesélő Bőrönd Társulat, Farkas L. Rozália foglalkozása, valamint Kneifelné Laczkó Kriszta és a Szedtevette zenekar gyermekjátszó táncháza várja a kicsiket és a nagyobbakat 9 és 12 óra között. A programon való részvétel ingyenes.

„Vegyük birtokba, ismerjük meg, fényesítsük újra és adjuk tovább az eleinktők kapott, unokáink számára is feltétlenül megőrzendő, mesebeli kincseket!” – a Magyar Olvasástársaság 2005-ben hirdette meg először a Népmese napját, amelyet azóta is a nagy mesemondó, Benedek Elek születésnapján ünneplünk. A nap célja, hogy ezen a napon megkülönböztetett figyelmet kapjanak a magyar és más népek meséi.

Részletes program:

9.30  Gyermekjátszó táncház Kneifelné Laczkó Krisztával és a Szedtevette zenekarral

10.15  Lóri bácsi mesél – Csíki Lóránt előadása

11.00  Szóló szőlő, mosolygó alma, csengő barack – a Mesélő Bőrönd Társulat előadása

Egész délelőtt: „Gombolyítsuk együtt a mese fonalát!” – mesés foglalkozás Farkas L. Rozáliával, népi fajátékok a kertben

A Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ a Felsővárosi Közösségi Házba hívja az érdeklődőket szeptember 30-án, szombaton délelőtt, hogy kicsik és nagyok együtt merüljenek el a mesék világában. Több szereplőt is hívnak ehhez a szervezők a házba. A mesét a zenével ötvözi a Szedtevette zenekar gyermekjátszó táncháza, amelyben Kneifelné Laczkó Kriszta vezetésével játszhatnak, táncolhatnak, dalolhatnak a gyerekek és a szülők. A gyerekjátszót nem kell bemutatni, legutóbb a Székesfehérvári Királyi Napokon töltötték meg az Országzászló teret jókedvvel, nevetéssel – most is hasonló hangulatra számíthat, aki eljön a házba fél tízre.

A közös játék után  10.15 órakor Csíki Lóránt mesemondót hallgathatja meg a közönség. A kézművességgel és a népmesével gyermekkorában kötött barátságot, felnőttként a kézműves foglalkozásokhoz sokszor kapcsolt meséket, amit főként mesekönyvekből tanult. Tevékenységét többször is díjazták, 2022-ben elnyerte a Nagypávás Minősítésű mesemondó címet.

A Mesélő Bőrönd Társulat a Szóló szőlő, mosolygó alma, csengő barack című mesével érkezik a Felsővárosba. Zenei és színház múltjukból adódóan darabjaik interaktívak, a néző bevonásával keltik életre a szereplőket,  akár a közönséggel együtt alakítják a mese fonalát. Előadásaik tiszteletben tartják a hagyományokat, de nem félnek  a modern kor kihívásaitól sem: előszeretettel keverik a bábelőadásokat az élőszereplős, vagy akár hangszeres produkciókkal – így lesz ez a Népmese napján is 11 órától.

A délelőtt folyamán Farkas L. Rozália tanár, népi játszóházi foglalkozásvezető, meseíró is várja az érdeklődőket, hogy velük együtt gombolyítsa a mese fonalát. „Induljunk el együtt a magyar népmesék vándorútján, ismerkedjünk a mesék fogalomvilágával, játsszunk együtt magyar népmesékből készült társasjátékokkal!” – invitálja a közönséget a foglalkozás vezetője, aki azt ígéri: aki eljön, annak izgalmas kalandokban lesz része.

A Népmese napja programjain ingyenes a részvétel. 

A rendezvény sajtónyilvános.

A helyszínen büfé működik.