„Rebben egyet a meglepett öröklét!”

2019. május 6.   Lőrincz Miklós  

Mikor:
2019. május 10., péntek @ 18:00 – 19:00 Europe/Budapest Időzóna
2019-05-10T18:00:00+02:00
2019-05-10T19:00:00+02:00
Hol:
Igéző
Székesfehérvár
Basa utca 1.
Költség:
Ingyenes
Kontakt személy:
Szín- Tér Egyesület

Szabó Lajos újrahasznosított anyagokból készült madaraiból és Szarka Flóra selyemfestő iparművész batikolt technikával készült selymeiből nyílik kiállítás május 10-én, pénteken 18 órakor az Igézőben. A tárlatot Jónás Attila képzőművész ajánlja a jelenlévők figyelmébe, közreműködik a Noémo akusztik.  A kiállítás június 10-ig tekinthető meg.

Szabó Lajostól a közelmúltban vett örök, fájó búcsút a Szabad Színház társulata. A tehetséges színész nemcsak az előadóművészeti műfajokban jeleskedett, kreatív kedvvel alkotott, akár ha rajzolt, festett, vagy bútort készített, vagy vesszőt font. Megihlette bármilyen kidobásra ítélt használati tárgy, így például a színes PET palackok is, amelyekkel valójában sohasem tudott megbarátkozni, természetvédelmi okokból. Úgy gondolta, valahogy újra kellene hasznosítani ezeket, tömegesen, hogy ne szennyezék a környezetet. A maga művészi eszközeivel erre hívta fel a figyelmet, lakkfilccel ékített madaraival és halaival. A madarak és fák napján rá úgy emlékezünk rá, hogy egy retrospektív kiállításban mutatjuk meg PET palackokból készített madarait Szarka Flóra leheletfinom érzékenységgel készített selymeinek társaságában.

Szarka Flóra selyemfestő iparművész selymeit a batikolás technikájával készíti, csaknem 25 éve. 2002-ben elnyerte az Indonéz Állam művészeti ösztöndíját. Így a selyemfestés technikáját egy évig abban az országban tanulmányozhatta, ahol az a legmagasabb művészi színvonalat érte el az egész világon. A batikolást az UNESCO 2009-ben a szellemi világörökség részévé nyilvánította.

Flóra selymei különlegesek, mind mintáikat mind színeiket tekintve, mert próbálja azt a minőségi színvonalat tovább vinni, amit Indonéziában megtapasztalt, nem csak minőségben, de mögöttes szellemi tartalomban is. Célja olyan textilek készítése, amelyek személyre szólóak, szerethetőek, szeretetet és értéket közvetítenek ajándékozó és ajándékozott között. Közvetítik az élet és a természet szeretetét, és azt hitet, hogy mindenki egyszeri, megismételhetetlen. Különleges.

Noémo akusztik

A kiállításmegnyitón Takács Noémi közreműködik, aki a „levendula-pop” műfaji megjelöléssel énekelt dalaival szintén az élet-és természetszeretet, harmóniát közvetíti. A Szabad Színházzal való együttműködésének egyik szép példája a „Levegőt!” című dalhoz készült klip, amelyben Udvaros György szerepel.