Hírek

Expo a diákoknak, börze az álláskeresőknek

2018. október 1.   Hajnal Csilla  

Ha október, akkor munka és tanulás, azaz két fontos esemény az Alba Regia Sportcsarnokban: október 15-én, hétfőn, a Fejér Megyei Hírlap Állásbörze a munkakeresőket, munkahelyváltásra készülőket várja, október 16-án, kedden pedig a továbbtanulás előtt álló diákoknak szolgál hasznos információkkal az Alba Regia Felsőoktatási Expo. A két rendezvényről sajtótájékoztatót tartottak hétfőn délelőtt.

A két rendezvény második alkalommal kapcsolódik össze, vannak ugyanis olyan cégek, amelyek a duális képzés kapcsán a diákokkal is kapcsolatban állnak, de állásajánlataik is vannak az érdeklődők számára. Az Állásbörze hétfőn 10.00–17.00 óráig, a Felsőoktatási Expo kedden 13.00–18.00 óráig várja az érdeklődőket.

Két különböző rendezvényről van szó, amelyek azonban összefüggenek: a börze a fehérvári cégekre nehezedő komoly munkaerőhiányt tudja csökkenteni. Ehhez a felsőoktatási fejlődés is hozzá tud járulni: a városban működő három egyetemen a képzések száma mellett a hallgatói létszám is évről évre növekszik, az egyetemisták között a fehérvári vagy Fehérváron érettségizett diákok aránya is emelkedik. Közöttük lehetnek a jövő munkavállalói – hangsúlyozta a tájékoztatón Mészáros Attila alpolgármester, aki arról is beszélt: Székesfehérvár a duális képzés fellegvára, hiszen az alapszakok közül szinte valamennyi ebben a formában is elérhető a városban. Ezekre a képzésekre hívja fel a figyelmet a felsőoktatási roadshow is, amelynek keretében „házhoz viszik” az információkat a középiskolákba.

Az Alba Regia Felsőoktatási Expót negyedszer rendezik meg 2018-ban. Az október 16-ai szakkiállításon a középiskolás diákok és szüleik a Székesfehérváron elérhető egyetemi képzésekről, azon belül is hangsúlyosan a duális képzés nyújtotta lehetőségekről kaphatnak tájékoztatást. A rendezvényen – amelyet Székesfehérvár önkormányzata megbízásából a Fehérvári Programszervező Kft. szervez – önálló standokon képviseltetik magukat a fehérvári felsőoktatási intézmények: az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kara, a Budapesti Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusa és a Kodolányi János Főiskola.

Az eseményen megjelennek az egyetemek vállalati partnerei is, azok a cégek, amelyek gyakorlati helyet biztosítanak a Székesfehérváron elérhető duális képzésben tanuló hallgatók számára. Az expo látogatói az intézmények képzései mellett megismerkedhetnek a vállalkozások nyújtotta lehetőségekkel, első kézből kaphatnak információt minden – a felvételi jelentkezéssel, az induló szakokkal, a duális képzések tartalmával – kapcsolatban felmerülő kérdésre, de az érintett cégek elképzeléseiről, az újdonságokról is hallhatnak a helyszínen.

A duális képzési forma lényege, hogy a hallgatók, miközben nappali tagozaton tanulnak, egyidejűleg gyakornokként dolgoznak a képzésben résztvevő és a tanulmányokhoz kapcsolódó gyakorlati oktatást nyújtó vállalatnál. A tanterv része a heti két munkanap, ennek köszönhetően – az egyetemi évek alatt – legalább havi bruttó 75 ezer forintos fizetéshez és – a végzés utáni elhelyezkedésnél komoly előnyt jelentő – munkatapasztalathoz is jutnak a hallgatók. (A duális képzésben foglalkoztatott hallgatók a munkabér mellett természetesen ösztöndíjat is kaphatnak.) A diákok ebben a képzési formában naprakész szakmai gyakorlati ismereteket szerezhetnek és megismerkedhetnek a szakterületüket érintő legújabb technológiákkal is.

Annak érdekében, hogy a kiállító cégeket minél jobban megismerjék a diákok, a Programszervező Kft. egy online játékkal is készül – mondta el a tájékoztatón Paulik Anna rendezvényszervező. Minden órában lehet majd játszani, aki a legjobban teljesít, természetesen ajándékot is nyer. Az Alba Regia Felsőoktatási Expo helyszíne idén is az Alba Regia Sportcsarnok, ahol 2018. október 16-án, kedden 13.00–18.00 óráig várják az érdeklődő diákokat és szüleiket a kiállító szervezetek. A szakkiállítást dr. Cser-Palkovics András, a megyeszékhely polgármestere nyitja meg 13 órakor.

A szakkiállítást megelőző napon Állásbörze várja az álláskeresőket. A börzét Székesfehérvár Megyei Jogú Város önkormányzata a Fejér Megyei Hírlappal közösen szervezi október 15-én, hétfőn. A kiállításnak több éves hagyománya van már a városban, a rendezvény a kiállítók és az érdeklődők számára egyaránt vonzó. Az elmúlt évben majdnem harminc kiállító, vállalkozás, intézmény és munkaerő-közvetítő hozta el ajánlatait. Az aktív álláskeresők mellett azok is segítséget kaphatnak az Állásbörzén, akik váltani szeretnének, új munkalehetőséget keresnek vagy az eddigi mellé más szakmát tanulnának, hiszen az érdeklődők az állásajánlatok mellett képzési és átképzési lehetőségekről, a felnőttképzéssel, valamint a diákmunkával kapcsolatos kérdésekről is tájékozódhatnak. A megjelenő vállalkozások számára azért is jó lehetőség ez a rendezvény a bemutatkozásra, mert manapság az alacsony munkanélküliség miatt már a cégek versengenek a munkavállalókért, a börzén a cégek megmutathatják, milyen munkakörülmények (béren kívüli juttatások, rugalmas munkaidő, továbbképzési lehetőséggel stb.) várják a leendő munkatársakat – emelte ki Borsos Dávid, a megyei hírlap üzletszerzési vezetője.

Az Állásbörze helyszíne szintén az Alba Regia Sportcsarnok lesz, ahol 10.00–17.00 óráig várják az álláskeresőket.


 

,