VIII. Fehérvári Halünnep

2022. március 8.   SZKKK  

Mikor:
2022. április 9., szombat @ 08:00 – 19:30 Europe/Budapest Időzóna
2022-04-09T08:00:00+02:00
2022-04-09T19:30:00+02:00
Hol:
Palotavárosi tavak
Székesfehérvár
Palotavárosi tavak
Költség:
Ingyenes

A várható kedvezőtlen időjárás miatt az eredetileg meghirdetett időponthoz képest egy héttel később, április 9-én rendezik meg a VIII. Fehérvári Halünnepet a Palotavárosi tavaknál. A város egyik legnépszerűbb gasztronómiai eseménye főzőversenyt, színpadi és családi programokat kínál. Egy kivételével valamennyi, eredetileg felkért fellépő és közreműködő számára megfelelő az új időpont, változatlan a nap sztárvendége, az Irigy Hónaljmirigy együttes is.

Esős, hűvös időjárás ígérkezik az előttünk álló hétvégére, ezért a szervezők, a Horgász Egyesületek Fejér Megyei Szövetség (Hofesz) és a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ (SZKKK) egy héttel később, április 9-én rendezi meg a VIII. Fehérvári Halünnepet a Palotavárosi tavak melletti rendezvényterületen. A 2013 óta létező, a kulináris élvezetek és a szórakoztatás mellett az egészséges halételek népszerűsítését is szolgáló, egyre népszerűbb programot az utóbbi években 6–8 ezer ember látogatta alkalmanként.

Részletes program

A színpadon:

9.20–10.15 Ünnepélyes megnyitó a Székesfehérvár Helyőrségi Zenekarral. Dr. Cser-Palkovics András polgármester, Vargha Tamás országgyűlési képviselő, valamint Viza Attila és Farkas László önkormányzati képviselők köszöntője

11.00–12.00  Buborék Együttes – interaktív családi show

14.40–15.30  Kovácsovics Fruzsina gyermekkoncertje

16.00–16.20  Főzőverseny eredményhirdetése

16.30–17.15  Irigy Hónaljmirigy

17.15–19.15  Napzáró utcabáli hangulat az EVM zenekarral

 

A színpad előtt:

10.30–11.00  Freestyle foci Vértes Rebekával

12.00–13.00  Óriásbuborékok gyermekeknek és gyermeklelkű felnőtteknek

13.30–14.00  A HEROSZ Állat- és Természetvédő Egyesület előadása, kutyás bemutatója

15.30–15.45  „A világ egy hal szemén keresztül” rajzpályázat eredményhirdetése

 

Egész nap:

• AmazinX Live Graffiti Show és közönségfal – a profikat figyelve most bárki grafitti-művész lehet

• Ügyességi, logikai és ismeretterjesztő játékok

• Sportprogramok

 

A főzőverseny programja:

  8.00  Regisztráció a Királyok parkjában, a Fehérvári Halünnep helyszínén

  8.30  Halosztás

  9.30  Megnyitó, főzés kezdete

10.30–13.30  Zsűrizés folyamatosan (megjelenés, ízvilág, tálalás, környezet)

16.00  Főzőverseny eredményhirdetése

 

A szervezők a programváltoztatás jogát fenntartják!

Az eseményhez minden esztendőben versenyek is kapcsolódnak, így a hagyományokhoz hűen a Hofesz évadnyitó egyéni horgászversenyt hirdetett, amelyre március 25-ig lehetett jelentkezni – felnőtt, női, ifi kategóriában –, a regisztrálók fenekezős vagy úszós módszerrel próbálkozhatnak. A horgászversenyt az eredetileg meghirdetett időpontban, április másodikán rendezik meg. 

A sokak által várt főzőverseny nevezési határidejét meghosszabbították: az érdeklődők április 7-ig nevezhetnek a Hofesz Pilinszky tér 1–2. szám alatt található irodájában – a résztvevők halászlevet vagy bármilyen más halételt készíthetnek a maguk és barátaik örömére. A versenyzők számára egy bográcsra való halat, tűzifát, tűztálcát, főzőhelyet, sörpadgarnitúrát és a Halünnep logójával ellátott kötényt biztosítanak a szervezők. Az elkészült ételeket a zsűri folyamatosan értékeli, a legjobbakat a szervezők értékes ajándékokkal díjazzák.

Az SZKKK a gyerekekre is gondolt: az óvodás korosztály (3–6 évesek) számára rajzpályázatot hirdettek A világ egy hal szemén keresztül címmel. Az alkotások készülhettek egyéni vagy csoportos munkában, bármilyen technikával. A pályamunkákat március 25-ig lehetett leadni, a legjobbak a Halünnepen vehetik át díjaikat.

Április 9-én, szombaton a reggeli órákban a főzőversennyel indul a nap. Az ünnepélyes megnyitón a Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar játszik Mergl Róbert százados vezényletével, köszöntőt mond dr. Cser-Palkovics András polgármester, Vargha Tamás országgyűlési képviselő, valamint Viza Attila és Farkas László önkormányzati képviselő. Tizenegy órától a Buborék együttes lép színpadra interaktív családi show-val, 14.40-től Kovácsovics Fruzsina koncertje a gyerekeket szórakoztatja. A főzőverseny eredményhirdetése 16 órakor kezdődik, a nap sztárvendége, az Irigy Hónaljmirigy együttes fél ötkor érkezik, utánuk pedig az EVM zenekar teremt utcabál hangulatot a Fehérvári Halünnep vendégeivel.

A színpadi programok mellett a gyerekeknek és gyermeklelkű felnőtteknek is jó szórakozás lesz az óriásbuborékozás, az ügyességi és ismeretterjesztő játékok, valamint a sportprogramok sora. A nap során az AmazinX kreatív csapata elkészíti a rendezvény óriás graffiti képét, és egy közönségfalon a jelenlévők is kipróbálhatják magukat graffitisként. 

Délelőtt a sportkedvelők találkozhatnak Vértes Rebekával és a freestyle focival is. A freestyle jelentése szabad stílus, melynek szellemében a labdával bármilyen trükköt, mozdulatsort végre lehet hajtani – ebből tart bemutatót Rebeka, aki tavaly sikerrel vett részt a prágai nyílt világbajnokságon, két éve pedig az online rendezett Red Bull Street Style-on, ahol a Top60-ban végzett. A különleges focitrükkök után a Herosz Állat- és Természetvédő Egyesület tagjai érkeznek,  természetesen kutyákkal: az érdeklődők megismerkedhetnek az egyesület munkájával és az ebek is megmutatják, mit tudnak.