Weöres Sándor Országos Gyermek­szín­játszó Találkozó Fejér megyei bemutatója

2021. október 5.   SZKKK  

Mikor:
2021. október 15., péntek, 14:00 – 18:30
2021-10-15T14:00:00+02:00
2021-10-15T18:30:00+02:00
Hol:
Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ
Székesfehérvár
Fürdő sor 3.
Költség:
Ingyenes

A Magyar Drámapedagógiai Társaság a helyi intézményekkel, szervezetekkel együttműködve 2021-ben harmincadik alkalommal hirdette meg a Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Találkozót. A Fejér megyei fordulót, amelyen négy csoport vesz részt, október 15-én, pénteken 14.00 órától rendezik a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központban. Az előadások bárki számára megtekinthetők a színházteremben.

A Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Találkozó célja a kezdetektől az, hogy megmutassa: a gyermekszínjátszás az egyik legkreatívabb tevékenység, amely a gyermek személyiségét komplexen fejleszti, közösséget teremt, és a tevékenység során megtapasztaltatja a közös alkotómunka örömét. A harminc évvel ezelőtt indult kezdeményezés a 6–15 éves korosztály számára teremt bemutatkozási lehetőséget. Azt, hogy a célokkal sokan egyetértettek/egyetértenek, bizonyítja, hogy a rendezvény ma is létezik. Az eltelt évek alatt az ország számos településén alakultak iskolai színjátszócsoportok, közülük sok szerepelt a találkozó helyi, regionális és országos fordulóiban, amelyeken szakemberek értékelték a munkát, segítették a csoportokat a továbbfejlődésben.

Program

14.05  IfjúPOKosok – Helén, s a tehén, avagy gyalog, mint a Balogh

14.55  Kodócska – Rómeók és Júliák

16.00  Kodócska 2.0 – Minden egér szereti a sajtot

17.35  Grotext – Rövid üzenetek küldése

A találkozót Fejér megyében hosszú éveken át a Fejér Megyei Művelődési Központ szervezte, bonyolította le – ezt munkát folytatja a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ (SZKKK), amely a Motívum Kulturális Egyesülettel együttműködve idén október 15-én, pénteken 14.00 órai kezdettel rendezi meg az eseményt az SZKKK Csónakázó-tó melletti központi épületének színháztermében. A találkozóra tematikai és más tartalmi megkötés nélkül a csoporttagok életkorának, érdeklődésének és képességeinek megfelelő színjátszó előadásokkal, előadásrészletekkel lehetett nevezni. Az alsósoknál 15 perc, a felsősöknél 25 perc a bemutató hossza. Ebben az évben egy csoport akár több előadást is nevezhetett. Az előadások bárki számára látogathatók, a szervezők azokat a csoportokat is várják, amelyek ebben az évben a körülmények miatt idén nem jutottak el a bemutatóig. A nézőtér befogadóképessége 80 fő.

A 2021-es találkozóra négy csoport regisztrált. A dunaújvárosi Pannon Oktatási Központ Gimnázium IfjúPOKosok  csoportja nemrég alakult, kezdő, de nagyon lelkes, kreatív és energikus csapat, akik szívesen tanulnak, fejlődnek. Helén, s a tehén, avagy gyalog, mint Balogh címmel mutatják be 21. századiasra hangolt népi komédiájukat, a rendező Sándor Melinda. A székesfehérvári Kodolányi János Gimnáziumból két csoport is érkezik a találkozóra: a Kodócska négy évvel ezelőtt jött létre, számos színdarab, előadás született meg ez idő alatt. Mára a társulat két változatban működik: a Kodócskában a 7–8. osztályos diákok, a Kodócska 2.0. nevű csoportban pedig az 5–6-osok próbálnak heti egy alkalommal, általában pénteken. Egyszerre több előadásra is készülnek, amelyek bemutatása még várat magára. Az októberi rendezvényen a tavalyi évben elkészült két előadást láthatja majd a közönség: a Kodócska egy klasszikus darab, a Rómeó és Júlia átiratát adja elő, a Kodócska 2.0 tagjai pedig a Minden egér szereti a sajtot című, Urbán Gyula írta és rendezte báb-játékfilm színpadi adaptációját mutatják be – mindkét előadást a színjátszók vezetője, Láposi Anita alkalmazta színpadra. A negyedik csoport a Duna másik oldaláról, Apostagról nevezett. Az Apostagi Könyvtár Információs és Közösségi Hely Grotext – a gyerek sosem ART nevű csoportja Rövid üzenetek küldése címmel ad elő életjátékot, amely a mai interneten zajló kommunikáció problémáival, az információs forradalom martalékává váló fiatalokról szól, az előadást Kovács J. Zsuzsanna rendezte.

A Paál István-teremben bemutatott produkciókat két szakember értékeli: Gyevi-Bíró Eszter, a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház nevelési koordinátora, látványtervező, koreográfus, rendező és Balla Richárd, a győri színházi nevelési társulat, a RÉV Színház vezetője, színész, drámatanár, rendező. A Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Találkozó idén kétfordulós lesz, a második forduló az országos fesztivál, amelyet a tervek szerint október 24–26. között Pécsett rendeznek meg. Erre az eseményre a megyei forduló bemutatóit értékelő szakemberek delegálják a legjobbnak ítélt előadásokat. A meghívásról elektronikus úton értesítik a meghívott csoportok vezetőit.