Önkéntesek

Kérdések az önkéntességről

2015. november 3.   Gyöngyösi Tímea  

Fröschl Ferenc és felesége, Fröschl Ferencné, Ani már több éve vesznek részt a város különböző rendezvényeihez kapcsolódó feladatokban, és a kezdetektől lelkes tagjai a Fehérvári Programszervező Kft. önkéntes csapatának.

Nyugdíjasként hogyan látják Székesfehérvár kulturális életét?
A nyári időszakra igaz leginkább, hogy a város tele van élettel. Sok színes program van, amelyen mi is részt veszünk. Nagyon szerettük például a „Térjen haza a palást!” – akciót, amelynek kapcsán már kora tavasztól kezdve jó pár városi eseményen több ezer aláírást sikerült gyűjtenünk annak érdekében, hogy ez az ereklye visszatérjen a koronázóvárosba. Szeretjük az idősek világnapja és a nyugdíjasok karácsonya rendezvényt is, mindig ott vagyunk.

Milyen programokon vettek részt, amelyek emlékezetesek voltak az önök számára?
Amikor először vettünk részt önkéntesként a Hetedhét Játékmúzeum felkérésére a „Négykezes kedd” elnevezésű programon, ahol idősek és fiatalok együtt kézimunkázhatnak, sok kapcsolatra tettünk szert, és így jutottunk el a Fehérvári Lecsófőző Vigasságra, a Székesfehérvári Királyi Napokra, a Sportmajálisra… A programszervezőkkel nagyon jóban vagyunk. A legnagyobb élmény az volt, amikor a Sportmajálison mi magunk is beálltunk tornázni!

Mi az önkéntesség lényege az önök számára?
A párommal mindig is imádtunk tevékenykedni, akár a kertben vagy otthon, de néha azért jó kimozdulni és közösségben lenni, egyszerűen jó valahová tartozni és segíteni. Nekünk ez fontos, és persze hatalmas élményt is jelent egy-egy rendezvény.

Milyen feladatokat látnak el egy-egy rendezvény kapcsán?
Vizet osztunk, infópultban tájékoztatunk, ruhatárban dolgozunk, szórólapozunk – feladat mindig van.

Honnan ez az energia?
Én a kórházban dolgoztam, mindig emberekkel foglalkoztam, férjem villanyszerelő volt. Életünkben három kis unoka van jelenleg; igazi örökmozgók vagyunk! Mi régen és most is sokat dolgoztunk, a szabadidőnket is igyekezetünk tartalmasan eltölteni, a mai napig járunk például gombászni, horgászni.