Jó gyakorlatok, Hírek, Önkéntesek

Önkéntesség: díjazott jó gyakorlat az SZKKK-nál

2023. augusztus 23.   SZKKK   Video

A Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ sikerrel szerepelt a Nemzeti Művelődési Intézet által meghirdetett pályázaton, amelynek keretében a jelentkezők a közösségi fesztiválokkal kapcsolatos jó gyakorlataikat mutatták be kisvideókban. Az SZKKK Önkéntesek a Székesfehérvári Királyi Napokon címmel nyújtott be a felhívásra kisfilmet, amellyel második helyezést ért.

A Nemzeti Művelődési Intézet június végén hirdetett pályázatot a közművelődési feladatellátó szervezeteknek, hogy egy saját szervezésű közösségi fesztivál közösségépítő törekvéseit, illetve a rendezvényen alkalmazott jó gyakorlatokat kisvideó formájában mutassák be. A pályázat célja volt, hogy a benyújtott kisfilmek a későbbiekben a közművelődési szakmát segítsék, minél több szakembernek nyújtsanak inspiráló, új ötleteket. A beérkezett anyagokat augusztus közepén szakmai zsűri értékelte, a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ anyaga második helyezést ért el.

Az SZKKK az Önkéntesek a Székesfehérvári Királyi Napokon című videójával pályázott. Az intézmény minden rendezvényén hosszú évek óta dolgoznak önkéntesek. A város legjelentősebb, augusztusi fesztiválja sem valósulhatna meg az önkéntesek nélkül. A programsorozat előkészületei már hónapokkal előbb megkezdődnek – ennek része az önkéntesek toborzása, képzése, felkészítése a teendőkre. Az elmúlt évben 111 segítő – 81 fiatal és 30 nyugdíjas – vett részt a munkában, 2023-ban – minden eddigi évet felülmúlva – több mint 150 önkéntes vállalta, hogy az intézmény munkatársaival együttműködve tesz a rendezvény sikeréért. A kisfilm többek között bemutatja, hányféle feladatban segítenek az önkéntesek, de arról is szó esik, hogyan jutalmazza, köszöni meg az áldozatos munkát az intézmény, valamint a város önkormányzata.

A kisvideó elkészítésében Gruber Nóra (narrátor), Gyöngyösi Tímea (szöveg), Kovács Daniella (feliratok), Láda-Handa Edina (önkéntes koordinátor), Kok Janka és Tóth Balázs (Koronázási Ünnepi Játékok 2022 videó), Lőrincz Miklós (fotók, videórészletek), Kelemen Kristóf (hang), Varga Viktor (vágó) működött közre, a projektvezető Bertalan Réka volt. A pályázati nyertes kisfilm a Nemzeti Művelődési Intézet https://jogyakorlaton.hu honlapjának összefoglalójában tekinthető meg.


 

,