Hírek, Önkéntesek

„Öröm, ha megismernek az utcán az emberek”

2018. április 23.   Hajnal Csilla  

A Magyar Értelmező Kéziszótár szerint az önkéntes tevékenység azt jelenti: „szabad elhatározásból történő szolgálat”. A Fehérvári Programszervező Kft. szinte minden rendezvényén találkozhatnak olyanokkal, akik megtestesítik ezt a megfogalmazást. Pontos, lelkiismeretes önkénteseink közül most Kulcsár Anettet mutatjuk be.

Kulcsár Anett Székesfehérváron született, 1991. szeptember 15-én. Itt járt iskolába, jelenleg is a városban él a családjával, a Szedreskerti lakónegyedben, amit nagyon szeret: szép a környék a Csónakázó-tóval, a Koronás Parkkal. Korábban a Szent István Király Múzeumban dolgozott, most a Magyar Postánál van a főállása. Állandó helyettesítő, ezért sokat utazik. Két kutyájáért nagyon hálás a Herosz állatmenhely munkatársainak: a két idős eb, a 16 éves Ruben és a 13 éves Brúnó sok örömet szerez neki. Anett a kezdetektől együtt dolgozik a kft.-vel, pontos, megbízható, kedves mosolya üde színfolt a rendezvényeken. A törékeny fiatal lány tavaly decemberben elnyerte a „Hónap önkéntese” címet. Szerénységét jelzi, hogy a kis házi ünnepségen őszintén meglepődött, meg is hatódott, amikor átadtuk neki az ajándékot: egyáltalán nem számított rá, hogy ő lesz a kiválasztott.

– Mikor kezdted az önkéntes munkát?

– Néhány évvel ezelőtt, 18-19 évesen, azóta már tizenkét helyen voltam önkéntes. Sokféle területen tevékenykedtem: osztottam vizet a hőségriadó idején, dolgoztam a múzeumban és a színházban, a Fehérvári Heti Betevőnél az ételosztásban segítek, túrákat is vezetek, de az állatmenhelyen is önkénteskedtem már. Ez a munka azért is fontos nekem, mert ennek köszönhetem a két kutyámat, Brúnót és Rubent.

– Mióta dolgozol együtt a Programszervező Kft.-vel?

– A kezdetektől, három éve. Az összes városi rendezvényt nagyon szeretem, csak pozitív élményeim vannak mindenhonnan. Amennyire a munkám mellett tudok, igyekszem most is ott lenni, segíteni a programokon.

– Hogyan foglalnád össze: miért jó önkéntesnek lenni?

– A legfontosabb, hogy önkéntesként nemcsak adunk, hanem kapunk is. Aki gondolkodik azon, hogy belekezdjen ebbe, annak ez jusson eszébe először. Én sok kedves emberrel találkozom a rendezvényeken, nagyon jó érzés, hogy többen később is megismernek az utcán, köszönnek, emlékeznek rám. Sok hírességet is megismertem, a tavalyi advent idején, a hétvégéken a Hiemer-házban teát főztem a fellépő vendégeknek, a Nyári lányok különösen kedvesek voltak hozzám. Később, évek múlva is jó lesz majd visszaemlékezni ezekre a programokra, ezért fontos, hogy sok kép is készül róluk.