Hírek

Zenei programok a Kortárson

2018. május 11.   Hajnal Csilla  

Számos zenei programot kínál az idei Kortárs Művészeti Fesztivál: a nyitónapon Lackfi János költő verseit Sinha Róbert megzenésítésében Herczku Ágnes adja elő, a további napokon többek között színpadra lép a Cirkusz-KA, a Cabaret Medrano, Váray László, valamint a Fugato Orchestra. A Jam-Bory-Várban koncertezik a Csángálló, a Korai Trancemission és az Ethnofil, a lemezeket pedig a Durvacrew pörgeti.

A fesztivál első koncertjét a megnyitó napján 19 órától hallgathatják meg az érdeklődők a Zichy ligetben: Zenés emberszabás címmel Lackfi János költő verseit a gitáros-zeneszerző Sinha Róbert és a gyönyörű hangú énekesnő, Herczku Ágnes előadásában élvezheti a közönség. „Milyen az, amikor szabják az embert? Amikor elszabják? Hát, kit ilyen fából faragtak, kit amolyanból. Napról napra szabjuk egymást, elvárásaink vannak, a férfi szabásmintájához kell passzolnia a nőnek, a nő szabásmintájához a férfinak. Mert különben… Mert különben jön az, ami élet, ami huzavona, ami szemrehányás, ami bezzegelés, ami így se jó, meg úgy se jó, mégse lehet élni nélküle” – írják a produkció ajánlójában.

Szombaton hatkor Dinnyés József, hétkor pedig Mohai Tamás idézi fel a 80-as évek dalait a Szent István Király Múzeum Országzászló téri épületében, a VárosKép című kiállításban. Dinnyés József daltulajdonos a hatvanas években kezdett zenélni, egy szál gitáros, szájharmonikás, közéleti témákat is megéneklő dalai mellett megzenésített versekkel járta az országot, Székesfehérváron is gyakori vendég volt. Mohai Tamás a fehérvári zenei élet egyik legismertebb alakja, az énekes-gitáros számtalan zenekarban volt tag, több tucatban működött közre. Legismertebb formációja a Faxni, a magyar funk-jazz-pop-rock egyik klasszikusa, amellyel 1990-ben eMeRTon-díjat nyert.

Vasárnap hatkor az akusztikus etno-jazzformáció, a Cirkusz-KA veszi birtokba a Zichy liget Zenepavilonját. A zenekart Szlávics Anna és Rock Tamás szerzőpáros saját dalaik előadására alapította. 2009-től magyar nyelvű dalaikkal rendszeresen járják Európa nagyvárosait, de a messzibb vidékekre is elviszik egyéni hangulatú „álom-világzenéjüket”. 2013-tól már a mai tagokkal, akusztikus kvartettként működik a zenekar. Első nagylemezük 2011-es megjelenésétől majd minden évben új felvételekkel jelentkeznek. Szakmai elismeréseket kapnak itthon és külföldön: Fonó Budai Zeneház díja 2009-ben (még Alborada néven), a németországi „4 ums Dorf” fesztivál fődíja. „Tavak és tengerek” című lemezük nyitódala dobogós lett az angol Worldmusic Network világzenei dalversenyén.

Jövő kedden 18.30 órakor a Cabaret Medrano koncertezik a Zichy ligetben. A tipikusan budapesti zenekar zenéjében és szövegeiben is ötvözi a város sokszínűségét. Stílusuk három réteg: a magyar népzene, a klezmer és a balkáni zene ötvözete, vagyis három kultúra találkozásának metszéspontjában áll. Az együttes Verebes György vajdasági magyar festő és Kamondy Imre fővárosi költő-színész barátságából született a pesti romkocsmákkal együtt az ezredfordulón. Zenéjükben sok az improvizatív elem, minden koncertjük egyedi és megismételhetetlen.

Szerdán hatkor a Váray László Akusztik Stand Up részese lehet a közönség a Zichy ligetben; az énekes-gitáros dalszerző és szövegíró vendéget is hoz magával Tóth Balázs szaxofonművész személyében. A Colombre Band frontembere néhány éve szólóban is rendszeresen fellép: akusztikus, egy szál gitáros koncertjein kezdetben főleg feldolgozásokat, illetve a zenekari repertoár letisztult hangszerelésű darabjait adta elő, azonban egy ideje már külön erre a műsorra is ír dalokat.

A Fehérvári Könyvnapok első napján, csütörtökön fél hatkor a Bob és Bobék Orchestra érkezik a Zichy ligetbe. Haladó szellemű estjén a zenekar az általa feldolgozott Arany sorokat, Petőfi izgága, szenvedélyes, romantikus, arrogáns, hazafias, komoly, naiv és ismeretlen arcait mutatja meg. Forradalmi reggae, arrogáns gengszterrap és bordal-dzsessz a „boldog pestiek”-nek és mindenkinek – hamisítatlan koncertélmény, amitől kedvünk támad levenni egy kötetet a polcról. Ugyanezen a napon fél hétkor a Fugato tölti meg a Zenepavilont, szó szerint, hiszen a zenekar 14 tagból áll. Az elektronikával, dobbal, basszusgitárral és énekesekkel kiegészített szimfonikus kamaraegyüttes zenéjében a különböző műfajok lényegi energiái egyesülnek. A háromszoros Fringe közönségdíjas zenekar tagjai egykori budapesti zeneakadémisták, valamint képzett jazz-muzsikusok.

Az utolsó ligeti koncert jövő pénteken lesz, Anna és Márton S. fél hétkor csap a húrok közé. „Mai sanzonok, keserédes pesti tangók, kelet-európai kuplék, cirkuszi zenék egy kis humorral, és a jazz érintésével. Történetmesélés énekhangra, versekre, sóhajokra és zongorára” – írják ajánlójukban. Szlávics Anna és Somogyi Márton hol minimalista, hol elragadóan dús, sodró hangzásban, de mindenképpen játékosan kalandozik stílusok és műfajok között.

A 19. Jam-Bory-Vár május 19-én, szombaton lesz a Bory-várban. Itt az első koncertet fél hatkor hallhatja a közönség, a Csángállótól. A zenekart 2009-ben fiatal muzsikusok alapították, akiket a népzene szeretete, az együtt zenélés és a barátság öröme hozott össze. Autentikus csángó népzenéből építkező, erdélyi motívumokkal gazdagított, balkáni hangzásvilággal tarkított, improvizatív, instrumentális és vokális zenét játszanak, saját szájíz szerint. „Hiszünk abban, hogy a zene a közös nyelv az emberek között! Hisszük továbbá, hogy ebben a felgyorsult életben mindenkinek szüksége van még a zenére, a táncra és az ünneplésre” – mondják magukról.

Hétkor az Ethnofil foglalja el a százoszlopos udvarban álló színpadot. Az Ethnofil zenei agymenés, népzenei háttér, egy kis jazz és nem kevés improvizáció. A zenekar 2009-ben alakult Egerben; a középiskolás baráti társaság számára a legfontosabb az együtt zenélés öröme, az improvizáció és az egyediség. A nyolctagú formáció a koncertjein sajátos univerzumba repít, ahol műfaji korlátok már rég nem léteznek és a zene általános érvényű szeretete uralkodik egy sokszínű, de mégis egységes világban.

A harmadik várkoncertet a Korai Trancemission adja 20.40-től. A zenekar a Korai Öröm különböző leágazásainak egyike, és három éve játszik ezen a néven itthon és külföldön. A zenekar a Korai Öröm gyökereihez nyúl vissza, tisztán instrumentális transzzenét játszik.

A vár dj-programját a Durvacrew adja, ez egy grafikusokból, zenészekből, dizájnerekből álló baráti társaság, így a vár fényfestésében is szerepet vállaltak. „Ebben a halmazállapotban 2012 óta valósítunk meg és támogatunk különböző kulturális, közösségi projekteket. Főképp az originális, kortárs, mindeddig nem realizált különböző generációkhoz tartozó művészek munkásságára összpontosítunk. Nagyra becsüljük azokat, kik hozzánk hasonlóan, kompromisszumok nélkül és teljes odaadással végzik alkotómunkájukat, tevékenységüket. Gyökereink a Csallóközhöz kötnek minket, s amit ebből merítünk az zene, film, költészet, dizájn, vizuális művészet, divat vagy színház formájában ölt alakot” – mondja magáról a társaság.

A Jam-Boryt két afterparty is követi majd, a hivatalos az Ikonban lesz dj Alex-szel, a nem hivatalos pedig a Kossuth Udvarház udvarán, ahol a Sexpants pörgeti a korongokat.