Hírek

A siker titka: Szóval győzni

2019. január 24.   Hajnal Csilla  

Országosan egyedülálló versenyt szerveznek 2019-ben Székesfehérváron a helyi középiskolásoknak. A Szóval győzni elnevezésű kommunikációs bajnokságra 10−13. évfolyamos, kreatívan gondolkodó diákokat vártak – a jelentkezési határidő lejártáig 30 fiatal nevezett, a legtöbben a Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnáziumból. A verseny első fordulóját január 28-án rendezik, a döntőt, amelybe 15 versenyzőt válogatnak be, március 8-án tartják a Hiemer-házban. A fiatalokat elismert szakemberek, többek között a TV2 műsorvezetője, Azurák Csaba segíti majd a felkészülésben. A versenyt a Prosperis Alba Kutatóközpont Nonprofit Kft. megbízásából a Fehérvári Programszervező Kft. rendezi. A bajnokságról csütörtökön tartottak sajtótájékoztatót.

Beszélni mindenki tud – de nem mindegy, hogyan. A középiskolások többsége kiválóan bánik a telefonnal, könnyedén eligazodik és naponta kommunikál a virtuális világban, élőben azonban nehezebben szólalnak meg. A Szóval győzni verseny célja, hogy a jelentkező középiskolásoknak segítsen megszerezni azokat a képességeket, amelyek birtokában nem csupán az iskolai mindennapokban, később az érettségi vizsgán és az egyetemi évek alatt tudnak hatékonyan, érthetően, összeszedetten, a lényegre koncentrálva kommunikálni, hanem később a munkaerőpiacon is előnyösebb helyzetbe kerülhetnek általuk.

„Azt gondolom, a kommunikáció elsősorban nem a meggyőzés, a reklám eszköze, hanem sokkal inkább a sikeré. Igaz ez a munkára, hiszen a jó kommunikációs képesség versenyelőnyt, fizetési előnyt jelenthet, de a családi élet boldogságát is megalapozhatja, ha tudunk egymással beszélni – fogalmazott a tájékoztatón Aczél Petra egyetemi tanár, a Corvinus Magatartástudományi és Kommunikációelméleti Intézet igazgatója, a kutatóközpont stratégiai főtanácsadója, aki azt is elmondta: a bajnokság újszerűsége abban rejlik, hogy nem a beszéd fejlesztésére helyezi a hangsúlyt, hanem helyzetbe hozza a jelentkező fiatalokat. A bajnokság három különböző feladata egy-egy kihívás: ki hogyan tud, tud-e egyáltalán élni a pillanat adta lehetőséggel, hogy elmondhatja a véleményét egy fontos témáról. A professzor hangsúlyozta, a Szóval győzni abban is egyedülálló, hogy a diákokat nemcsak meghívták a versenyre, de fel is készítik őket arra a felkért mentorok: Azurák Csaba, a TV2 műsorvezetője, dr. Ignácz Adrienn pszichológus, Bakonyi István irodalomtörténész és Kozáry Ferenc, a Vörösmarty Színház színművésze.

A megadott határidő végéig, január 18-ig 9 intézményből összesen 30 diák jelentkezett a felhívásra – erről Benkő-Igaz Krisztina, a Fehérvári Programszervező Kft. szakmai vezetője tájékoztatta a sajtó képviselőit. A legtöbben a Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnáziumból (9) neveztek a versenyre, a Ciszterci Szent István Gimnázium 8, a Székesfehérvári SzC I. István Szakgimnáziuma 5, a Kodolányi János Gimnázium és Szakgimnázium és a Vasvári Pál Gimnázium 2–2, a Lánczos Kornél Gimnázium, a Székesfehérvári SzC Bugát Pál Szakgimnáziuma, Jáky József Szakgimnáziuma, valamint Váci Mihály Ipari Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma 1–1 diákkal képviselteti magát. A jelentkezők között a 12. osztályba járók vannak a legtöbben (14), 11. osztályban 13-an, tizedikben hárman tanulnak. A fiatalok nagyrészt fehérváriak (19), a többiek a környező településekről járnak a megyeszékhelyre.
Érdemes idézni néhányat azon mondatok közül, amelyekben a diákok megfogalmazták, miért jelentkeztek a versenyre:

„Elsősorban a kihívást látom a bajnokságban, ami segíthet kilépni a komfortzónámból, miközben olyannal foglalkozom, amit amúgy nagyon élvezek.”
„Úgy gondolom, a kommunikáció életünk egyik legfontosabb, de legalulértékeltebb része. Mindennapi konfliktusaink nagy része könnyebben megoldódna, vagy nem is létezne, ha az emberek megfelelően kommunikálnának egymással.”
„A tapasztalat elengedhetetlen a fejlődéshez és fejlődés nélkül nincs siker, így hiszem azt, hogy ezen megmérettetésen nincs vesztes.”
„Be szeretném bizonyítani, hogy jómagam és korombeli társaim igenis képesek kilépni a virtuális térből.”

A fenti idézetek okán is érdekesnek, izgalmasnak ígérkezik már a verseny első fordulója is, amelyet január 28-án, hétfőn a Hiemer-házban rendeznek meg. A délután során a mentorok egy, a jelentkezőkkel külön-külön lefolytatott rövid, kötetlen beszélgetés után választják ki azt a 15 versenyzőt, aki továbbjuthat a döntőbe, amelynek időpontja: 2019. március 8., péntek, helyszíne a Hiemer-ház. A fináléban három feladat várja a versenyzőket: előbb egy háromperces felszólalást kell tartaniuk, majd Azurák Csaba kérdezi őket öt percben – mindkét esetben előzetes felkészülés után, egy megadott téma alapján. A harmadik feladat a rögtönzés, amelyben egy videót kell kommentálni egy percben.

A döntő résztvevői az értékes nyeremények mellett egyéb ajándékokkal is gazdagodnak – hangzott el a tájékoztatón: a versenyzőkről készül egy portrévideó; hasznos kapcsolatokat építhetnek; a szereplésüket egy videóportfólióban foglalják össze a szervezők. A verseny első helyezettje az ajándékok mellett lehetőséget kap arra, hogy végigkövesse Székesfehérvár polgármesterének, dr. Cser-Palkovics Andrásnak egy teljes napját, ennek során minden megjelenésére elkísérheti városunk első emberét.

Fotó: Molnár Artúr (ÖKK) és Igari Balázs

Országosan egyedülálló versenyt szerveznek 2019-ben Székesfehérváron a helyi középiskolásoknak. A Szóval győzni…

Közzétette: Szóval győzni – 2019. január 24., csütörtök