Hírek

Boák, tollak és lazaság

2019. január 2.   Lőrincz Miklós  

Pörgős zene, szexi fejdíszek, egyszerű szabásvonalak, bolondos kiegészítők és lazaság jellemezte a ’20-as, ’30-as éveket – az idei Városi Diákbált is ebben a stílusban rendezik meg a MOL Aréna Sóstó rendezvénytermében január 11-én, pénteken.

A divatban időről időre visszatér a „Gatsby-stílus”: F. Scott Fiztgerald 1925-ös regénye, A nagy Gatsby a pénz hatalmáról és a húszas évek amerikai dzsesszkorszakáról szól. A regénynek 1926 óta hat film- és tévéfeldolgozása is készült, a legutóbbi 2013-ban került a mozikba, Leonardo DiCaprio főszereplésével. A történet főhőse, Jay Gatsby és szerelme, Daisy Buchanan természetesen a korra jellemző art deco stílusú ruhákat viselt.

Az art deco az 1920-as, 1930-as évek építészeti és iparművészeti irányzata volt: egyenes vonalak, tiszta színvilág, geometriai tervezés jellemezték – csúcspontja az 1925-ös párizsi világkiállítás volt, ettől kezdve rohamosan elterjedt a világ minden táján. Hatásai a festészetben, a szobrászatban és a filmművészetben is megmutatkoztak, és persze a divatban is megjelentek: a stílus a luxus és elegancia egyik kifejezője lett a maga merész, leegyszerűsített vonalvezetésével, az erős, tiszta színvilágával. A forradalmian új, tabukat döntögető öltözködési formával együtt az emberek életvitele is megváltozott: levetkőzték korábbi szigorú erkölcseiket és nyitottak lettek az új megismerésére.

A stílus a hölgyek számára ejtett derekú, az idomokat nem hangsúlyozó csőruhákat, magas sarkú cipőket, fejdíszeket, hullámos hajat, hosszú gyöngysorokat, merész ruhahosszokat és hátkivágásokat hozott. A fejdíszek – fejpántok, homlokba húzott szűk kalapok – gyöngyök, nemes anyagok, tollak variálásával készültek, a boa pedig elengedhetetlen viselet volt a klubokban.

Az urak viseleteiben a semleges árnyalatok uralkodtak, és a hangsúly nem egy kiegészítőn volt, hanem a teljes egészen – a legapróbb részleteknek is harmonizálnia kellett az öltöny színével. A lágyabb, világosabb árnyalatok mellett a sötétkék és a fekete is a férfi ruhatár alapszínei voltak. A zakók többnyire egysoros, a mellények kétsoros gombolásúak voltak, a nadrágok pedig egyenes vonalúak. A kiegészítők tekintetében egyetlen „Gatsby” ruhatárából sem hiányozhatott a kalap, a sétapálca, a nadrágtartó, a csokornyakkendő és a zsebóra.

A „Gatsby-stílus” évek óta tartó népszerűsége miatt a nagy divatházak tervezői a mai kor divatjához igazították a ’20-as, ’30-as évek eredeti darabjait, és ezek az alkalmi viseletek tökéletesen hordhatóak napjainkban is – az olyan rendezvényeken is, mint a Városi Diákbál.

 

Minden a Városi Diákbálról »

 

 

,