Hírek

Emlékhelyek találkoztak

2019. január 29.   Fehérvári Programszervező Kft.  

Műhelykonferenciát szervezett a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) január 29-én a nemzeti és történelmi emlékhelyek tulajdonosainak és kezelőinek részvételével Budapesten, a Fiumei úti sírkertben. A 2013 óta évente megrendezett workshop idén a szimbolikus emlékhelyek turisztikai hasznosítására fókuszált.

A NÖRI a workshopot a májusi Emlékhelyek Napjához kötődően szervezi meg minden év elején: a székesfehérvári eseményt koordináló Fehérvári Programszervező Kft.-t Paulik Anna programszervező képviselte a rendezvényen. A város rendezvényszervező cége és a Szent István Király Múzeum idén is nagy erőkkel készül a május 11-i eseményre, amely arra hivatott, hogy a látogatók számára megtapasztalhatóvá tegye a magyar történelem sorsfordító eseményeit, dicső pillanatait.

Az emlékhelyek idei találkozója az egymással összefüggő, országos jelentőségű, kulturális és egyben turisztikai ötletek, feladatok kidolgozásának adott teret. A workshop során az emlékhelyek fenntartói számos egymásra épülő, remek ötletet fogalmaztak meg, és a résztvevők hallhattak arról is, hogy folyamatosan növekszik az emlékhelyek száma, legutóbb három település gazdagodott velük.

Az előadások során elhangzott: nagyon fontos a fiatalok megnyerésre a rendezvények számára, ezért számukra is vonzóvá kell tenni az emlékhelyeket. A résztvevők hasznos információkat kaptak arról, melyik emlékhelyen milyen felújítások történtek az elmúlt időszakban és milyen fejlesztésekre készülnek a jövőben. Szó esett többek között a Nemzeti Közszolgálati Egyetem felújításáról, az Esztergomba tervezett Suzuki múzeumról, annak várható turisztikai vonzerejéről és a keszthelyi Helikon park megújítási programjáról is.

A workshopon megjelentek vezetésen is részt vettek a rendezvény helyszínén, a régen Kerepesi úti temetőként ismert Fiumei úti sírkertben, amely 170 éves történelmével mára olyan kultuszhellyé vált, mint a párizsi Pere-Lachaise, ahol Moliere, Chopin és Jim Morrison sírja helyett Ady, Jókai, Arany, Kossuth, Erkel, Faludy, Jancsó és Kertész Imre sírját lehet felkeresni. A sírkert a 19. század közepén Pest köztemetőjeként nyílt meg, majd a század végére Magyarország legrangosabb kegyeleti helyévé vált. Itt áll többek között Batthyány Lajos, Deák Ferenc és Kossuth Lajos mauzóleuma, de a temető nemzetünk nagyjainak emlékezete mellett az 1849 óta egymást váltó történelmi korszakok lenyomatát is őrzi.

Fotó: Paulik Anna