Hírek

Tizenhárman „beszélték be” magukat a döntőbe

2019. január 29.   Hajnal Csilla  

Szeretek beszélni, beszélgetni – talán ez a mondat hangzott el a legtöbbször hétfő délután a Hiemer-ház Moskovszky-termében, ahol huszonhat középiskolás igyekezett meggyőzni a háromtagú zsűrit arról, hogy képességei, személyisége, gondolkodása alkalmassá teszi a fináléban való megmérettetésre. A kiválasztott tizenhárom diák februárban a mentornapokon készül majd fel a márciusi döntőre.

Két kamera, mikrofonok az asztalon – a Hiemer-ház elegáns Moskovszky-termébe lépő középiskolás diákok némelyike az előkészületek láttán kissé elfogódottan ült le a háromtagú zsűrivel szemben. A Szóval győzni kommunikációs bajnokság abban is különleges ugyanis, hogy a versenyzőket végigkísérik a kamerák a válogatótól a mentornapokon át a döntőig, így a döntőbe jutott diákok a verseny végén egy portrévideót kapnak a kezükbe, amely a legjobb pillanataikat gyűjti össze – ezért volt a „médiafelvonulás”. A zsűri – Bakonyi István irodalomtörténész, Ignácz Adrienn pszichológus és Kozáry Ferenc, a Vörösmarty Színház színművésze – szerencsére kedvesen, kötetlen kérdésekkel igyekezett oldani a feszültséget, így jó hangulatban folyt a válogató, amelynek tétje a márciusi döntőbe kerülés volt. 

A diákok – kilenc intézményből végül összesen huszonhatan jöttek el az első fordulóra – két csoportban érkeztek a zsűri elé. A bajnokság címe alapján azt gondoltuk, hogy a többség újságíróként, rádiós vagy televíziós riporterként képzeli el a jövőjét, de nem így van. Jóleső érzés volt hallani, hogy többen is a pedagógus pályát választották célként: van, aki egyetemi katedrára készül, más kisiskolás vagy óvodás gyerekekkel is szívesen foglalkozna, de mindegyikük véleménye megegyezett abban, hogy ezen a pályán lehetetlen jól teljesíteni jó kommunikációs készségek nélkül. Volt diák, akit a jog érdekel és bíró szeretne lenni, egy ifjú hölgy diplomata pályára készül családi indíttatásból, a marketing és a pszichológiai tanulmányok is többek távlati terveiben szerepelnek. Érdekes volt az a szép beszédű jelentkező, aki egyetlen lányként 21 fiú mellett tanul egy autószerelő osztályban. A jelentkezők közül többen is diákszínjátszók, van, aki verseket ír, olyan is akadt, aki egy társával kötetet is adott ki. Voltak persze a média iránt érdeklődő jelentkezők is. Köztük olyanok, akik a Táskarádióban vezetnek műsort, olvasnak híreket, vagy a Diák- és Ifjúsági Újságírók Országos Egyesülete lapjába írnak cikkeket, de olyan bajnokjelölteket is hallottunk, akik a Katolikus Rádiónak készítenek műsort, egy diák pedig saját Youtube csatornáján a világ furcsaságaival foglalkozik. Összességében sok színes egyéniség került a zsűri elé, több nagyon kellemes orgánumú, összeszedetten, jól beszélő fiatalt hallhattunk a hétfői válogatón.

A zsűri több szempontot mérlegelt a végső döntés előtt: a kommunikációs képességek mellett nagy súllyal esett latba az is, hogy milyen a jelentkező diák személyisége, milyen a világlátása, mennyire tájékozott, hogyan reagál a váratlan kérdésekre. Azt lényeges szempontnak tartották, hogy hiteles, a kommunikációt értékteremtésre alkalmas eszközként használják a jelöltek. A döntnökök úgy fogalmaztak: bár voltak többen is, akik már belekóstoltak a média világába, ez nem feltétlenül jelentett számukra előnyt – a kevesebb sokszor több, hangzott el értékelésként. Azt is kiemelték: a válogatón megjelent középiskolások kellemes csalódást okoztak, igazán megnyerő egyéniségekkel találkoztak, akikkel jó lesz majd együtt dolgozni a mentornapokon.

A zsűri végül tizenhárom diákot válogatott be a márciusi fináléba: március 8-án Alföldi Laura, Balogh-Vadász Barnabás, Bíró Mózes Áron, Csüri Fanni Noa, László Laura, Mayer Kata, Milák Tünde, Nyári Ádám, Rudniczai Rudolf, Sándor Tamara, Szipola Antal, Tóth Kristóf és Vörös Ádám méretheti meg magát a döntőben, ahol előbb egy három perces beszédet kell tartaniuk, majd a versenyben mentorként is közreműködő, népszerű műsorvezető, Azurák Csaba kérdezi őket öt percben egy előre megadott témáról, végül egy percben egy videót kell kommentálniuk. A döntőt februárban megelőzik a mentornapok, amelyeken a zsűri tagjai készítik fel a diákokat a bajnokság döntőjére.

Fotó: Simon Erika (ÖKK), Igari Balázs és Lőrincz Miklós

A döntnökök a 26 fős mezőnyt megfelezve 13 diákot juttattak tovább: Alföldi Laura, Balogh-Vadász Barnabás, Bíró Mózes…

Közzétette: Szóval győzni – 2019. január 28., hétfő

 

Szóval győzték meg egymást és a zsűrit fehérvári középiskolások: ma a válogatóval kezdődött el az egyedülálló…

Közzétette: Szóval győzni – 2019. január 28., hétfő

 


 

,