Hírek

„Előbb a gondolat szülessen meg!”

2019. február 5.   Hajnal Csilla  

A szemkontaktus fontosságáról, a testbeszéd mibenlétéről, a hangsúllyal és érthetően kiejtett szavak súlyáról is beszélgettek, játékokban ki is próbálták magukat a Szóval győzni kommunikációs bajnokság döntőjére készülő tizenhármak a verseny első mentornapján. A Moskovszky-teremben először Kozáry Ferenc, a Vörösmarty Színház színművésze foglalkozott a tehetséges és igen kreatív csapattal.

„Nem én voltam. Te voltál” – akár egy bírósági tárgyalóterem előtt állva is elhangozhattak volna ezek a mondatok, de hétfőn délután a Hiemer-ház Moskovszky-terméből hallatszottak ki. Bent ugyanis Kozáry Ferenc színművész vezetésével a Szóval győzni kommunikációs bajnokság döntőseinek első mentornapja zajlott. „Rád néznek, és azt neked bírni kell. Tessék megfürödni abban, hogy rajtad van a figyelem!”„Előbb a gondolat szülessen meg, aztán jöjjön a szöveg, hogy értelmes legyen a mondanivaló” – hangsúlyozta a színész-mentor a diákoknak, akik láthatóan nagyon élvezték már a bevezető gyakorlatokat is. Kozáry Ferenc vérbeli pedagógusként vezette a foglalkozást, közbeszólt, segített, dicsért, amikor kellett, a diákok minden feszélyezettség nélkül követték a kéréseit.

Kiálltak egymás elé, hogy bemutatkozzanak, meséljenek magukról, miközben megfigyelték egymás gesztusait, ennek kapcsán beszéltek a testbeszéd mibenlétéről. A színész felhívta a figyelmüket arra, hogy a mondanivaló csak akkor lesz hiteles, ha a testbeszéd is ugyanazt közvetíti, mint amit a szavak. Öröm volt látni a tizenhárom döntős kreativitását, amikor a kezükbe kapott újságlapokból készítettek „tárgyakat”, hogy aztán a többiek – némi színészi játék után persze – kitalálják, mi is lehet az a bizonyos tárgy: a labda, hajó, csákó, dobókocka, távcső, kínai evőpálcika, frizbi, portörlő és még nagyon sok minden eszébe jutott a diákoknak a játékban, senki nem maradt ki egy körből sem. A gyakorlat egyik fontos eleme, ahogyan a bemutatkozás esetében is az volt, hogyan tudja minden vele szemben ülővel felvenni, tartani a kapcsolatot az éppen aktuálisan középen álló. Ahogyan haladtunk előre az időben, egyre jobban működött ez mindenkinél.

A foglalkozás második felében mindenkinek élete egy meghatározó élményét kellett elmondania a társaságnak. Bár a fiatalok nem beszéltek össze, mégis úgy alakult, hogy az előadott történetek többségének kulcsszava az „első” volt: első csók, első színházi élmény, első versenytáncos ruha, első haláleset gyerekként… de hallhattunk történetet sikeres pilótavizsgáról vagy a női autószerelővel szelfizni kívánó ügyfélről is.

A mentornapok a héten folytatódnak, a tizenhárom döntőssel Bakonyi István irodalomtörténész és Ignácz Adrienn pszichológus is foglalkozik, egy délutánra pedig érkezik Azurák Csaba, a TV2 műsorvezetője, aki a március 8-i döntőt is „vezényli” majd. A kommunikációs bajnokság minden pillanatát követik a kamerák, így a verseny végére a résztvevők egy válogatással lesznek majd gazdagabbak, amelyen a legjobb pillanataikat nézhetik vissza. A bajnokság értékes nyereményekért zajlik, de – a mentornapoknak is köszönhetően – biztos, hogy a végén nem csak a győztes érezheti magát nyertesnek.

Fotó: Igari Balázs és Lőrincz Miklós

A szemkontaktus fontosságáról, a testbeszéd mibenlétéről, a hangsúllyal és érthetően kiejtett szavak súlyáról is…

Közzétette: Szóval győzni – 2019. február 4., hétfő

 


 

,