Hírek

Kultúrházak éjjel-nappal 2019-ben is

2019. február 1.   Fehérvári Programszervező Kft.  

„Minden nap értéket adunk” – idén e szlogen jegyében hirdette meg a Magyar Népművelők Egyesülete a Kultúrházak éjjel-nappal elnevezésű eseménysorozatot, amelynek célja a közművelődési szakma mindennapi munkájának megismertetése a közönséggel. A Fejér Megyei Művelődési Központ, a Fehérvári Programszervező Kft. és a Barátság mozi közös szervezésében február 15–16-án idén is számos érdekes program várja a közönséget a Művészetek Házában és a Mesterségek Házában: fotókiállítás, népzenei műsor, társasjátékok, kártyaparti, görög táncház és filmvetítés is szerepel a palettán, de robotokat is építhetnek az érdeklődők és a Cool-túrán megismerkedhetnek a zegzugos épület titkaival is.

A program idei szlogenje, a „Minden nap értéket adunk” azt üzeni, hogy a közművelődés a hétköznapokban is értékes kultúrát közvetít és teremt. A kultúrházak szerepe egyaránt fontos a hagyományok tovább éltetésében és az új értékek létrehozásában. A rendezvénysorozat célja, hogy megmutassa, milyen sokszínű a közösségi művelődést szolgáló intézmények, szervezetek és az ott dolgozó szakemberek tevékenysége.

A Fejér Megyei Művelődési Központ a kezdetektől csatlakozott a rendezvénysorozathoz, tavaly ez az intézmény volt a városi kategória kiemelt országos helyszíne. Az elmúlt évben szervezőként a Fehérvári Programszervező Kft. és a Barátság mozi is részese volt az eseménynek – így lesz ebben az évben is.

Pénteken 17 órakor fotókiállítás nyílik a Mesterségek Házában

A rendezvény február 15-én, pénteken egy fotókiállítással veszi kezdetét. Fejér megye legismertebb hagyománya, a leginkább talán a kormozásról elhíresült mohai tikverőzés a tárgya annak a tárlatnak, amely 17 órakor nyílik a Rác utcai Mesterségek Házában. Az Itt a farsang, áll a bál című kiállítást Gelencsér József néprajzkutató nyitja meg. Február 16-án, szombaton 10.00 órától a Művészetek Háza színháztermében népzenei minősítő versenyt rendeznek, amelyen citerazenekarok, népdalkörök és szólisták méretik meg magukat a szakmai zsűri előtt – ezzel a közönség számára ingyenes programmal indul majd ez a nap.

A kézműves műhelyekben készített tárgyakat haza is lehet vinni

A hagyományok főszerepet játszanak a délutáni családi foglalkozáson is: három órától az Add tovább programban az M-ART egyesület tagjainak vezetésével népművészeti mintákkal ismerkedhetnek, játszhatnak a résztvevők, s ezekben az órákban bepillanthatnak az intézményben működő szakkörök (kosárfonó, fazekas, fafaragó, szövő) munkájába is, sőt, akinek kedve van, ki is próbálhatja a mesterségeket. Este pedig a néptáncé lesz a főszerep, a Taverna Görög Népzenei Együttes muzsikájára 17.00 órától előbb a gyerekek, 18.00 órától pedig a felnőttek táncolhatnak majd, a lépésekkel Gábor Ferenc ismerteti meg a közönséget.

A technika iránt érdeklődő, 8–14 éves fiúkat és lányokat várnak arra a foglalkozásra, amelyen két ötfős csoportban robotokat építhetnek a gyerekek. A rövid bevezető után közösen állítják össze a szerkezeteket, hogy aztán programozzák és ki is próbálják azokat. A foglalkozásra előzetesen jelentkezni kellett, a csoportok beteltek, nem tudunk több jelentkezőt fogadni.

Fiúk kék, lányok rózsaszín robotot építhetnek

Szombaton az érdeklődők találkozhatnak a Magyar Éremgyűjtők Egyesülete Fejér Megyei Alba Regia Szervezetének tagjaival, a gyűjtést most kezdők segítséget, tanácsot kaphatnak tőlük, mennyit ér a gyűjteményük, mivel érdemes bővíteni. A helyszínen megvásárolhatók az egyesület kiadványai is.

A játékos kedvű vendégek társasjátékokkal múlathatják az időt, este hattól a felnőtteket kártyabarlang is várja szombaton. A szervezők várják a városban működő tarokk köröket és bridzskedvelőket, hogy megismerjék egymást, és persze, hogy játszanak. Aki régen játszott, annak most talán ismét kedve támad, a kezdőkkel pedig a profik ismertetik meg a lapokat, a szabályokat: aki nem tudná, mi is az a tarokk és bridzs, ezen az estén megtanulhatja. Kártyapakli lesz!

A nap része lesz egy biciklis program is. Tekerni ugyan nem tekerhetünk, de a Fejér Megyei Kerékpáros Sportegyesület tagjai játékos tesztfeladatokkal, színezőkkel várják a gyerekeket és szüleiket, akik megismerhetik az egyesület munkáját. Bemutatják a tavaszra tervezett túráikat, amelyeket gyerekes családoknak is ajánlanak. A helyszínen ki is állítanak kerékpárokat, amelyeket be is mutatnak, így aki éppen vásárlás előtt áll, hasznos tanácsokat kaphat ahhoz, melyik típus a legmegfelelőbb választás számára.

A Barátság moziban 16.00, 18.00 és 20.00 órától lesz vetítés, de aki a moziban nemcsak a filmekre kíváncsi, hanem arra is, mi van a háttérben, megismerkedhet a technikával a gépházban (az előzetesen meghirdetett csoportok már beteltek, csatlakozni csak esetleges visszamondás esetén lehetséges). Aki pedig magát a Művészetek Házát szeretné megismerni, a Cool-túra keretében járhatja be az épület azon részeit is, amelyek egyébként nem láthatóak a hétköznapokban. A túrára szintén regisztrálni kell február 11., hétfő 14 óráig a titkarsag@fejermmk.hu címen. (A vezetések 15.00 és 17.00 órakor indulnak, de csak minimum 10 fő jelentkezése esetén.)

A Kultúrházak éjjel-nappal eseménysorozat meghirdetője és lebonyolítója a Magyar Népművelők Egyesülete, támogatója az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzeti Kulturális Alap.  A programok a Barátság mozi vetítéseinek kivételével ingyenesek.

    

Minden nap értéket adunk

A „Kultúrházak éjjel-nappal” országos programsorozat rendezvényei a Művészetek Házában és a Mesterségek Házában a Fejér Megyei Művelődési Központ, a Fehérvári Programszervező Kft. és a Barátság mozi szervezésében 

2019. február 15–16., péntek–szombat

 

Február 15., péntek, Mesterségek Háza

17.00 Itt a farsang, áll a bál
Fotókiállítás a mohai tikverőzésről
Megnyitja: dr. Gelencsér József néprajzkutató, megtekinthető: március 2-ig, keddtől szombatig 13.00–17.00 óráig

 

Február 16., szombat, Művészetek Háza

10.00 Térségi és Országos Népzenei Minősítő
Népdalkörök és citerazenekarok, valamint énekes és hangszeres szólisták minősítő hangversenye
(Színházterem)

10.00–15.00 között óránként: Gyerünk a moziba be!
Szakvezetés a Barátság mozi gépházában Farkas Krisztián és Balog Gábor vezetésével
(A csoportok már beteltek, csatlakozni csak esetleges visszamondás esetén lehetséges)
(Barátság mozi) 

10.00–12.00 és 12.00–14.00 Építs, irányíts robotot!
A „mérnökpalánták” mBot robotot építhetnek, a programozás után pedig ki is próbálhatják a szerkezetet.
(A rendezvényre 8–14 éves gyerekek jelentkezhettek, a csoportok beteltek, nem tudunk több jelentkezőt fogadni. A jelentkezőkből két 5 fős csoportot állítunk össze.)
(119-es terem)

10.00–18.00 Farsangi álarc készítése agyagból 
Az intézményben működő kerámiaműhely nyitott foglalkozása. Az elkészült alkotások hazavihetők. 
(Alagsori kerámiaműhely)

 14.00–18.00 Éremgyűjtők a kultúrházban
Bemutatkozik a MÉE Fejér Megyei Alba Regia Szervezete
(02-es terem)

17.00 Cool-túra
Ismerkedés az épülettel a pincétől a padlásig, szervezett vezetés keretében
(A jelentkezés február 11-én lezárult)

15.00 Add tovább!
Mesés családi délután a népművészeti minták jegyében
(Tükrös terem)

15.00–18.00 Nyitott kézműves műhelyek
A Művészetek Házában működő kézműves szakkörök műhelyfoglalkozásai, amelyekhez csatlakozni is lehet. Nyitott műhelyek: kosárfonó, fazekas, fafaragó
(Alagsori műhelyek) 

15.00–18.00 Kerékpárral az MMK-ban
Családbarát kulturális kerékpártúrák, közösségépítés, szaktanácsadás: bemutatkozik a Fejér Megyei Kerékpáros Sportegyesület
(102-es terem)

15.00 Szövő bemutató
A Mesterségek Házában működő szövőműhely foglalkozása, amelyhez csatlakozni is lehet.
(Hátsó aula) 

16.00 Egy kutya hazatér
Magyarul beszélő amerikai családi kalandfilm, 96 perc, 2019 (6)
(Barátság mozi – belépődíjas)

16.00 Fess velünk!
Próbáld ki magad alkotóként a Derkovits Képzőművészeti Körben!
(Kiállítóterem)

17.00 Görög táncház és koncert gyerekeknek
Muzsikál a Taverna Görög Népzenei Együttes, táncokat tanít: Gábor Ferenc
(Színházterem)

18.00 Styx
Feliratos, angolul beszélő német dráma, 94 perc, 2018 (12)
(Barátság mozi – belépődíjas)

18.00 Görög táncház és koncert felnőtteknek
Muzsikál a Taverna Görög Népzenei Együttes, táncokat tanít: Gábor Ferenc
(Színházterem)

18.00–24.00 Kártyabarlang felnőtteknek
Az estre a társasági tarokk és a bridzs kedvelőit várjuk!
(Lila terem)

18.00–21.00 Játsszunk társast!
Hozd magaddal kedvenc játékodat, vagy játssz a mi kedvenceinkkel!
 (Tükrös terem) 

20.00 BÚÉK
magyar dráma, vígjáték, 2018, 104 perc (16)
(Barátság mozi – belépődíjas)

 

A programok ingyenesek, a Barátság mozi vetítéseire a belépő 1100 Ft.
A programváltoztatás jogát fenntartjuk.

 


 

,