Hírek

Színpadon a döntősök

2019. február 11.   Lőrincz Miklós  

Hangsúly, hanglejtés, a beszéd boltíve – a legutóbbi mentordélutánon a hatásos beszéd felépítésével foglalkoztak a Szóval győzni kommunikációs bajnokság döntősei, ma pedig annak hatásos előadása került terítékre Kozáry Ferenc beszédtechnikai foglalkozásán.

Harmadik alkalommal, immár a negyedik mentorfoglalkozáson találkoztak a Szóval győzni döntősei: a mai mentornapot ismét Kozáry Ferenccel, a Vörösmarty Színház színművészével tölthették a fiatalok. A több mint kétórás programon a rövid bemelegítés után először beszédtechnikai tréningen szerezhettek új ismereteket a résztvevők.

A fiatalok Karinthy Frigyes írásait, a Találkozás egy fiatalemberrel és a Röhög az osztály című novellák elolvasását kapták „házi feladatul” a múlt hétfői mentornapon, most ezeket kellett hatásosan előadniuk papírról, pulpituson, mikrofon mögött. A produkciókat egyenként értékelték, javították, finomították a középiskolások és mentoruk. A helyes légzés, artikuláció, sebesség, ritmus, a mássalhangzók torlódásának kezelése mellett szóba kerültek olyan apró trükkök is, mint a kettős mássalhangzók figyelemfelhívó hatása, a hangszínváltások szerepe és a múlt héten már tárgyalt metakommunikációs eszközök bevetése is.

Kozáry Ferenc hangsúlyozta: tudja, hogy nem színésznek készülnek a bajnokság döntősei, de emelvényen állva, közönséghez szólva azért szükség van ilyen eszközökre is, ezért az ajtón valón bejöveteltől a pulpitus mögötti helyes pozíción át a közönséggel tartott szemkontaktusig sok mindent begyakoroltatott a fiatalokkal.

Zongora vagy hegedű? Diploma vagy szakma? Atomenergia vagy megújuló energiaforrások? Itthon vagy külföldön nyaraljunk? Szállodában vagy kempingben? A délután páros érveléstechnikai feladattal zárult: a diákoknak pár perces felkészülés után három percben ezen témákban kellett hatásosan érvelni, meggyőzni egymást és a „közönséget”. A produkciókat ezúttal is közösen értékelték, néha új érveket adva a vitapartnerek kezébe.

A döntősökre még két mentornap vár a március 8-i nagy megmérettetés előtt. A következő alkalommal Azurák Csaba, a TV műsorvezetője, a verseny házigazdája, moderátora és zsűritagja segíti majd a fiatalokat a döntőre való felkészülésben, az utolsó találkozón pedig ismét Bakonyi István irodalomtörténész és Ignácz Adrienn pszichológus foglalkozik a fiatalokkal.

Fotó: Molnár Artúr (ÖKK), Igari Balázs és Lőrincz Miklós

Hangsúly, hanglejtés, a beszéd boltíve – a legutóbbi mentordélutánon a hatásos beszéd felépítésével foglalkoztak a…

Közzétette: Szóval győzni – 2019. február 11., hétfő

 


 

,