Hírek

Új helyszínek a Diáknapokon

2019. március 1.   Hajnal Csilla  

A regisztráció februári indulása óta eddig húsznál több intézmény jelentkezett a Fejér Megyei Diáknapokra – az összművészeti diákfesztiválnak idén Székesfehérvár ad otthont április 12–14. között. A megye középiskolásai tizenkét művészeti kategóriában mutathatják meg tehetségüket. A szervezők 2019-ben is ezernél több diákot várnak a több mint hat évtizedes múlttal rendelkező programra, amelynek kapcsán pénteken a megyeszékhelyen, a Hiemer-házban tartottak sajtótájékoztatót.

A tehetségek hónapjának is nevezhetjük az idei áprilist, hiszen elsején a Siklósi Gyula Városismereti Vetélkedő döntőjével indulnak a fiataloknak szóló programok, aztán a Versünnep, majd a Diáknapok következnek és sort a ballagási hét rendezvényei zárják majd. Fiatalokkal telik meg a város, ami mindig öröm – emelte ki a sajtótájékoztatón Mészáros Attila alpolgármester, aki azt is elmondta: a megyeszékhely önkormányzata hárommillió forinttal támogatja a Fejér Megyei Diáknapokat, illetve infrastruktúrával, a helyszínek biztosításával segíti megvalósítását. Az alpolgármester köszönetet mondott a Fehérvári Programszervező Kft. munkatársainak a rendezvény előkészítéséért és a lebonyolításáért. A fesztivál kiváló lehetőség a tehetségek bemutatkozására, és egyben jó közösségépítő program is, tette hozzá Mészáros Attila, és meginvitálta a város lakóit a programsorozatra.

A háromnapos rendezvényen évről évre mintegy ezer diák vesz részt, idén is legalább ennyi résztvevőre számítanak: a regisztráció már elindult, addig több mint 20 intézmény jelezte részvételét. Tavaly óta már 12 (hét színpadi és öt egyéb) kategóriában mutatkozhatnak be a megye középiskolásai társaik és a zsűri előtt. A rendezvény honlapján (www.diaknapok.hu) a kategórialeírások mellett minden egyéb fontos információt is megtalálnak az érdeklődők. A regisztráció március 11-ig tart, a megújult felületen egyszerűen és gyorsan megtehetik ezt a kapcsolattartó tanárok.

A Diáknapok központi helyszíne – ahogyan a korábbi években is – a Művészetek Háza lesz, itt állítják fel az információs pultot, ahol a szokásos karszalagot, az ajándékokat átvehetik az iskolák képviselői – erről már Sári Máté, az eseményt előkészítő és lebonyolító fehérvári Programszervező Kft. rendezvényszervezője beszélt a sajtó képviselőinek. Itt rendezik a pályázók által beküldött legjobb képző-, nép- és iparművészeti alkotásokat, valamint fotókat és plakátokat bemutató kiállítást, a Barátság moziban vetítik le a filmeket. (Ezeket az alkotásokat március 29-én értékeli a zsűri, de az eredményeket csak a többi kategória eredményével együtt, április 13-án este teszik közzé.) Ugyancsak itt tartják majd a honismereti és az irodalmi kategória pályázói számára a szakmai konzultációkat.

A helyszínek között új A Szabadművelődés Háza, ahol a népdalénekesek, néptáncosok, népzenészek lépnek fel, a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház, ahol a diákszínpadosok mutatkoznak be, valamint a Városháza Díszterme, ahol a vers- és prózamondókat hallhatjuk majd. A könnyűzenei kategória – amely idén a sok jelentkező miatt már pénteken elkezdődik – fellépői a Művészetek Háza színháztermében, az énekesek és kórusok a Táncházban, a komolyzenészek a Hermann László zeneiskolában, a sótájm kategória résztvevői pedig az Alba Plazában mutatkoznak be. A Diáknapokat záró gálát vasárnap a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház dísztermében láthatja a közönség.

Fontos tudnivaló, hogy ebben az évben a Diáknapok keretében rendezik az Éneklő ifjúság hangversenyt – erre március 18-ig lehet jelentkezni. Ez a határnap nem azonos a Diáknapokra való jelentkezés határidejével!

A Diáknapok lebonyolításában idén is népes önkéntes csapat vesz részt az Iskolai Közösségi Szolgálat keretei között. Idén a székesfehérvári Vasvári Pál Gimnázium vállalta, hogy diákjaival ellátja a programhoz kapcsolódó feladatokat. Az önkénteseket a rendezvényt megelőzően a szervezők egy tréningen készítik fel, az eseményen pedig jól felismerhető, egyforma ruházatban lesznek jelen minden helyszínen, hogy segítsék a versenyzőket és a nézőket. A szervezők számítanak az önkéntes fotósokra is, akik március 13-ig jelezhetik részvételi szándékukat a Diáknapok honlapján található jelentkezési lapon.

A kulturális fesztivál rendezői ismét neves szakembereket, művészeket kértek fel a versenykategóriák zsűrijébe, többek között Szalóki Ági, Novák Péter, Csóka Péter, Vörös Janka, Dubóczky Gergely, Nagy Péter, Egerházi Attila, Várnai Gyula és Kálnay Adél dönt majd arról, hogy az egyes pályaművek, illetve produkciók arany, ezüst vagy bronz fokozatú oklevélre érdemesek-e.

A legkiemelkedőbb produkciók és alkotások kategóriadíjat, illetve különdíjat kapnak, továbbá felléphetnek a Diáknapokat lezáró gálaműsorban – és persze gazdára talál a megye és a két rendező város nagydíja, a közönségdíj, valamint a különleges fesztiváldíj is. Tavaly megváltozott a pontszámítási rendszer: az iskolák produkciói által elért pontszámot a benevezett produkciók számához arányosítják, így a fesztiváldíjat a legeredményesebb iskola viheti haza.

A rendezvények megtekintése mindenki számára nyitott és ingyenes: a szervezők és a színpadra lépők várják a nézőtérre barátaikat, családtagjaikat és valamennyi érdeklődőt.

Fotó: Molnár Artúr (ÖKK)


 

,