Hírek

Értékes, érdekes, izgalmas, mindenkinek szól: Múzeumok Éjszakája

2019. június 11.   Hajnal Csilla  

Tartalmas, szórakoztató estének néz elébe a kultúrára fogékony közönség június 22-én, szombaton. A Szent István-székesegyház előtti tér avatásával este hat órakor kezdődnek a Múzeumok Éjszakája programjai, és egészen éjfélig több koncert, tárlatvezetés, érdekes előadás és beszélgetés, kézműves és családi foglalkozás, diafestő workshop és fényvetítés várja az érdeklődőket Székesfehérváron és a környező településeken. A belvárostól távolabbi fehérvári helyszínekre, illetve a pákozdi Katonai Emlékparkba és a szabadbattyáni Kula-toronyhoz különjáratokkal juthatnak el a látogatók, akik a 200 forintért váltható karszalaggal – a befolyó összeg idén is jótékony célt szolgál – használhatják a buszjáratokat és látogathatják az összes programot. A rendezvényről hagyományosan a Püspöki palotában tartottak sajtótájékoztatót a szervezők.

A Múzeumok Éjszakája hosszú évek óta sok intézmény összefogásával valósul meg Székesfehérváron, ahol a rendezvénynek mindig nagy sikere van: a gyerek- és felnőtt korosztály számára is érdekes, izgalmas programok remek családi kikapcsolódásra adnak lehetőséget. A résztvevő városi és városkörnyéki múzeumok, gyűjtemények 2019-ben is kitesznek magukért, igen gazdag, sokszínű kínálat, majdnem száz program várja az érdeklődőket a Szent Iván éjszakájához legközelebbi szombaton, június 22-én. Spányi Antal megyés püspök néhány számmal érzékeltette a rendezvény sikerét: az első alkalommal négy, idén 16 szervezet vesz részt az összefogásban, az elmúlt 11 év alatt pedig összesen 26 szervezet tett azért, hogy a 45 ezernél is több látogató jól érezze magát az értékeket közvetítő programokon. A püspök arról is szólt, az idei tematika – digitalizáció és utazás – kiválóan leírja azt a kort, amelyben élünk, hiszen az a két dolog nagyon jellemző századunkra. Kiemelte, a tematika sok programhoz kapcsolódik, leginkább talán az Ikarus-kiállításhoz, amely a magyar autóbusz történetét mutatja be.

A programok június 22-én este hat órakor a Szent István-székesegyház előtti tér avatásával kezdődnek, erre az alkalomra a Szent Anna-kápolna is kinyitja a kapuit, az érdeklődők megismerhetik az épület történetét, szépségeit. Cser-Palkovics András polgármester külön is felhívta a figyelmet erre az időpontra, hiszen a megszépült tér nemcsak a város, de az ország történelmének is fontos színtere. Hangsúlyozta: a Múzeumok Éjszakája az egyetlen olyan rendezvény a városban, amelynek kapcsán még sosem volt vita, mindenki egyetért abban, hogy értékeket közvetít, a kultúráról szól, arról, hogy mi mindenre lehetünk büszkék. A Múzeumok Éjszakája alkalmat teremt a találkozásra, beszélgetésre, a családdal, az ismerősökkel való együttlétre, miközben élményeket, értékeket kaphatunk.

Az első karszalagot hagyományosan Smohay András öltötte magára

Smohay András, az Egyházmegyei Múzeum igazgatója köszönetet mondott a résztvevő intézményeknek, a szervezőknek a munkáért, a város önkormányzatának a támogatásért, amely lehetővé teszi, hogy évről évre tartalmas programok fogadják a látogatókat, akik tavaly rekordot döntöttek: több mint 5700 résztvevőt regisztráltak a helyszíneken. Kiemelte: a rendezvény elérte a célját, hiszen a számok azt mutatják, a legkedveltebb programok a tárlatvezetések. Elmondta azt is: a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum az épületben folyó felújítási munkák miatt az idei Múzeumok Éjszakán rendhagyó módon Herenden, a Herendi Porcelánművészeti Múzeummal közösen rendezett „Hozomány – Hagyomány” című kiállításon várja látogatóit. A három órakor induló ingyenes buszra június 17-ig vagy a szabad ülőhelyek erejéig a jelentkezes.muzeum@szfvar.katolikus.hu címen lehet regisztrálni. Herenden a résztvevők szaktárlatvezetésen ismerhetik meg a kiállítást, a Minimanufaktúrában pedig tanúi lehetnek a porceláncsodák születésének is, és a fél nyolcas visszaindulás előtt meghallgathatják a Hámori János Quartet koncertjét is. Az igazgató hangsúlyozta, hogy bár a rendezvényen belépőként és menetjegyként használt karszalagokért minimum 200 forintos adományt várnak, nem lenne baj, ha ennél többel is hozzájárulnának a látogatók a jótékony célhoz, hogy minél több hátrányos helyzetű gyermek juthasson el a múzeumpedagógiai foglalkozásokra.

És akkor most ízelítő a programokból: a Szent István Király Múzeum kiállításain tárlatvezetéseken és az ezekhez kapcsolódó foglalkozásokon vehetnek részt az érdeklődők. Az Új Magyar Képtárban például a Fénybütyköldében az itt látható alkotások inspirálta világító ékszerek készülnek. A Budenz-házban megismerhetjük Ybl Ervin gyűjteményét, és lesz családi detektívjáték, amely a hangulatos épületben található műtárgyakhoz kapcsolódik. A Pelikán Galériában tíz órától éjfélig húszpercenként váltakoznak a fénnyel-hanggal játszó programok. A Hetedhét Játékmúzeumban képzeletbeli utazásra hív az interaktív múzeumpedagógiai foglalkozás, az éjszakai fényvetítésen pedig Réber László figurái jelennek meg a Hiemer-ház falán. A Fekete Sas Patikamúzeum is fénybe öltözik, a képeket zene is kíséri, az épületben pedig az egyiptomi orvoslás titkairól hallhatnak az érdeklődők. A Deák Gyűjteményben különböző festészeti technikákat próbálhatnak ki a művészetre fogékony kíváncsiak. A Csók István Képtárban a Híresek és képek című kiállítás fotói előtt Grecsó Zoltán táncszínházának előadását láthatja a közönség: a produkció a nézők szeme előtt születik, az előadókat a képek látványa inspirálja. Az Országzászló téri kiállítóhelyen a szintén nemrég nyílt Ikarus-kiállításban lesz kerekasztal-beszélgetés és előadás is a fehérvári gyár történetéről, a kicsiket több gyerekfoglalkozás is várja. Minden korosztálynak szól a diafestő workshop, amelynek elkészült alkotásait sötétedés után kivetítik a múzeum falára az Országzászló téren. A Romkertben kétszer, 21 és 23 órakor lesz fényvetítéses tárlatvezetés. Gorsiumban a Mithrasz-kultusz lesz a Múzeumok Éjszakáján a középpontban: előadások, légiós bemutató, koncert és performansz is várja az ide látogatókat.

A Városházán két körsétára invitálják a látogatókat, az elsőt, 18.30 órakor a polgármester, Cser-Palkovics András vezeti majd. A Fejér Megyei Levéltár rendszeres résztvevője a Múzeumok Éjszakájának, idén – megidézve gyerekkorunk meséit – Janikovszky Éva-kiállítást rendeznek itt, ennek kapcsán érkezik az írónő fia, Janikovszky János is, akivel Para-Kovács Imre beszélget, de lesz egy családtörténeti kutatópont is, ahol a levéltár munkatársai az érdeklődők minden kérdésére igyekeznek majd választ adni.

Nem csak fiúknak szólnak a katonás programok: a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Alumíniumipari Múzeumában a fémöntészeti bemutatón ólomkatonák készülnek, de lesz itt rejtvényfejtő és számítógépes kvízjáték is. A Helyőrségtörténeti Emlékgyűjteményben haditechnikai bemutató, látványos közelharc- és judobemutató, kézműves foglalkozás várja az érdeklődőket. Pákozdon a Katonai Emlékparkban Időutazás a hadtörténelemben címmel hirdetnek interaktív családi programot, kiállítás is nyílik az Igazgyöngy Alapítvány gyermekrajzaiból. A Vasvári Pál Általános Iskola Siklósi Gyula Pincegalériájában lehet majd gyurmavárat készíteni, lesz harckocsimodell-bemutató és számítógépes játék segítségével harckocsiütközet-szimuláció is. Kinyit az Óramúzeum is és a Bory-várban is kalandozhatunk ezen az éjszakán.

Spányi Antal szerint az idei tematika – digitalizáció és utazás – kiválóan leírja azt a kort, amelyben élünk

Sok és sokféle zene is lesz ezen az estén, éjszakán a városban. A Szabadművelődés Házában Móder Rezső kiállításának megnyitója után 18.45 órakor Sipos F. Tamás koncertje következik, a Levéltárban Unger Ágnes akusztikus koncertje 21 órakor, a Csók István Képtárban a Balázs Tamás Trió jazz koncertje 22 órakor kezdődik, a Hetedhét Játékmúzeumban (jó idő esetén) a MusiColore énekeseit 22.30 órától hallhatjuk az udvaron, a Deák Gyűjteményben Gereben Zita koncertezik zenekarával, a Budenz-házban egy fiatal csellóduó, Hérics Csenge és Mády-Szabó Eszter muzsikál, az Új Magyar Képtárban a Hangover Porch Zombies műsorában klasszikus blues, bluegrass, country és swing stílusok szólalnak meg. A Helyőrségi Zenekar hét órakor az Emlékgyűjteményben ad koncertet, a Rác utcai szerb ortodox templomban pedig a Szent Efrém Férfikórus a Vox Mirabilis Kamarakórus közös koncerten varázsolja el a közönséget.

Idén is lesz veteránjármű-kiállítás a Városház téren, a veterán buszra fel is lehet majd szállni. Ez és a panorámabusz is a Zichy ligetből, a Malom utca felőli parkolóból indul a belvárostól távolabbi helyszínekre, a Bory-várhoz és a tűzoltó múzeumhoz. A vidéki helyszínekre különjárat indul a Piac téri parkolóból: Pákozdra, a táci Gorsiumba és a szabadbattyáni Kula-toronyhoz juthatnak el a busszal. Utóbbi helyszínen 30 percenként fáklyás tárlatvezetéseket tartanak, amelyeken halk török zenekíséret mellett lehet megismerkedni a település, a Batthyány-család, és gótikus lakótorony évszázados történetével. Emellett török ételkülönlegességeket is kínálnak a látogatóknak, akiknek lehetőségük lesz karagöz bábu és ramadán lámpa készítésére is, de a szervezők interaktív játékkal is készülnek, amelyben Evlia Cselebi nyomába eredhetnek az érdeklődők. Idén először a zámolyi Belmajorban található 200 éves Magtárépület is csatlakozik a programokhoz, ahol a Helytörténeti gyűjteményt és II. világháborúban lezajlott „zámolyi tankcsata” tárgyi emlékeit őrző Hadtörténeti gyűjteményt lehet megnézni tárlatvezetéssel.

A Múzeumok Éjszakája minden programja karszalaggal látogatható, a belépőként és a különjáratokon jegyként szolgáló szalagot 200 forintért válthatják meg az érdeklődők. A bevétel most is jótékony célokat szolgál, hátrányos helyzetű gyerekek múzeumpedagógiai foglalkozáson való részvételét támogatják ezzel a látogatók. A karszalag birtokában június 22-én, szombaton 16 órától Székesfehérvár helyi járatos buszai ingyenesen vehetők igénybe.

Fotó: Igari Balázs

Részletes program és a buszjáratok menetrendje »

 

 

,