Hírek

Köszönet a sakkszínház társulatának

2019. június 6.   Lőrincz Miklós  

Ma délután dr. Cser-Palkovics András polgármester a Városházán fogadta és köszöntötte a középkori óriás sakk népes alkotógárdáját: a sakkfigurákat megszemélyesítő Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium harmincöt diákját, a produkciót megálmodó, író és rendező Matuz Jánost, a Fehérvári Programszervező Kft. művészeti intendánsát, valamint Vizi László Tamásnét, a gimnázium igazgatóját és a diákcsapatot összefogó Varga Júlia tanárnőt.

A városvezető köszönetet mondott a diákoknak azért a több hetes, áldozatos munkáért, amelyet úttörőként egy vadonatúj műfaj, a sakkszínház megteremtésébe, és ennek első produkciójának megvalósításába fektettek. Mint mondta, amikor Matuz János először beszélt neki a hazánkban egyedülálló élő sakk tervéről, nem egészen tudta elképzelni, hogyan fog ez működni, de a diákok valóra váltották a rendező álmát. Kiemelte, hogy az első előadást egy szakrális helyen, a magyar államiság bölcsőjében, a Nemzeti Emlékhelyen láthatta a közönség, ez különösen hangsúlyossá tette a produkciót.

Dr. Cser-Palkovics András hosszan méltatta a produkciót és a diákok teljesítményét

Dr. Cser-Palkovics András elárulta, hogy a kíváncsiságtól hajtva többször is megnézte a sakkszínházat: már a jelmezes főpróba is lenyűgözte, a premier során pedig végképp rajongója lett az élő sakknak, amelynek sokakkal együtt várja az újabb előadásait és folytatását. „Sokan kérdezik tőlem, akik lemaradtak az előadásról, hogy mikor látható újra, én pedig örömmel mondhatom nekik, hogy augusztusban több alkalommal is lejátszódik a muhi csata a sakktáblán” – mondta a polgármester, aki külön megköszönte a diákoknak, hogy a nyári szünetük egy részét is az élő sakkra áldozzák.

Matuz János rendező arról beszélt, hogy a város jelentős támogatása nélkül nem valósulhatott volna meg a költséges produkció, Vizi László Tamásné pedig azt a lehetőséget köszönte meg, hogy az iskola diákjai új oldalukról mutatkozhattak be. Az igazgató azt is elárulta, hogy más hozadékai is voltak a több hetes próbafolyamatnak, például felfedezték és már kamatoztatják is Vágó Bendegúz kitűnő kommunikációs képességeit, aki krónikásként a vállán vitte a produkciót.

A diákok a polgármesteri széket is kipróbálhatták

A polgármester megragadta az alkalmat arra, hogy a Díszteremben helyet foglaló fiatalokkal a Városházát is megismertesse. Beszélt az épület történetéről, bemutatta a Dísztermet, annak értékes díszítését, majd a szent korona másolatánál és a limoges-i korpusznál folytatódott a polgármester idegenvezetése. Dr. Cser-Palkovics András a saját dolgozószobáját és annak dísztárgyait is bemutatta, közben felhívta a figyelmet a lenyűgöző kilátásra, hiszen a sarokiroda egyik ablakából a Városház térre, a másikból pedig Mujkó szobrára látni. A kistanácsteremben kis meglepetés várta a diákokat: a városvezető uzsonnával is készült vendégeire, akiknek a város ajándékait is átadta, Matuz Jánost pedig köszöntötte mai születésnapján. Búcsúzásként mindenkinek kellemes nyarat, tartalmas szünidőt kívánt, és a diákokat külön is meghívta a jövő pénteki Helló, nyár! koncertre.

Fotó: Igari Balázs és Lőrincz Miklós

 


 

, ,