Hírek

Tizenöt éves a Lecsófőző Vigasság

2019. szeptember 18.   Hajnal Csilla  

Idén is több száz kondérban főznek majd a résztvevők a Fehérvári Lecsófőző Vigasság idején. A 15. születésnapját ünneplő rendezvény a közös főzés élménye mellett utcazenével és szórakoztató színpadi műsorral – többek között Oláh Gergő fellépésével – várja a vendégeket szeptember 21-én, szombaton. Az esemény keretében adják át a városi nyugdíjasklubok sportvetélkedőjének díjait is.

A Lecsófőző Vigasság Székesfehérvár egyik legrégebbi és egyben legnagyobb közösségi rendezvénye is. A kezdetektől fogva sikeres program ötletgazdája-alapítója Sipos József sportújságíró volt, aki hét éven át, haláláig szervezte és vezette is a programot. Az első alkalommal – akkor még a Várkörúton – hatvan bográcsban rotyogott a lecsó, azóta ez a szám megtízszereződött: 2019-ben is sok százan –magánszemélyek és cégek, sport- és civil egyesületek képviselő – jelentkeztek és foglaltak főzőhelyet a Zichy liget, Dózsa György út, Móri út egy vagy akár több pontjára, hogy együtt töltsenek egy napot.

A főzők számára korán indul a program, a kijelölt helyeket 6.30 órától lehet elfoglalni, berendezni, a területet az autóknak 9 óráig el kell hagyniuk. Azoknak, akik zsűriztetni is szeretnék lecsójukat, 10.30 óráig kell regisztrálni a Zenepavilon melletti standnál, az itt kapott időbeosztás alapján 12 és 15 óra között mutathatják majd be „alkotásukat” az ítészeknek, akik idén közelebb költöznek a főzőkhöz: a III. Béla király téren, a K&H Bank épülete előtt várják a legjobb lecsókat. A zsűri tagjai délelőtt körbejárnak a főzők között, és tanácsokkal is ellátják a csapatokat annak érdekében, hogy igazán jó lecsók készüljenek.

Megéri jelentkezni a zsűrizésre, hiszen a legjobbnak választott ételeket készítő csapatok mindegyike értékes nyereményekkel, a lecsófesztivál logójával ellátott ajándéktárgyakkal távozhat a főzőversenyről. Ízvilág, állag, tálalás – hagyományosan ezek a zsűrizés legfontosabb szempontjai, erre készülnek a verseny résztvevői és a zsűri tagjai is. Ezek közül a tálalás az, ami az első benyomást kelti: érdemes igényesen a zsűri elé tálalni a lecsót, ezzel máris közelebb lehet kerülni a dobogóhoz. Minden évben sokan próbálják valamilyen különleges ízzel megfogni a zsűrit, bár az eredményhirdetésen mindig elhangzik, hogy egy teljesen hagyományos lecsóval is be lehet kerülni a legjobbak közé.

A kiválasztott legjobb lecsók között sorsolás dönt majd a Lecsókirály címről. A további díjak közül az alapítóról elnevezett Sipi Emlékkupát az a főző kapja, aki már legalább háromszor részt vett a rendezvényen. A szervezők javaslata alapján osztják ki a Legdekoratívabb Főzőhely címét, a zsűri pedig különdíjról is dönt majd szeptember 21-én. A zsűrizés déltől három óráig tart, az eredményhirdetés 16 órakor lesz.

A családokat a Zichy ligetben egész nap játszóházak, gyerekfoglalkoztatók várják, a színpadon pedig délelőtt 10 órakor kezdődik a műsor: egymást követik itt a táncos produkciók, fellépnek a Felicita KTSE, a Free Spirit Dance Stúdió és a Főnix Rock and Roll SE csoportjai. Délután két órakor a gyerekeket Mihályi Réka várja Masni és Pocó című koncertjére, majd 15.15 órakor Oláh Gergő műsora következik, fél hattól pedig a Krokodill Duó játszik a közönségnek. Hagyományosan a Lecsófőző Vigasság ad alkalmat a városi nyugdíjasklubok sportvetélkedőjének díjátadójára is, ezt 12.30 órakor tartják. A színpadi műsorok mellett a főzőterületen is folyamatosan szól a zene, a jó hangulatért 9-től 16 óráig a Bordó Sárkány Régizene Rend, a Brassdance együttes, a Brass&Roll, a Dynamite Dudes, a Hollóének Hungarica Régizene Együttes és a Huckleberry Guys lesz a felelős.

Minden a Lecsóról »


 

,