Hírek

Sakkoztak a Tópartiban

2020. június 20.   Hajnal Csilla  

Felújító próbát tartottak pénteken a Tóparti Gimnázium és Szakgimnázium tornatermében: a tavaly nagy sikerrel bemutatott, a muhi csatát felidéző középkori óriás sakk „játszmájának” lépéseit, történetét elevenítették fel a szereplők az író-rendező Matuz János vezetésével. Az előadást a Székesfehérvári Királyi Napok keretében augusztus 20-án és 21-én ismét láthatják majd a nézők a Nemzeti Emlékhelyen.

„Csataaa!” – a második próbálkozásra már harcosokhoz méltón hangzott a kiáltás a Tóparti tornatermében pénteken, amikor Matuz János vezetésével szó szerint „lelépték” a tavaly már előadott középkori élő sakk előadást a diákok. A „figurák” egy része új tag a csapatban, nem mindenki ért rá ugyanis a megadott időpontban a színpadi szereplésre. A Fehérvári Programszervező Kft. művészeti intendánsa nem is titkolta a tópartisok előtt, hogy amikor felkérték, vigye újra színpadra a produkciót, biztos volt benne, hogy nem nagyon lesz jelentkező, hiszen nyáron annyi minden mással is el tudja ütni az időt egy középiskolás. Ehhez képest örömteli meglepetés volt, hogy a tavalyi 35 szereplőből 21-en idén is vállalkoztak a felkészülésre és az augusztusi előadásokra. A „régiekhez” idén 14 újonc csatlakozott, akik a pénteki próbán már el is kezdték az ismerkedést a „csatával”. (A történethez tartozik, hogy az eredeti elképzelés szerint ebben az évben az 1278-as morvamezei ütközet, a három király csatája lett volna a középkori élő sakk témája. Az előkészületek el is indultak a Székesfehérvári SzC I. István Szakgimnázium diákjaival, a koronavírus-járvány azonban átírta a terveket.)

A próba előtte persze az író-rendező kis bevezetőt tartott a diákoknak: a produkciót műfajilag az operához hasonlította, hiszen a sakktáblán a pontosan megkoreografált mozdulatok ugyanúgy zenére zajlanak, mint egy ilyen nagyszabású zenemű esetén. Az élő sakkfigurák az ősi játék szabályai szerint mozognak, a játszma is valós, amelyre az író-rendező szakértők segítségével „ráültette” a muhi csatát, amelynek történéseit hűen követi az előadás. A középkori óriás sakk előadás úgy közvetít ismereteket, hogy közben szórakoztat is – ezt az élményt idén is megtapasztalhatják majd a játszók és persze a leendő nézők is.

A pénteki próba elején a fegyverekkel, az egymás elleni harcok mozdulataival ismerkedtek a tópartisok, aztán a krónikás és a két játékmester segítségével végig is játszották az előadást. A rendező a zenei alapokat is megmutatta az új szereplőknek, akik igyekeztek a már gyakorlott szereplők mozdulatait utánozva jó „harcosokká” válni. A rendező meg is dicsérte a társaságot: „A régiek hozták a formát, az újak remekül bejelentkeztek. Jó kis csapat lesz az idei.” A próba után a jelmezek ellenőrzésével folytatódott a program: illik-e még mindenkire a ruha, vagy alakítani kell rajta? Az augusztusi előadásig a csatapároknak még többször kell találkozniuk, hogy minden mozdulat a helyére kerüljön – az Nemzeti Emlékhelyen látható bemutatók előtt pedig összpróbákat is tartanak majd a sötét és világos seregek.

Fotó: Igari Balázs

 

 


 

, ,