Hírek

Szabadtéri tárlat nyílt a magyar kultúra napján

2021. január 21.   SZKKK  

Szabadtéri kiállítást rendezett a magyar kultúra napja alkalmából a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ. A belvárosban – a Fő utcán és a Városház téren – január 28-ig látható tárlat olyan művészeket, tudósokat mutat be Vörösmarty Mihálytól kezdve Ybl Miklóson át Pilinszky Jánosig, akik Székesfehérváron születtek, a városban diákoskodtak, tanítottak vagy itt folytatták alkotótevékenységüket.

Áron Nagy Lajos, Bory Jenő, Goldziher Ignác, Pilinszky János, Szekfű Gyula, Vajda János, Virág Benedek, Vörösmarty Mihály, Weöres Sándor és Ybl Miklós portréival, rövid életrajzaival találkozhatnak a belvárosban járók ezekben a napokban. A sor természetesen nem teljes, csak ízelítő azon művészek és tudósok sorából, akik városunkhoz köthetők. Az intézmény tervei szerint a kiállítás a következő években folytatódni fog a magyar kultúra napja alkalmából.

A magyar kultúrát 1989 óta ünnepeljük ezen a napon, annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én e napon fejezte be és tisztázta le legnagyobb hatású versét Szatmárcsekén. A költő két lapra írta a művet, amelynek felbecsülhetetlen értékű kéziratát az Országos Széchenyi Könyvtárban őrzik.

A magyar kultúra napja nem tartozik a piros betűs ünnepek közé, több mint három évtizedes múltja mégis azzá teszi a számtalan program miatt, amelyek minden évben felhívják a figyelmet kulturális és művészeti értékeinkre, amelyeket a történelem forgatagában meg tudtunk őrizni, és továbbadhatunk utódainknak. Ezen a napon a magyar kultúra egészére figyelünk – országszerte rendezvények egész sora emlékeztet gyökereinkre, hagyományainkra, évezredes múltunkra.

Székesfehérvár összművészeti gálaműsorral ünnepli ezt a napot január 22-én. A kultúra helyi képviselői a Vörösmarty Színházba viszik magukkal a nézőket, hogy a komolyzene, a balett, a néptánc és a színművészet egy-egy szeletéből adjanak ízelítőt. A járványhelyzet miatt a rendezvényt online, a Fehérvár Televízió és a város honlapjának élő közvetítésén keresztül követheti a közönség.

A nagyszabású műsor közreműködői a Székesfehérvári Balett Színház, az Alba Regia Szimfonikus Zenekar, az Alba Regia Táncegyüttes és a teátrum színművészei. Juhász Illés, Sághy Tamás, Gáspár Sándor és Ballér Bianka Molnár Ferenc Játék a kastélyban című komédiájából mutatnak be részletet. Az ünnepi est fellépői a hagyományos színpadi előadás mellett a színház más, izgalmas helyszíneire is magukkal viszik a nézőket. Az est házigazdája Szikora János igazgató lesz, a műsort Váradi Eszter Sára színművész vezeti, ünnepi köszöntőt mond Cser-Palkovics András polgármester.

Fotó: Lőrincz Miklós

 


 

, ,