Hírek

„A bábok titokban beszélnek ám…”

2021. július 4.   SZKKK  

Idén újra várja az érdeklődőket a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ által szervezett Művészkorzó. A belvárosi programsorozatban mostantól augusztus 7-ig minden szombaton 17 órától várják a nézőket, hallgatókat a Városház térre és a Zichy ligetbe. Az első alkalommal Molnár G. Nóra és Egyed Attila, a Vörösmarty Színház művészei, valamint Gyánó Huba, a Fehérvár hangja döntőse műsora, a Fejér Baranta Hagyományőrző Egyesület bemutatója, végül pedig az Alba Regia Szimfonikus Zenekar vonósnégyesének koncertje szerepelt a programban.

„Az ott Géza feketében, és ott a felesége, Sarolt. És az a másik, az István. Nem, ez mégsem ő – de akkor ki is?” – két hölgy találgatott szombaton a Vörösmarty Színház előtt, elég jó arányban be is azonosították a királyi óriásbábokat, „akik” – természetesen – idén is főszereplők a Művészkorzón. A Városház téren III. Béla és első felesége, Chatillon (Antiochiai) Anna, a színház előtt pedig Géza fejedelem, Sarolt fejedelemasszony és (Szent) Asztrik püspök alakja vett részt az első alkalmon – a gyerekek őszinte örömére. Egy kislány komolyan bizonygatta anyukájának, hogy a bábok bizony beszélnek, de csak titokban, hogy meg ne hallják őket. Egy kisfiú csak hosszas rábeszélés után volt hajlandó hazaindulni, annyira elvarázsolta a Városház téren álló uralkodópár látványa. Ahogyan minden évben, az aprónép most is kíváncsi volt, hogyan is mozognak az óriások: guggolva, időnként hasalva igyekeztek bekukucskálni a hosszú leplek, szoknyák alá, és többen is elkísérték a bábokat, amikor azok a „fellépés” után ismét visszatértek a színház épületébe.

No de addig történt egy és más a belvárosban. A Művészkorzó első felében a Városház térre várták a közönséget a Vörösmarty Színház művészei, Molnár G. Nóra és Egyed Attila, valamint a Fehérvár Hangja 2019-es döntőse, Gyánó Huba. A két színész egymást faggatta: a tavaly a színházhoz szerződött Molnár G. Nóráról kiderült például, hogy hamarosan rendezőként és koreográfusként is bemutatkozik majd, Egyed Attila pedig többek között arról mesélt, hogy a kényszerű bezárás idején egyetemi hallgatóvá lett, közösségszervező szakon tanul. A két színész beszélgetését a gitáros-énekes egy-egy dallal egészítette ki.

A Művészkorzó elmaradhatatlan része a hagyományőrzők bemutatója, szombaton a Fejér Baranta Hagyományőrző Egyesület tagjait láthatták a belvárosban járók. Pattogott a karikás ostor, csattantak a fegyverként használt botok, szikráztak a kardok – a fiatalok pontosan, precízen hajtották végre a gyakorlatokat, elismerő tapsot kapott minden egyes bemutató.

A Zichy ligeti Zenepavilonnál már hat óra előtt is többen álldogáltak a koncertre várva, este hat órától aztán az Alba Regia Szimfonikus Zenekar művészeiből álló vonósnégyes koncertjét élvezhették a zenekedvelők: Bondor Erika (hegedű), Nyári Kornél (hegedű), Balogh Zsuzsanna (brácsa) és Valkó Béla (gordonka) játszottak a hangulatos környezetben; műsorukban Händel, Mozart és Piazzolla művei csendültek fel.

A Művészkorzó a jövő szombaton folytatódik: 17 órakor a Városház téren kezdődik a program, a kamarakoncert pedig 18 órától hallható a Zichy ligetben.


 

,