Hírek

„Itt most mindenki táncolni fog…”

2021. július 17.   Hajnal Csilla   Galéria

Bár lógott az eső lába, megérte vállalni a rizikót szombaton: a Művészkorzó két művészvendége, Füredi Nikolett és Buch Tibor nemcsak megénekeltette, de meg is táncoltatta a Városház téren a nézőket, akik hangos ovációval és vastapssal köszönték meg a műsort. A Zichy ligetben kamarazenei koncertet hallhatott a közönség, a gyerekeket pedig a Fehérvári Huszárok Egyesületének tagjai várták lovagoltatással.

„Tegye fel a kezét, aki nem szereti az operettet! Mindenki? Hát akkor most mindenki álljon fel, mert táncolni fogunk!” – Buch Tibor ellenállhatatlan stílusban szólította fel a nézőket a közös mulatságra a szombati Művészkorzó ráadás számában, és a közönség eleget is tett a felszólításnak. Nemcsak hogy táncoltak, de együtt is énekeltek vele és partnerével, Füredi Nikolett-tel, zengett a tér a Délibábos Hortobágyon… kezdetű örökzöld dallamától, és aztán az ovációval kísért vastapstól, amellyel a közönség megköszönte a műsort.

A két népszerű színművész egyébként főként musicalslágerekből állította össze műsorát: „Az operettet inkább estére tartogatjuk” – mondta a műsor elején Buch Tibor. A két művész ugyanis pénteken fellépett a Szárazréti Közösségi Ház szabadtéri színpadán a Bor, mámor, szerelem című előadásban – az ottani fergeteges hangulatot hozták el a térre ezzel a dallal, és egyúttal invitálták is a nézőket a mai, szombati előadásra. Buch Tibor később is vendége lesz a városnak, az Öreghegyi Közösségi Ház kertjében a Nyáresti vigadalom című esten Vastag Tamással lép színpadra – a jegyek nagy része ugyan már elkelt, de ha nem lesz aznap eső, a helyszínen még vásárolhatnak belépőt az érdeklődők.

A Művészkorzón szokásosan jelen voltak az óriásbábok is, a Vörösmarty Színháznál Könyves Kálmán és Álmos herceg, a Városház téren Gizella királyné és Imre herceg figyelte a történéseket. Például azt, hogy egyszer csak társaságuk érkezik, méghozzá IV. (Kun) László személyében. Igaz, kicsit kisebb méretben, de pont úgy kerekeken gurul, mint az igazi óriások, még a karjai is mozognak. A „mini óriásbáb” testvérét a tavalyi Székesfehérvári Királyi Napokon már megismerhették a belvárosban járók, akkor Aragóniai Beatrix érkezett, hogy bemutatkozzon a nagyok mellett. A bábot két ifjú óriásbáb-rajongó, Ács Kristóf és Ács Nóra Emma készítette – adtuk hírül akkor. Most szombaton Kristóf édesapjával érkezett a Művészkorzóra, a Városház térről egészen a színházig kísérték az óriásokat a saját építésű figurával, akinek idén újabb társa lesz: V. István alakját készítik majd el a többiek mellé – tudtuk meg a harmadikos kisfiútól, aki 3–4 évesen találkozott először a királyi óriásbábokkal, és azóta a rajongójuk. Igyekszik is megtudni róluk, amit csak lehet – ezt egyébként bárki megteheti szombatonként, vagy az augusztusi fesztivál idején is, hiszen az érdeklődők a bábok mellett minden alkalommal megtalálják a leírást, amely a róluk szóló legfontosabb tudnivalókat tartalmazza.

A Városház téri műsor után a közönség már rutinosan indult el a Zichy liget felé, ahol a Fehérvári Huszárok Egyesülete lovagoltatással várta a gyerekeket. A bátrabbak azonnal lóra szálltak, az érdeklődők többsége azonban eleinte csak figyelte, miként is megy ez, bátorságot gyűjtöttek, és csak ezt követően pattantak lóra. Természetesen a huszárok is jelen lesznek az augusztusi Székesfehérvári Királyi Napokon, és a bátor érdeklődők újra lovagolhatnak majd.

A Zenepavilonnál közben már az Alba Regia Szimfonikus Zenekar muzsikusai is készülődtek. A hangosítás kicsit késett, így aztán – a szürkén gomolygó, esőt ígérő felhőket látva –  Burján Gabriella kedvesen közelebb invitálta a közönséget, és játszani kezdtek. Fazekasné Simon Ágnessel, Bozzai Balázzsal és Nyári Kornéllal Telemann négy hegedűre írt concertóit adták elő. A darabok között Burján Gabriella Telemannról és a művekről is beszélt, ezzel is közelebb hozva a szerzőt a hallgatókhoz, akik között már ismerős arcokat is felfedeztünk a Zenepavilonnál.

Fotó: Lőrincz Miklós

 

 


 

,