Hírek

Gyereksereg a harci szekéren

2020. augusztus 9.   Fehérvári Programszervező Kft.  

Balett, irodalom és muzsika több műfajban, látványos íjász bemutató – a Művészkorzó ismét szép élményekkel ajándékozta meg a közönséget szombaton a belvárosban. A Városház téren ezúttal a Vörösmarty Színház művészei, a Székesfehérvári Balett Színház tagjai, a Sub Rosa régizenei együttes és a Fehérvári Hagyományőrző Íjász Egyesület várta a közönséget, míg a Zichy ligeti Zenepavilonban a Stringers Vonósnégyes varázsolta el a hallgatóságot.

Nem lehet olyan hőség, hogy szombaton ne legyen közönség a Városház téren – a Művészkorzó mostanra már visszajáró nézőkkel is büszkélkedhet. És persze mindig vannak újak, messziről jött vendégek is, akik szerencsésen pont akkorra időzítik a belvárosi nézelődést, amikor az előadás kezdődik az alkalmi színpadon.

Most például a Vörösmarty Színház három művésze, Varga Gabriella, Varga Lili és Kricsár Kamill szerzett igazán szép perceket a téren álló, ülő, vagy éppen biciklire támaszkodó közönségnek. Zene és irodalom kiváló keverékét kapta a hallgatóság a szerelem, a nő és férfi kapcsolatának soha ki nem meríthető örök témájában. Személyes kedvencünk Szép Ernő Várjon című verse, amit Varga Lili adott elő, vagy inkább játszott el nagyszerűen, de összességében élmény volt a jól összeállított műsor, talán az eddigi legjobb, amit láttunk, hallottunk. A színészek után a Székesfehérvári Balett Színház tagjai a Bohócok című darabot adták elő, amellyel már a Művészkaraván idején is mosolyt csaltak az arcokra.

A hétvégén a gyerekek körében a legnagyobb sikert kétségtelenül a Fehérvári Hagyományőrző Íjász Egyesület tagjai aratták. Megjelenésük előtt a Sub Rosa régizenei együttes teremtett középkori hangulatot a téren. Már az íjászok látványos bemutatója – amelyben állva, térdelve, de még háton és hason fekve is a céltábla közepébe találtak, ráadásul a homokkal töltött bádog vödör oldalát is rendesen kilyuggatták – több „azta, milyen ügyesek” és „anya, ezt én is kipróbálhatom?” típusú megjegyzésre ragadtatta az aprónépet.

De az igazán nagy örömöt azzal szerezték a gyerekeknek, hogy az összes jelentkező felszállhatott a „harci” szekérre, amivel aztán végigkocsikáztak az egész Fő utcán a Városház tértől az Országzászló térig – a szülők meg a nyomukban, a telefont szorongatva, hogy az eseményről mozgóképes emléke is maradjon a csemetéknek. Volt, aki az utazás végén le sem akart szállni a szekérről, de aztán némi fagyi, no és egy lehetséges ismételt kaland ígéretével mégis csak sikerült lecsalogatni. (Az íjászok augusztus 21-én ismét jönnek majd a belvárosban a Koronázási Ünnepi Játékok idején.)

A Zichy ligetben ezen a szombaton a Stringers Vonósnégyes – Sárkány Katalin hegedűn, Mezei Adrienn hegedűn, Hartyáni Ágnes brácsán és Hartyáni Zsuzsanna csellón – muzsikált a Zenepavilonban. Az Alba Regia Szimfonikus Zenekar zenészei könnyed, nyáresti dallamokat hoztak a koncertre. A gyönyörű klasszikus darabok mellett olyan ismert filmzenét is játszottak, mint a Karib-tenger kalózai, ráadásként pedig egy igazi örökzölddel, a Strangers in the Night című dal feldolgozásával búcsúztak a közönségtől.

Fotó: Fehérvári Programszervező Kft.


 

, ,