Hírek

Kóruskoncert és kardforgatók a Művészkorzón

2021. július 31.   SZKKK   Galéria

Július utolsó szombatján is népes közönség várta a Művészkorzó fellépőit, közreműködőit a Városház téren. A műsort ezúttal a Vörösmarty Színház művészei nyitották egy vidám, énekes-zenés produkciókkal fűszerezett összeállítással, majd a Magyar Királyi Kardforgatók Rendje tartott bemutatót, az eseményt az Alba Regia Vegyeskar koncertje zárta a Zichy ligeti a Zenepavilonban.

Lassan véget ér a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ népszerű szombati rendezvénysorozata: ma az utolsó előtti Művészkorzó részese lehetett a közönség. A fehérváriak kedvelik, várják ezt az eseményt, minden szombaton nagy tömeg veszi körbe az Országalmát, amellyel szemben az alkalmi színpad található.

Ezen a színpadon ma a Vörösmarty Színház két színművésze, Kiss Diána Magdolna és Sághy Tamás lépett fel, akik „…és mindenkinek, aki szereti” címmel énekes-zenés találkára hívták a nézőket. Kiss Diána Magdolna Réti Anikó zongorakíséretével népszerű operettrészleteket és humoros kuplékat adott elő.

A zeneszámok között Sághy Tamás vidám írásokkal szórakoztatta a nézőket. Ezek egyike Háy János A cégvezető című regényének részlete volt – a színművész elárulta, hogy a pandémia idején ebből monodrámát írt, amelynek bemutatója várhatóan októberben lesz a Pelikán Fészekben.

A Művészkorzó az augusztusi Székesfehérvári Királyi Napokat hivatott felvezetni – a Koronázási Ünnepi Játékokon közreműködő hagyományőrző csoportok közül ezúttal a Magyar Királyi Kardforgatók Rendjének tagjai érkeztek a Városház térre, hogy kis időre magukkal vigyék a közönséget a középkorba. A csapat főként Mátyás király korával foglalkozik, így a jelenlévők 15. századi harcművészeti bemutatót, köztük páros és hármas küzdelmeket láthattak.

Ugyancsak Mátyás korához csatlakoztak a két héttel ezelőtt bemutatott ifjú óriásbáb-rajongók: Ács Kristóf és Ács Nóra Emma a saját készítésű mini-óriásbábjaik közül ezúttal Aragóniai Beatrixot hozták magukkal a „nagyok”, Könyves Kálmán és öccse, Álmos herceg közé. A Vörösmarty Színház előtt egyébként II. (Vak) Béla és II. István óriásbábjaival találkozhattak, készíthettek fotókat a belvárosban járók.

A Zichy ligeti Zenepavilonban ezen a héten is koncertre várták a szervezők a hallgatóságot: ezúttal a város egyik legrégebbi kórusa, az Alba Regia Vegyeskar műsorát élvezhette a népes közönség. Programjuk nyitánya Lassus A visszhang című kórusműve volt, amelynek egészen különleges hangzást adtak azzal, hogy a kórus néhány ifjú tagja a nézők mögött elrejtőzve énekelte a mű „visszhangos” részeit. Műsoruk további részeiben Palestrina, Farkas Ferenc, Kodály Zoltán és Enrique Fabrez művei hangzottak el, és felcsendült több népszerű opera részlete is. A koncerten zongorán közreműködött Vasvári Tamás zongoraművész, szólót énekelt Baranyai Anett énekművész, az est karnagya Kneifel Imre volt.

Fotó: Lőrincz Miklós

 


 

,