Hírek

A komolyzene volt a főszereplő a Művészkorzón

2020. július 5.   Lőrincz Miklós  

Vidám és komoly dallamok, táncba hívó művek, operarészletek: a szombati Művészkorzó közönségét a Városház téren az Alba Regia Vegyeskar, a Zichy ligetben pedig az Alba Regia Kürtkvartett színes és tartalmas koncertje szórakoztatta. A hagyományőrző csapatok képviseletében ezúttal a Magyar Királyi Kardforgatók Rendje tartott harcművészeti bemutatókat a Belvárosban.

Új műfaj debütált a tegnapi Művészkorzón: a közönség most először hallhatott kórusmuzsikát a két hete indult szombati belvárosi rendezvénysorozatban. Az Alba Regia Vegyeskar reneszánsz dallamokkal indította műsorát, majd Kovács Éva zongorakíséretével a Tavasz című tétel hangzott el Haydn Az évszakok című oratóriumából. A kórus koncertjén szerepelt még ír áldás és angol népdal is, és egy fehérvári kötődésű mű is felcsendült: Farkas Ferenc, a Székesfehérvári Zenekonzervatórium (a mai Hermann László zeneiskola) első igazgatója Weöres Sándor (a mai Szent István Király Múzeum egykori igazgatója) versére komponálta Rózsa-madrigál című művét.

Kneifel Imre karnagy egy meglepő fordulattal táncba is hívta a nézőket, ami valljuk be, ritkán esik meg egy kóruskoncerten – a kórus tagjai egy dobkíséretes táncdallam segítségével táncoltatták meg a közönség vállalkozó szellemű tagjait. Az egyes műveket felvezető Kneifel Imre arról is beszélt, hogy a vegyeskar a hagyományos kórusművek mellett nagyon kedveli az operákat is, így koncertjükön elhangzott Verdi Nabucco című operájából a Rabszolgák kórusa, és a hangversenyt is egy operarészlet zárta: Smetana Az eladott menyasszony című művéből egy vidám „lakodalmas” kórus.

A kórusmuzsikát harci dob és fegyvercsörgés váltotta fel: a Magyar Királyi Kardforgatók Rendje a Városház téren kezdte harcművészeti bemutatói sorát. A fegyveres vitézek itt előbb párbajokat vívtak, majd Vidermann Csaba rendkapitány, szakosztályvezető bemutatta a rend viseletét, páncéljait és fegyvereit. A bemutatók a Fő utcán folytatódtak, némi meglepetést okozva a teraszok vendégeinek, akik valószínűleg nem számítottak arra, hogy hirtelen középkori csata vagy fegyveres párbaj tör ki mellettük.

A Zichy ligeti Zenepavilonban az Alba Regia Kürtkvartett adott koncertet. Az Alba Regia Szimfonikus Zenekar kürt szólamának tagjai (Kovács Gergely, Kováts Imre, Dobi Edvin és Balogh Bottyán) a ligethez illő erdei dallamokkal, köztük Wagner Tannhäuser című operájának egy részletével nyitották a hangversenyt, majd Mendelssohn, Mozart és más szerzők hangulatos művei is felcsendültek, amelyek között Kovács Gergely kalauzolta a nézőket.

A kürtművész az egyes zeneszámok között azt is felidézte, mekkora élmény volt számukra, hogy a tavaszi Művészkaravánok alkalmával szokatlan helyzetben találkozhattak a közönséggel, amikor a panelházak tövében játszottak „karanténkoncerteket”. Egy ezzel kapcsolatos vidám történetet is megosztott a hallgatósággal: az egyik koncerten megesett, hogy ifjú és délceg zenésztársai ajánlatokat kaptak csinos hölgyektől, akik azt hitték, hogy egy szerenád részesei.

Az eseményeket ezúttal is figyelemmel kísérte négy királyi óriásbáb: a Vörösmarty Színház előtt II. István és II. (Vak) Béla óriásbábjaival találkozhattak a járókelők, a Városház téren pedig III. Béla és Antiochiai Anna óriásbábját lehetett egész közelről szemügyre venni.

A Művészkorzó jövő szombaton is folytatódik, ugyanezeken a helyszíneken és időpontokban – figyeljék honlapunkat és Facebook-oldalunkat, a részletes műsort ott közöljük!

Fotó: Igari Balázs

 


 

, ,