Hírek

„De mikor jönnek már a lovagok?”

2020. július 18.   Fehérvári Programszervező Kft.  

Ha szombat, akkor Művészkorzó – úgy tűnik, a szlogent sokan magukénak érzik már Fehérváron, a hétvégén is sokan eljöttek a belvárosba, hogy élvezzék a hétvége kínálatát. A Tilinkó zenekar mellett a MusiColore énekegyüttes műsorát hallhatta a közönség Városház téren, aztán a Magyar Királyi Kardforgatók Rendje tartott harcművészeti bemutatót, a Zichy ligetben pedig az ARSO zenészeivel és Mozart muzsikájával zárult a program.

A címben idézett kérdést egy kiskamasz tette fel szüleinek szombaton – a kissé rezignált válaszból arra következtettünk, hogy már nem is először a délután folyamán. A türelmetlen ifjú néző nem volt egyedül a Városház téren, most is népes gyerekközönség várta a hagyományőrzők bemutatóját, akik nem is okoztak csalódást. A Fő utcán végigvonulva dobpergés jelezte a Magyar Királyi Kardforgatók Rendjének érkezését, hogy aztán a lovag urak békésen beszélgetve várják ki sorukat. Az egyik páncélos vitéz csörögve-zörögve járkált az ismerősök között, nem kis ijedelmet okozva ezzel egy apró fiúcskának, aki sírva is fakadt a túl közeli találkozás miatt. Egy másik lovag fagylaltot kóstolgatott, két társa pedig – a zord külsőt meghazudtolva – elandalodva hallgatta a téren szálló lágy dallamokat. De amikor aztán rájuk került a sor, vérbeli harcosokká alakultak mindannyian, kemény összecsapásokban mutatták meg a nézőknek, milyen is lehetett sok száz évvel ezelőtt egy igazi csata. Vér persze nem folyt, de a fegyverek, a pajzsok csattogása igencsak élethű volt – legalábbis a gyerekközönség szemében látható áhítat ezt mutatta.

A marcona harcosok bemutatóját zene keretezte. A város egyik kedves zenekara a Tilinkó, őket hallhatta a közönség elsőként szombaton az Országalmánál. Sokan dúdolták, énekelték velük együtt az ismerős népdalokat, nagy sikert arattak.

Akárcsak a MusiColore együttes tagjai: a kiváló énekesek magával ragadó előadásmódja, a jól összeválogatott műsor nagy tapsot kapott a téren összegyűlt nézőktől, hallgatóktól.

A hagyományőrzők bemutatója után, a nap végén most is az Alba Regia Szimfonikus Zenekar muzsikusai várták a közönséget a Zichy ligetbe: a Zenepavilonban Mozart A-dúr klarinétötösét adták elő a zenészek a kissé hűvös júliusi estén.

Aki ott volt, tudja: megérte kicsit fázni. Jöjjenek a jövő szombaton is, figyeljék híradásainkat a részletes műsorról!

Fotó: Igari Balázs


 

, ,